Odpalované těsto je základem mnoha delikates

img
10. 11. 2016 Přečteno: 10026x

Odpalované těsto je křupavé těsto, které při pečení hodně nakyne a uvnitř zůstane duté. Odpalované těsto se tepelně upravuje hned dvakrát. Nejprve v hrnci, poté v troubě. Toto těsto se používá k pečení věnečků, větrníků, labutí, knedlíků nebo různých řezů. Hodí se ale i k přípravě slaných dobrot. Můžeme ho plnit nejrůznějšími krémy dle vlastní chuti.

Jak udělat odpalované těsto?

Připravit odpalované, neboli pálené těsto, není vůbec složité. Ale i tak se stává, že mnohé pokusy selhávají a odpalované těsto se nepovede vytvořit podle představ. Na vině mohou být zdánlivé drobnosti, které ale mohou výsledek zcela pokazit. V našem receptu vám ale prozradíme všechny potřebné triky, aby se vám těsto podařilo hned napoprvé a abyste si mohli vychutnat ty nejlepší věnečky a větrníky z odpalovaného těsta. Následující recept na odpalované těsto patří k těm vůbec nejoblíbenějším.

Ingredience na přípravu odpalovaného těsta:

  • 130ml vody
  • 50 g hery
  • špetka soli
  • 100g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • 2-3 vejce (dle jejich velikosti)

Při přípravě odpalovaného těsta je klíčové vše opravdu přesně odvážit. Přesné vážení surovin je pro toto těsto důležitější, než je tomu při přípravě jiných druhů těst.

Postup přípravy odpalovaného těsta:

  1. Heru vložíme do hrnce, přidáme vodu a špetku soli. Vše přivedeme k varu.
  2. Jakmile směs vaří, pomaličku přisypáváme mouku. Postupujeme skutečně velmi pomalu a celé těsto mícháme vařečkou.
  3. Těsto odpalujeme, tedy mícháme v hrnci až do okamžiku, kdy vznikne hmota, která se nelepí na vařečku. Hmota není ani příliš tuhá, ani příliš měkká.
  4. Těsto necháme vychladnout.
  5. Vychladlé těsto dáme do mixéru nebo do mísy a použijeme ruční šlehač. Přidáme vejce. Pozor! Vejce se nesmí dát do těsta všechna najednou. Vyklepneme jedno vejce a šleháme. Poté přidáme druhé, opět šleháme, případně další.
  6. Vyšlehané opalované těsto je hotové, pokud má správnou konzistenci, není příliš řídké, ale ani příliš tuhé. To ovlivní právě počet přidaných vajec.

Těsto můžeme použít například na žloutkové věnečky z odpalovaného těsta. Při pečení je důležité dodržet pár zásad. Při nesprávném pečení totiž ještě stále hrozí riziko, že výsledný efekt nebude uspokojivý.

Recept na žloutkové věnečky z odpalovaného těsta

  1. Věnečky z připraveného těsta uděláme následujícím způsobem. Nejprve si připravíme speciální cukrářský pytlík s nástavcem, naplníme ha naším hotovým těstem a na plech s pečicím papírem pomalu vytlačíme pěkné malé kroužky.
  2. Plech vložíme do trouby. Počáteční teplota musí být vysoká - 200°C, protože je potřeba, aby těsto rychle nakynulo a dostatečně se nafouklo. Při této teplotě pečeme asi 8 minut.
  3. Poté teplotu snížíme na 160°C a pomalu dopékáme dalších asi 20 až 25 minut.
  4. Pozor! V průběhu celého pečení troubu neotevíráme! Vše by se mohlo zkazit, protože by mohlo dojít k splasknutí těsta. Troubu otevřeme, až jsou věnečky upečené.
  5. Další důležitý trik – vyndáváme věnečky z trouby postupně jeden po druhém, ne všechny najednou!
  6. Každý vyjmutý věneček ihned rozkrojte napůl. Odpalované věnečky se musí rozkrajovat ještě horké.
  7. Výsledkem jsou krásné duté žloutkové věnečky z odpalovaného těsta, které naplníme tradičním žloutkovým krémem.

