Domácí měsíčková mast je všelékem. Neměla by tedy chybět v žádné domácí lékárničce!

img

Jeho výrazná oranžová barva zdobí nejednu předzahrádku a odjakživa se používá hlavně na kožní problémy. Řeč je o měsíčku lékařském. Všeléčivé rostlině, původem z jižní Evropy a Orientu. 

Měsíček lékařský (latinsky Calendula officinalis) je bylina, která dosahuje až 80 cm a daří se jí hlavně na slunných místech. Pěstuje se jako letnička a na růst není příliš náročná, proto si ji na zahrádce může bez obav vysadit i zahradník amatér. 

Využitím této krytosemenné rostliny je hlavně měsíčková mast. Tu je velmi snadné vyrobit a slouží jako prevence i akutní pomocník k mnoha problémům:

Kromě toho má domácí měsíčková mast hojivé zocelující účinky, proto ji bez obav můžete použít na: 

  • Popáleniny
  • Omrzliny
  • Záděry
  • Drobná povrchová zranění
  • Modřiny
  • Okraje hnisavých ran 

Krém vs. mast - hlavní rozdíly

Pokud jste se pustili do výroby domácí kosmetiky, možná si nejste tak jistí názvoslovím. Někde se totiž v receptech uvádí, že se jedná o mast, jinde zase, že se jedná o krémy. Jaký je tedy hlavní rozdíl?

Zatímco krémy se do pokožky vstřebávají a jsou tedy vhodné na celkovou hydrataci a regeneraci, masti nikoliv. Masti jsou proto vhodné spíše k ošetření pokožky, případně k použití přes noc. Baví vás domácí výroba krémů? Vyzkoušejte další tipy na domácí krémy a masti.

Domácí měsíčková mast (1)

Domácí měsíčková mast - recept

Domácí měsíčková mast by tedy měla být nepochybnou součástí každé domácí lékárničky. Měsíčková mast je na výrobu velmi snadná. Po samotném utržení květů vám k její výrobě postačí 20 minut. Po 12 hodinovém odpočinku pak domácí měsíčková mast bude potřebovat dalších 20 minut a je hotovo!

Co budete potřebovat na mast?

  • 500 g domácího nebo čištěného sádla (seženete v lékárně)
  • 5 hrstí květů z měsíčku lékařského 

Postup:

  1. V hrnci si rozpustíme sádlo.
  2. Mezitím si květy měsíčku nasekáme na menší kousky.
  3. Do rozpuštěného sádla vložíme květy a zahříváme směs, dokud nepřejde varem.
  4. Poté ihned vypneme, aby se sádlo nezačalo škvařit.
  5. Hrnec odstavíme, necháme vychladit a 12 hodin necháme v lednici. 
  6. Po 12 hodinách směs znovu rozehřejme.
  7. Domácí měsíčková mast se nakonec musí přecedit přes plátýnko.
  8. Mast uchováváváme v uzavíratelné nádobě v lednici nebo na suchém a chladném místě. 

Je domácí měsíčková mast něco, co chcete zkusit, nebo vás neoslovila?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.