Domácí měsíčková mast je všelékem. Neměla by tedy chybět v žádné domácí lékárničce!
Jeho výrazná oranžová barva zdobí nejednu předzahrádku a odjakživa se používá hlavně na kožní problémy. Řeč je o měsíčku lékařském. Všeléčivé rostlině, původem z jižní Evropy a Orientu.
Měsíček lékařský (latinsky Calendula officinalis) je bylina, která dosahuje až 80 cm a daří se jí hlavně na slunných místech. Pěstuje se jako letnička a na růst není příliš náročná, proto si ji na zahrádce může bez obav vysadit i zahradník amatér.
Využitím této krytosemenné rostliny je hlavně měsíčková mast. Tu je velmi snadné vyrobit a slouží jako prevence i akutní pomocník k mnoha problémům:
- Ekzémy
- Lupénka a kožní problémy
- Akné a pupínky
- Plísně
- Proleženiny
- Bolavé žíly
- Suchá pokožka
Kromě toho má domácí měsíčková mast hojivé zocelující účinky, proto ji bez obav můžete použít na:
- Popáleniny
- Omrzliny
- Záděry
- Drobná povrchová zranění
- Modřiny
- Okraje hnisavých ran
Krém vs. mast - hlavní rozdíly
Pokud jste se pustili do výroby domácí kosmetiky, možná si nejste tak jistí názvoslovím. Někde se totiž v receptech uvádí, že se jedná o mast, jinde zase, že se jedná o krémy. Jaký je tedy hlavní rozdíl?
Zatímco krémy se do pokožky vstřebávají a jsou tedy vhodné na celkovou hydrataci a regeneraci, masti nikoliv. Masti jsou proto vhodné spíše k ošetření pokožky, případně k použití přes noc. Baví vás domácí výroba krémů? Vyzkoušejte další tipy na domácí krémy a masti.
Domácí měsíčková mast - recept
Domácí měsíčková mast by tedy měla být nepochybnou součástí každé domácí lékárničky. Měsíčková mast je na výrobu velmi snadná. Po samotném utržení květů vám k její výrobě postačí 20 minut. Po 12 hodinovém odpočinku pak domácí měsíčková mast bude potřebovat dalších 20 minut a je hotovo!
Co budete potřebovat na mast?
- 500 g domácího nebo čištěného sádla (seženete v lékárně)
- 5 hrstí květů z měsíčku lékařského
Postup:
- V hrnci si rozpustíme sádlo.
- Mezitím si květy měsíčku nasekáme na menší kousky.
- Do rozpuštěného sádla vložíme květy a zahříváme směs, dokud nepřejde varem.
- Poté ihned vypneme, aby se sádlo nezačalo škvařit.
- Hrnec odstavíme, necháme vychladit a 12 hodin necháme v lednici.
- Po 12 hodinách směs znovu rozehřejme.
- Domácí měsíčková mast se nakonec musí přecedit přes plátýnko.
- Mast uchováváváme v uzavíratelné nádobě v lednici nebo na suchém a chladném místě.
Je domácí měsíčková mast něco, co chcete zkusit, nebo vás neoslovila?
Diskuse k článku
RE : Domácí měsíčková mast je všelékem. Neměla by tedy chybět v žádné domácí lékárničce!