Žloutkový krém:

Ingredience:

  • 125 g cukru krupice
  • 6 žloutků
  • 40g hladké mouky
  • 500ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 250ml smetany ke šlehání

Příprava krému a dotvoření věnečků:

  1. Utřeme žloutky s cukrem, promícháme a přidáme mouku.
  2. Svaříme mléko a ponoříme do něj obsah vanilkového lusku, přivedeme k varu a občas promícháme.
  3. Vaječnou směs přelijeme vanilkovým mlékem a za stálého míchání přivedeme směs k varu, čímž nám krásně zhoustne.
  4. Krém odstavíme a necháme vychladnout.
  5. Smetanu ušleháme dotuha a pak zamícháme do krému.
  6. Krémem naplníme cukrářský sáček se širším nástavcem a naplníme spodní díly věnečků.
  7. Jemně přiklopíme horními částmi věnečků.
  8. Věnečky poprašíme zlehka moučkovým cukrem.

Recept na větrníky z odpalovaného těsta

Z odpalovaného těsta si můžeme vyrobit také báječné větrníky, které jsou u nás velice oblíbené. Připravit si je můžeme i doma tak, že budou chutnat stejně dobře, jako z nejlepší cukrárny. Nejprve si připravíme krémy. Krémy je vždy nutné udělat den předem, protože musí min. 12 až 24 hodin odpočívat v lednici. Připravíme si klasický vanilkový krém a také karamelovou šlehačku.

Recept na vanilkový krém

Ingredience:

  • 30 g vanilkového pudingu v prášku
  • 250ml mléka
  • 1 celý vanilkový lusk
  • 150g cukru
  • smetana s vysokým obsahem tuku

Příprava vanilkového krému:

  1. Do hrnce dáme mléko, cukr a puding. Vše za stálého míchání povaříme asi 3 minuty.
  2. Přidáme vyškrabaný vanilkový lusk a rozmícháme.
  3. Krém šleháme dohladka tak dlouho, dokud nezchladne (jinak by se při chladnutí vytvořily hrudky).
  4. Do vychladlého krému vmícháme vyšlehanou šlehačku.
  5. Krém dáme do lednice a necháme zde do druhého dne.

Recept na karamelovou šlehačku

Ingredience:

  • 50 g cukru krupice
  • 500 ml tučné smetany

Příprava karamelové šlehačky:

  1. Nasypeme cukr krystal do hrnce tak, aby jím bylo pokryté celé dno. Na mírném ohni necháme zkaramelizovat.
  2. Do zkaramelizovaného cukru přilejeme horkou smetanu (cca 80°C až 90°C).
  3. Povaříme dohromady na mírném ohni.
  4. Vyšleháme šlehačku ze studené smetany.
  5. Šlehačku smícháme s karamelem a smetanou a uložíme do lednice do druhého dne.

Odpalované těsto na větrníky

Odpalované těsto na větrníky si připravíme podle postupu popsaného výše.  Použijeme ale větší množství surovin. Pro přípravu větrníků si na těsto připravíme:

  • 250 ml vody
  • 115 ml oleje
  • špetka soli
  • 200 g polohrubé nebo hladké mouky
  • asi 5 vajec (ta přidáváme opět postupně dle konzistence těsta, možná že postačí i méně vajec)

Těsto uděláme a upečeme úplně stejně, jako je popsáno výše. Na plechu však nevytváříme kroužky, ale velká kolečka. Necháme mezi nimi dostatek místa, aby se tam vešla, i až nakynou. Větrníky upečeme stejně jako věnečky. Nakonec na spodní díly nandáme vanilkový krém a na něj dáme naši karamelovou šlehačku. Přiklopíme opatrně horním dílem větrníku. Větrník můžeme polít čokoládovou či jinou oblíbenou polevou.

Co se dá ještě vytvořit z odpalovaného těsta?

Můžeme si také vyrobit například ovocné knedlíky z odpalovaného těsta, nebo také skvělé řezy z odpalovaného těsta plněné krémem.

Knedlíky z odpalovaného těsta jsou velmi chutné. Těsto je tenké a krásně obepíná ovoce, např. meruňky, švestky nebo jahody, kterými knedlíky naplníme. Postupujeme tak, že odpalované těsto rozválíme natenko, vykrájíme si čtverečky cca 5x5 cm a plníme ovocem. Knedlíky ponoříme do vroucí vody se špetkou soli, přivedeme k varu a vaříme 4-5 minut. Pak knedlíky scedíme, nandáme na talíře a dozdobíme dle chuti a druhu ovoce.

