Léčivý černý bez na vrcholu sezóny. Nasbírejte si jej na limonádu i do čaje
Černý bez je označován jako lidový léčitel. Umí si poradit s nachlazením, kašlem a třeba i s teplotou. A připravit si z něj můžeme i spoustu dobrot. Má velkou výhodu: je zadarmo a roste naprosto všude. Ovšem pospěšte si, brzy už bude odkvétat.
Černý bez pochází z Evropy, severní Afriky a doma je i v západní a střední Asii. Jako o léku o něm hovoří již starověké spisy Hippokrata, Dioskorida a Plinia, které vznikly v pátém století před naším letopočtem. Černý bez je uváděn především jako přírodní léčivo, které si poradí s příznaky nachlazení, jako je horečka, kašel, ucpaný nos a zahlenění.
Zdravotní benefity černého bezu
Květy černého bezu v sobě ukrývají glykosidy, rutin, bioflavonoidy, cholin, antokyany (antioxidanty), taniny, třísloviny, slizovité látky a éterické oleje. Nejen květy, ale vůbec celá rostlina obsahuje fytoncidní látky. Zjednodušeně lze říci, že působí jako rostlinné antibiotikum. Květy však mají i silné antivirotické účinky.
Bez černý - jak ho neznáte! Připravte si kosmatici, bezový med a marmeládu z květů černého bezu
Levandule nepatří jen do čajů a mastí! Levandulová limonáda osvěží a pomůže k lepšímu spánku
Černý bez proti nachlazení
S veškerými nemocemi z nachazení si květy černého bezu umí poradit. Dokonce jsou skvělé i na infekce dýchacích cest. Studie prokazují, že černý bez může zkrátit trvání a závažnost respiračních infekcí a souvisejících příznaků. Je skvělým doplňkem rovněž při onemocnění respiračního systému i při chřipkových infekcích. Léčbu chřipky a nachazení je možné, díky léčbě černým bezem, zkrátit až o čtyři dny.
Černý bez pro zdravé srdce
Nejen květy, ale i plody černého bezu jsou prospěšným přírodním doplňkem stravy při prevenci i léčbě kardiovaskulárního systému. Obsažené antokyany totiž pomáhají rozšířit krevní cévy a zlepšují průtok krve. To vede ve výsledku i ke snížení krevního tlaku. Černý bez může být i doplňkem léčby zvýšeného LDL (špatného) cholesterolu.
Černý bez snižuje zánět
Ať už akutní nebo chronický, léčba zánětu je pro černý bez hračkou. Černý bez totiž dokáže snižovat zánětlivé cytokiny. A to zejména díky obsahu antioxidantů, které snižují volné radikály v těle. Při chronickém zánětu je pochopitelně nutné užívat černý bez dlouhodobě. V případě zánětu akutního postačí jen pár dní. V případě, že zánět vznikl z důvodu poškození tkáně, pak je možné nálev z černého bezu využívat také zevně.
Černý bez proti rakovině
Černý bez květ i plod mohou pomáhat v boji proti rakovině. Studie publikovaná v roce 2007 v Journal of Medicinal Food hovoří o některých vlastnostech černého bezu, které mohou zabránit progresi onemocnění. Chrání totiž buňky před toxickými a reaktivními chemikáliemi, které rakovinu způsobují. A zároveň rakovinným buňkám zabraňuje v šíření. Obsažený rutin pak zase může pomoci v boji proti rakovině prsu a krevních tkání.
Černý bez proti stárnutí
Abyste měli stále vypadající mladistvou pleť, potřebujete, aby produkovala kolagen. Černý bez umí produkci podpořit. Navíc pokožku chrání před stárnutím i záněty. Černý bez dokáže eliminovat volné radikály a oslabuje reaktivní formy kyslíku, vedlejší produkty normálních buněčných funkcí, které mohou ve velkém množství způsobit poškožení buněk. Plody černého bezu pak mohou pomoci zablokovat odbourávání kolagenu a zvýšit produkci prokolagenu typu I. Ten je klíčový při tvobě kolagenu v pokožce a jeho produkce prudce klesá v kůži poškozené sluncem.
Černý bez pro reprodukci
Podle odborníků zvyšují vysoké dávky extraktů z plodů černého bezu produkci extradiolu. Tedy hormonu, který reguluje ženský reprodukční systém a vývoj sekundárních sexuálních znaků. Při nízkých dávkách se zase zvyšuje produkce progesteronu. Tedy hormonu, který pečuje o pravidelnou menstruaci, zabraňuje potratu na začátku těhotenství a podporuje růst plodu.
Černý bez jako pochoutka
Z čerstvých květů černého bezu můžete hravě vyrobit chutnou fermentovanou limonádu. Převařte vodu a nechte ji zchladnout. Do ní pak přidejte cukr a špetku kyseliny citrónové. Můžete vložit i na kousky nakrájený citrón. A pochopitelně několik opraných květů černého bezu. Vše vložte do velké sklenice a přikryjte plátýnkem nebo hadrovým kapesníkem. Vložte na okenní parapet a zde nechte zhruba 3-4 dny. Občas promíchejte a podle chuti můžete přidat i cukr. Nakonec sceďte a ihne vypijte nebo uchovávejte v ledničce. Případně si k jídlu připravte oblíbené kosmatice. Promíchejte 6 žloutků, s 3-4 lžícemi polohrubé mouky a osolte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a přidejte ke směsi. Promíchejte a obalujte květy černého bezu. Osmahněte na vyšším množství oleje. Stopky ostřihněte. Podávejte s novými bramborami.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Léčivý černý bez na vrcholu sezóny. Nasbírejte si jej na limonádu i do čaje
RE: Léčivý černý bez na vrcholu sezóny. Nasbírejte si jej na limonádu i do čaje