Odpalované těsto je základem mnoha delikates
Odpalované těsto je křupavé těsto, které při pečení hodně nakyne a uvnitř zůstane duté. Odpalované těsto se tepelně upravuje hned dvakrát. Nejprve v hrnci, poté v troubě. Toto těsto se používá k pečení věnečků, větrníků, labutí, knedlíků nebo různých řezů. Hodí se ale i k přípravě slaných dobrot. Můžeme ho plnit nejrůznějšími krémy dle vlastní chuti.
Jak udělat odpalované těsto?
Připravit odpalované, neboli pálené těsto, není vůbec složité. Ale i tak se stává, že mnohé pokusy selhávají a odpalované těsto se nepovede vytvořit podle představ. Na vině mohou být zdánlivé drobnosti, které ale mohou výsledek zcela pokazit. V našem receptu vám ale prozradíme všechny potřebné triky, aby se vám těsto podařilo hned napoprvé a abyste si mohli vychutnat ty nejlepší věnečky a větrníky z odpalovaného těsta. Následující recept na odpalované těsto patří k těm vůbec nejoblíbenějším.
Ingredience na přípravu odpalovaného těsta:
- 130ml vody
- 50 g hery
- špetka soli
- 100g polohrubé mouky (může být i hladká)
- 2-3 vejce (dle jejich velikosti)
Při přípravě odpalovaného těsta je klíčové vše opravdu přesně odvážit. Přesné vážení surovin je pro toto těsto důležitější, než je tomu při přípravě jiných druhů těst.
Postup přípravy odpalovaného těsta:
- Heru vložíme do hrnce, přidáme vodu a špetku soli. Vše přivedeme k varu.
- Jakmile směs vaří, pomaličku přisypáváme mouku. Postupujeme skutečně velmi pomalu a celé těsto mícháme vařečkou.
- Těsto odpalujeme, tedy mícháme v hrnci až do okamžiku, kdy vznikne hmota, která se nelepí na vařečku. Hmota není ani příliš tuhá, ani příliš měkká.
- Těsto necháme vychladnout.
- Vychladlé těsto dáme do mixéru nebo do mísy a použijeme ruční šlehač. Přidáme vejce. Pozor! Vejce se nesmí dát do těsta všechna najednou. Vyklepneme jedno vejce a šleháme. Poté přidáme druhé, opět šleháme, případně další.
- Vyšlehané opalované těsto je hotové, pokud má správnou konzistenci, není příliš řídké, ale ani příliš tuhé. To ovlivní právě počet přidaných vajec.
Těsto můžeme použít například na žloutkové věnečky z odpalovaného těsta. Při pečení je důležité dodržet pár zásad. Při nesprávném pečení totiž ještě stále hrozí riziko, že výsledný efekt nebude uspokojivý.
Recept na žloutkové věnečky z odpalovaného těsta
- Věnečky z připraveného těsta uděláme následujícím způsobem. Nejprve si připravíme speciální cukrářský pytlík s nástavcem, naplníme ha naším hotovým těstem a na plech s pečicím papírem pomalu vytlačíme pěkné malé kroužky.
- Plech vložíme do trouby. Počáteční teplota musí být vysoká - 200°C, protože je potřeba, aby těsto rychle nakynulo a dostatečně se nafouklo. Při této teplotě pečeme asi 8 minut.
- Poté teplotu snížíme na 160°C a pomalu dopékáme dalších asi 20 až 25 minut.
- Pozor! V průběhu celého pečení troubu neotevíráme! Vše by se mohlo zkazit, protože by mohlo dojít k splasknutí těsta. Troubu otevřeme, až jsou věnečky upečené.
- Další důležitý trik – vyndáváme věnečky z trouby postupně jeden po druhém, ne všechny najednou!
- Každý vyjmutý věneček ihned rozkrojte napůl. Odpalované věnečky se musí rozkrajovat ještě horké.
- Výsledkem jsou krásné duté žloutkové věnečky z odpalovaného těsta, které naplníme tradičním žloutkovým krémem.
Žloutkový krém:
Ingredience:
- 125 g cukru krupice
- 6 žloutků
- 40g hladké mouky
- 500ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 250ml smetany ke šlehání
Příprava krému a dotvoření věnečků:
- Utřeme žloutky s cukrem, promícháme a přidáme mouku.
- Svaříme mléko a ponoříme do něj obsah vanilkového lusku, přivedeme k varu a občas promícháme.
- Vaječnou směs přelijeme vanilkovým mlékem a za stálého míchání přivedeme směs k varu, čímž nám krásně zhoustne.
