![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![Šípková omáčka](/img/clanky/557eb06c9a1f0bbfb7b033c932a27328/sipkova-omacka.jpg)
Šípková omáčka
Ingredience
- šípky: 150 g
- masový vývar: 400 ml
- červené víno: 100 ml
- máslo: 40 g
- mouka hladká: 20 g
- hřebíček: 2 ks
- citron
- sůl
- cukr
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Šípková omáčka – recept
Čerstvé nebo sušené šípky opláchneme v teplé vodě a povaříme v malém množství vody s hřebíčkem. Když jsou šípky měkké, vyndáme hřebíčky a šípky rozmixujeme ponorným mixérem. Rozmixované šípky přepasírujeme přes čisté plátýnko, abychom se zbavili jadérek a chloupků. Do hrnce k šípkům přidáme vývar, malé množství citronové kůry a citronové šťávy, soli a cukru podle chuti. Můžeme přidat červené víno a vše krátce povaříme, až se vyvaří alkohol. V malém kastrůlku rozpustíme máslo a přidáním mouky vytvoříme jíšku, kterou zahustíme připravenou šípkovou omáčku a vše spolu ještě krátce povaříme.
Šípková omáčka se hodí ke zvěřině i běžnějšímu masu připravenému nadivoko a podáváme ji s knedlíky nebo noky. Přípravu omáčky si můžeme zjednodušit použitím šípkové marmelády nebo zavařeniny.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.