Populární doplňky stravy: Lutein nebo zeaxanthin? Pro zdraví očí jsou nezbytné oba dva
Lutein a zeaxanthin jsou dva důležité prvky, které jsou nezbytné pro zdraví našeho zraku. Patří mezi důležité doplňky stravy. Lutein i zeaxanthin jsou si velmi podobné. Drobný rozdíl je jen v uspořádání jejich atomů. A jak nám tedy mohou pomoci vylepšit náš zrak?
Lutein i zeaxanthin jsou karotenoidy. Což jsou tedy rostlinné chemikálie-pigmenty produkované rostlinami. Nacházejí se přímo v buňkách. Ovoci a zelenině dodávají žlutý, oranžový až červený odstín. Lutein i zeaxanthin jsou silné antioxidanty a mají pro nás řadu zdravotních výhod. Avšak nejlépe se dokáží postarat o naše oči.
Doplňky stravy: Lutein a zeaxanthin nám pomáhají vidět
Karotenoidy poskytují zdraví nejen rostlinám, ale následně také těm, kdo je zkonzumují. A právě lutein i zeaxanthin jsou jediné karotenoidy, které se nacházejí také v sítnici našeho oka. Jsou soustředěny převážně v oblasti makuly. Ta se nachází v zadní části oka a zodpovídá za ostřejší vidění a souvisí s rozeznáváním detailů. Onemocnění makuly vedou ke ztrátě ostrého vidění. Právě kvůli jejich koncentraci v makule, jsou tyto dva karotenoidy známé i jako makulární pigmenty.
Doplňky stravy: Co protizánětlivý lutein a zeaxanthin umí?
Oba karotenoidy – tedy jak lutein, tak i zeaxanthin – potlačují značnou měrou zánětlivé procesy. Rovněž si poradí s volnými radikály a oxidačním stresem. Umí vylepšit ostrost vidění, chrání oči před poškozením slunečním zářením. Regulují ztrátu buněk, která souvisí s očními chorobami. A chrání oči před škodlivým modrým světlem.
Doplňky stravy: Jak nám lutein a zeaxanthin mohou pomoci?
Oba dva prvky navíc účinně chrání před makulární degenerací, která je podmíněná věkem. Mohou dokonce i chránit před progresí makulární degeneraci, která v pozdním stádiu vede k slepotě.
Chrání před diabetickou retinopatií. Ta postihuje 80-100 % diabetiků, kteří jsou léčeni inzulínem. A více než 60 % diabetiků neléčených inzulinem při delším než dvacetiletém trvání cukrovky. Diabetická retinopatie je nejčastější komplikací cukrovky. Ve věkové kategorii 20 – 65 let je hlavní příčinou slepoty dospělé populace ve vyspělých zemích.
Lutein i zeaxanthin jsou prevencí šedého zákalu a pomáhají předcházet takzvanému “syndromu suchého oka”. Což je stav, kdy oko nevytváří dostatečné množství slzného filmu. Následkem toho se objeví zarudnutí, svědění, pálení očí, rozmazané vidění a nepříjemný pocit, že v oku “něco je”.
Doplňky stravy: Lutein, zeaxanthin a doporučená denní dávka
Lutein ani zeaxanthin nemají stanovenou žádnou doporučenou denní dávku. Vzhledem k výzkumům, které probíhají, se však doporučuje jako optimální dávka alespoň 8-10 mg luteinu a 2 mg zeaxanthinu denně.
Doplňky stravy: Lutein a zeaxanthin v potravinách
I když jsou lutein a zeaxanthin zodpovědni za barvu ovoce a zeleniny, naprosto nejvyšší množství je obsaženo v listové zelenině. Je to totiž dáno tím, že chlorofyl v tmavozelené zelenině maskuje luteinové a zeaxantinové pigmenty, takže zelenině nehýří barvami, ale je prostě zelená. Tudíž nejvyšší množství těchto katodenoidů je ukryto v kapustě, špenátu, brokolici, hrášku, hlávkovém salátu, v petrželce nebo bazalce. Dobrým zdrojem luteinu a zeaxanthinu je také meloun, kiwi, červená paprika, pomeranče, dýně nebo hrozny. Slušné množství obou látek je však dokonce také v pšenici, kukuřici nebo pistáciích.
Doplňky stravy: Tuky podporují vstřebávání luteinu a zeaxanthinu
Je dobré mít také na paměti, že tuky zlepšují vstřebávání obou karotenoidů. Je tedy nezbytné kombinovat je se zeleninou, případně ovocem. Do jídelníčku proto přidávejte i za studena lisované oleje nebo máslo. Karotenoidy i tuk zároveň obsahuje i vaječný žloutek. Je proto zajímavým a vhodným zdrojem luteinu a zeaxanthinu.
Diskuse k článku
RE : Populární doplňky stravy: Lutein nebo zeaxanthin? Pro zdraví očí jsou nezbytné oba dva