Jako výtečný dezert si můžeme připravit také řezy z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem. Hotové odpalované těsto rozetřeme na vymaštěný plech a pečeme cca 15 minut. Plechy pečeme dva. Připravíme si vanilkový nebo žloutkový krém, který jsme použili již na přípravu věnečků nebo větrníků.  Vychladlým krémem pak plníme hotové pláty tak, že jednu placku necháme na pekáči boulemi nahoru, navršíme na to krém a přikryjeme druhou plackou, zase boulemi dolů, abychom nahoře měli rovnou plochu. Vrch nakonec potřeme třeba čokoládovou polevou a dáme do lednice zatuhnout.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Voní vám doma purpura? Návod, jak si ji můžete snadno vyrobit

Tiše a ochotně, purpura na plotně voní… Zpívá se v jedné z nejhezčích českých koled. A rozvonět se po vašem bytě či domě může taky. A dokonce si ji můžete i sami namíchat. Purpura totiž není nic jiného než směs...

Návod na homemade velikonoční ozdoby. Dejte koledníkům vlastnoručně malovaná vajíčka

Velikonoční ozdoby nesmí chybět v žádné domácnosti! Zajděte si koupit kvalitní vajíčka a vyrobte si, podle našich návodů, snadné a...

Velikonoce bez chemie! Barvení vajíček - cibulí, řepou, kurkumou, borůvkami i zelím

Barvení vajíček patří mezi symboly Velikonoc. Při barvení vajíček si mnoho z nás jistě vzpomene na vajíčko ozdobené nádhernými, al...

Kouzlo slunovratu v kulisách dneška

Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...

Vyrobte si originální zimní věnec na vchodové dveře, výhradně z přírodních materiálů

Vánoční svátky jsou za námi a vánoční věnec na dveřích, stejně jako vánoční výzdobu budeme odstrojovat na Tři krále. Ale co potom?...

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Nemáte prášek do pečiva? Nevadí! Vyrobte si domácí nebo místo něj dejte ingredience, které jej zastoupí

Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Nemáte prášek do pečiva? Nevadí! Vyrobte si domácí nebo místo něj dejte ingredience, které jej zastoupí

Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...

Vyrobte letos originální vánoční přání pro rodinu, přátele či známé! Zabavíte nejen sebe ale i děti

Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...

Přírodní parfém na míru? Vyrobte si jej snadno sami doma

Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...

Deodorant, repelent nebo opalovací krém? Kosmetika, bez které se v létě neobejdete. Vyrobte si ji za pár korun sami doma

Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Indiánské oblečení z pohledu historie. Z čeho se svršky vyráběly?

Indiánské oblečení fascinuje lidstvo už od nepaměti. Obzvlášť okouzlena je pak moderní společnost, a není divu. Tento druh oděvů je unikátní a má za sebou velmi zajímavou historii. Současně se také nedá srovnat...

Ušít si vlastní lůžkoviny není vůbec nic náročného. Hravě to zvládne i začátečník. Návod, jak na to

Na kvalitní lůžkoviny bychom měli dbát, jelikož jsou naším každodenním společníkem. V průměru totiž prospíme až třetinu života, te...

Vyrobte si vlastní lapač snů. Zachytí špatné sny a zajistí klidný spánek

Lapač snů je vlastně starý indiánský amulet. Původně pochází od indiánského kmene Ojibwe. Ti jej tehdy vyráběli z vrbového proutí a ze zvířecích šlach. Mezi širokou veřejnost se lapače snů dostávaly někdy v 60....

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Vyrobte letos originální vánoční přání pro rodinu, přátele či známé! Zabavíte nejen sebe ale i děti

Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...

Přírodní parfém na míru? Vyrobte si jej snadno sami doma

Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...

Deodorant, repelent nebo opalovací krém? Kosmetika, bez které se v létě neobejdete. Vyrobte si ji za pár korun sami doma

Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...

Nahřívací polštářek si můžete při troše trpělivosti vyrobit i sami. Jak na to?

Nahřívací polštářek je velkým pomocníkem, pokud vás pobolívají záda, svaly nebo břicho. Je to bezpečný prostředek, který pomůže bolestivé místo prohřát. Utrácet však za něj nemusíte – můžete si jej totiž jednod...

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…