Populární doplňky stravy: Proč je EGCG zařazen mezi nejlepší antioxidanty? A s čím nám může pomoci?
EGCG neboli epigallokatechin gallát je naprosto unikátní sloučenina, která se nachází v zeleném čaji. V poslední době si získává čím dál tím větší pozornost. A experti zkoumají její pozitivní dopady na naše zdraví. Ostatně i mezi doplňky stravy, které jsou běžně k mání, zaznamenávají prodejci prudký nárůst zájmu o tuto sloučeninu. Co to tedy EGCG vlastně je?
U sloučeniny EGCG se předpokládá, že elminimuje zánět a zánětlivé procesy v těle, pečuje o zdravý kardiovaskulární systém i o zdraví mozku, stará se o správnou hladinu glukózy v krvi a v neposlední řadě může i podporovat hubnutí.
Doplňky stravy: Co je vlastně EGCG?
Pod označením EGCG se ukrývá chemické označení epigallokaterich gallát nebo epigallokatechin-3-gallát. Jde o látku, která se vyskytuje v listech zeleného čaje. Polyfenol (chemická sloučenina, která se vyskytuje v rostlinných materiálech), který se řadí do skupiny katechinů. Jak EGCG, tak i další příbuzné katechiny působí na lidský organismus jako silné antioxidanty, které mohou chránit před poškozením buněk volnými radikály. Přičemž právě volné radikály jsou vysoce reaktivní částice vytvořené v našem těle. Pokud jejich příliš mnoho, mohou poškodit naše buňky. Právě proto je vhodné jíst potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, jako jsou například právě katechiny. To může v následku omezit poškození volnými radikály. Výzkumy dále také naznačují, že katechiny jako je právě EGCG, mohou snižovat zánět v těle a předcházet některým chronickým onemocněním, včetně srdečních nemocí, cukrovky a dokonce i některých druhů rakoviny.
Zelený čaj v aromaterapii - přinese dobrou náladu i povzbuzení
Populární doplňky stravy: Skutečně melatonin napomůže k lepšímu a kvalitnějšímu spánku?
Doplňky stravy: Přirozený výskyt EGCG v potravinách
EGCG se sice běžně vyskytuje v některých rostlinných potravinách, ale je k dispozici rovněž i jako doplněk stravy. EGCG je nejznámější právě díky své roli hlavní účinné látky v zeleném čaji. Četné přínosy pro zdraví spojené s pitím zeleného čaje, jsou ve skutečnosti připisovány právě ukryté sloučenině EGCG. I přesto, že se EGCG nachází převážně právě v zeleném čaji a v souvislosti se zeleným čajem se o této sloučenině nejčastěji mluví, vyskytuje se i v dalších potravinách. Například v bílém a černém čaji nebo čaji oolong. Rovněž v některých druzích ovoce, jako jsou jahody, brusinky, ostružiny, kiwi, třešně, hrušky, jablka, broskve nebo avokádo. A ukrývá se i v některých druzích ořechů. Zejména pak v pekanových nebo lískových ořeších či pistáciích. Zatímco však je EGCG nejvíce prozkoumaným a nejsilnějším katechicem, existují i další, obdobné druhy ze skupiny katechinů, které mohou nabízet podobné výhody pro zdraví. Potraviny, které je obsahují, jsou pak rovněž také velmi prospěšné. Patří sem například červené víno, hořká čokoláda nebo luštěniny.
Doplňky stravy: EGCG pro zdraví
Četné vědecké studie naznačují, že EGCG poskytuje řadu zdravotních výhod. A to včetně snížení zánětu v těle, úbytku hmotnosti nebo zlepšení zdraví srdce a mozku. Přesto, že jsou však dosavadní výzkumy velmi slibné, je zapotřebí ještě mnoho dalších výzkumů a studií, aby vědci mohli skutečně zdravotní benefity EGCG potvrdit.
Zdraví srdce
Výzkumy naznačují, že EGCG v zeleném čaji může podporovat zdraví srdce snížením krevního tlaku, cholesterolu a zabránění hromadění plaku (usazenin) v cévách. Což jsou hlavní rizikové faktory pro srdeční choroby.
Hubnutí
EGCG může rovněž podporovat hubnutí. Ideálně tedy, pokud je užíván spolu s kofeinem, který se přirozeně nachází v zeleném čaji. Některé výzkumy prokázaly, že konzumace asi dvou šálků zeleného čaje denně byla spojena s menším množstvím tělesného tuku a nižší hmotností.
Zdraví mozku
První výzkumy již naznačují, že by EGCG mohla hrát roli při zlepšování funkce neurologických buněk a prevenci degenerativních onemocnění mozku. Některé studie navíc zjistili souvislost mezi vyšším příjmem zeleného čaje a nižším rizikem vypuknutí nemocí jako je například Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.
Doplňky stravy: EGCG a jeho antioxidační a protizánětlivé účinky
Jak již bylo zmíněno, EGCG je silný antioxidant. Volné radikály jsou značně reaktivní částice, které mohou způsobit poškození našich buněk. Nadměrná produkce volných radikálů vede k oxidačnímu stresu. EGCG umí chránit právě před poškozením organismu oxidačním stresem a potlačuje aktivitu prozánětlivých chemikálií produkovaných v našem těle. Vzhledem k tomu, že stres a zánět jsou spojovány s řadou chronických onemocnění, jsou protizánětlivé a antioxidační účinky EGCG považovány za jeden z hlavních důvodů, proč jej užívat.
Doplňky stravy: Dávkování EGCG a možné nežádoucí účinky
I když je EGCG stále pod drobnohledem vědců a některé jeho pozitivní účinky na zdraví jsou průkazné, domnívají se někteří odborníci, že je u této látky problém se vstřebáváním. Vedou je k tomu mnohdy rozmanité a nejednoznačné výsledky u uživatelů EGCG. Může to být dáno například tím, že EGCG se snadno odbourává za přítomnosti kyslíku. Navíc tuto sloučeninu mnoho lidí neabsorbuje efektivně v zažívacím traktu. To ztěžuje i stanovení doporučené denní dávky. Jedna skupina vědců navrhla jako bezpečnou dávku 339 mg EGCG denně. Dávky vyšší než 800 mg už zvyšovaly hladinu transamináz v krvi, což je indikátor poškození jater. Vždy se proto řiďte striktně tím, co uvádí výrobce doplňků stravy na obale svého výrobku. Užívání doplňků stravy s EGCG se nedopručuje těhotným, jelikož může narušit metabolismus folátu. B-vitamínu nezbytného pro růst a vývoj plodu. Nejasné jsou i jeho účinky u těhotných. Ani ty by jej proto neměly užívat. EGCG se může vzájemně ovlivňovat i s některými dalšími léky na předpis. Pokud tedy nějaké léky užíváte, je rozhodně na místě, probrat užívání doplňků stravy s EGCG s vaším ošetřujícím lékařem.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku
RE : Populární doplňky stravy: Proč je EGCG zařazen mezi nejlepší antioxidanty? A s čím nám může pomoci?