- Krém odstavíme a necháme vychladnout.
- Smetanu ušleháme dotuha a pak zamícháme do krému.
- Krémem naplníme cukrářský sáček se širším nástavcem a naplníme spodní díly věnečků.
- Jemně přiklopíme horními částmi věnečků.
- Věnečky poprašíme zlehka moučkovým cukrem.
Recept na větrníky z odpalovaného těsta
Z odpalovaného těsta si můžeme vyrobit také báječné větrníky, které jsou u nás velice oblíbené. Připravit si je můžeme i doma tak, že budou chutnat stejně dobře, jako z nejlepší cukrárny. Nejprve si připravíme krémy. Krémy je vždy nutné udělat den předem, protože musí min. 12 až 24 hodin odpočívat v lednici. Připravíme si klasický vanilkový krém a také karamelovou šlehačku.
Recept na vanilkový krém
Ingredience:
- 30 g vanilkového pudingu v prášku
- 250ml mléka
- 1 celý vanilkový lusk
- 150g cukru
- smetana s vysokým obsahem tuku
Příprava vanilkového krému:
- Do hrnce dáme mléko, cukr a puding. Vše za stálého míchání povaříme asi 3 minuty.
- Přidáme vyškrabaný vanilkový lusk a rozmícháme.
- Krém šleháme dohladka tak dlouho, dokud nezchladne (jinak by se při chladnutí vytvořily hrudky).
- Do vychladlého krému vmícháme vyšlehanou šlehačku.
- Krém dáme do lednice a necháme zde do druhého dne.
Recept na karamelovou šlehačku
Ingredience:
- 50 g cukru krupice
- 500 ml tučné smetany
Příprava karamelové šlehačky:
- Nasypeme cukr krystal do hrnce tak, aby jím bylo pokryté celé dno. Na mírném ohni necháme zkaramelizovat.
- Do zkaramelizovaného cukru přilejeme horkou smetanu (cca 80°C až 90°C).
- Povaříme dohromady na mírném ohni.
- Vyšleháme šlehačku ze studené smetany.
- Šlehačku smícháme s karamelem a smetanou a uložíme do lednice do druhého dne.
Odpalované těsto na větrníky
Odpalované těsto na větrníky si připravíme podle postupu popsaného výše. Použijeme ale větší množství surovin. Pro přípravu větrníků si na těsto připravíme:
- 250 ml vody
- 115 ml oleje
- špetka soli
- 200 g polohrubé nebo hladké mouky
- asi 5 vajec (ta přidáváme opět postupně dle konzistence těsta, možná že postačí i méně vajec)
Těsto uděláme a upečeme úplně stejně, jako je popsáno výše. Na plechu však nevytváříme kroužky, ale velká kolečka. Necháme mezi nimi dostatek místa, aby se tam vešla, i až nakynou. Větrníky upečeme stejně jako věnečky. Nakonec na spodní díly nandáme vanilkový krém a na něj dáme naši karamelovou šlehačku. Přiklopíme opatrně horním dílem větrníku. Větrník můžeme polít čokoládovou či jinou oblíbenou polevou.
Co se dá ještě vytvořit z odpalovaného těsta?
Můžeme si také vyrobit například ovocné knedlíky z odpalovaného těsta, nebo také skvělé řezy z odpalovaného těsta plněné krémem.
Knedlíky z odpalovaného těsta jsou velmi chutné. Těsto je tenké a krásně obepíná ovoce, např. meruňky, švestky nebo jahody, kterými knedlíky naplníme. Postupujeme tak, že odpalované těsto rozválíme natenko, vykrájíme si čtverečky cca 5x5 cm a plníme ovocem. Knedlíky ponoříme do vroucí vody se špetkou soli, přivedeme k varu a vaříme 4-5 minut. Pak knedlíky scedíme, nandáme na talíře a dozdobíme dle chuti a druhu ovoce.
Jako výtečný dezert si můžeme připravit také řezy z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem. Hotové odpalované těsto rozetřeme na vymaštěný plech a pečeme cca 15 minut. Plechy pečeme dva. Připravíme si vanilkový nebo žloutkový krém, který jsme použili již na přípravu věnečků nebo větrníků. Vychladlým krémem pak plníme hotové pláty tak, že jednu placku necháme na pekáči boulemi nahoru, navršíme na to krém a přikryjeme druhou plackou, zase boulemi dolů, abychom nahoře měli rovnou plochu. Vrch nakonec potřeme třeba čokoládovou polevou a dáme do lednice zatuhnout.
Diskuse k článku
RE : Odpalované těsto je základem mnoha delikates