Žurek
Ingredience
- uzený bůček: 100 g
- klobása (šunková, bílá,...): 200 g
- zákvas: 300 ml
- zakysaná smetana: 60 ml
- cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 1 ks
- sušené houby: 100 g
- bobkový list: 1 ks
- nové koření: 2 ks
- majoránka: 1 KL
- uvařené brambory: 2 ks
- vejce natvrdo: 2 ks
- sůl
- pepř
- Na zákvas:
- žitná mouka: 100 g
- teplá voda: 300 ml
- stroužky česneku: 2 ks
- kousek kůrky ze starého chléba
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Žurek - recept
Příprava zákvasu: Žitnou mouku nasypeme do vyšší skleněné nádoby, např. zavařovací sklenice. Přidáme teplou vodu, kousek kůrky starého chleba a na plátky nakrájený česnek. Přikryjeme dvěma utěrkami a postavíme na teplé místo, kde zákvas necháme 4 dny.
Houby necháme namočené asi 1 hodinu ve studené vodě. Klobásku nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek nadrobno, bůček na kostičky. V hrnci přivedeme vodu k varu (na 2 porce asi 3 sklenice vody), přidáme propláchnuté houby, cibuli, česnek, bůček a klobásku. Osolíme, opepříme, vložíme bobkový list a nové koření a vaříme asi 45 minut při mírné teplotě. Dále přidáme zákvas (podle požadované kyselosti polévky), majoránku a opět povaříme pár minut. Nakonec přijde na řadu zakysaná smetana, kterou už pouze zamícháme do polévky a dál už nevaříme.
Žurek podáváme s vařenými vejci a bramborami, které dáme do talíře a zalijeme polévkou.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.