Užijte si období vína naplno. Obsažený resveratrol funguje jako elixír mládí
Rozhodně není náhoda, že Francouzi jsou celkově zdravější než my a rozhodně mají ve společnosti menší výskyt kardiovaskulárních problémů. Víno je totiž jejich denním společníkem a právě ukrytý resveratrol by mohl být tou zázračnou složkou. Ostatně u nás je nyní sezóna vína v plném proudu, přiťukněte si tedy na zdraví i krásu!
Resveratrol je silná sloučenina, která regeneruje tělo na buněčné úrovni. Výzkumy, které v tomto směru v posledních desetiletích probíhají zjistily, že resveratrol z červeného vína prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění a má vůbec blahodárný vliv na naše celkové zdraví. Jeho denní příjem je tak odborníky rozhodně doporučovaný.
Tajemství resveratrolu
Vědci sice hojně zkoumají resveratrol z červeného vína, avšak ta samá sloučena se nachází v kakaových bobech a tedy i hořké čokoládě. V menším množstvím jej pak obsahují brusinky, arašídy, vlašské ořechy, černý rybíz, švestky, borůvky či moruše. Kromě toho, že resveratrol pomáhá udržovat tepny čisté, průchodné a chrání srdce, umí snižovat i zánět v těle, pomáhá předcházet obezitě a chrání kognitivní zdraví u starších lidí. A u pokusných subjektů prodlužuje život a oddaluje stárnutí.
Červené víno na zdraví? Sklenka denně je prospěšná pro lidské srdce a cévy!
Dnes zábava, dříve tvrdá práce. Vinobraní, jak ho neznáte
Portské víno - unikátní nápoj, který se hodí i do kuchyně a zachutná každému
Resveratrol z pohledu chemika
A co to tedy konkrétně ten resveratrol vlastně je? Jde o polyfenický bioflavonoidní antioxidant. Produkují jej určité rostliny a nalézt lze i v potravinách a nápojích, které prokazatelně zastavují účinky stárnutí. Na to je totiž resveratrol rovněž velký odborník: funguje jako elixír mládí. Oficiálně je však resveratrol označovaný jako fytoestrogen. A to díky své schopnosti pozitivně interagovat s estrogenovými receptory. Resveratrol je dnes rovněž považovaný za jeden z nejúčinnějších polyfenolů a nejsilnějších ochránců proti symptomům stárnutí. A chrání organismus i před volnými radikály, je to tedy i silný antioxidant.
Resveratrol v rostlinách
Rostliny, které resveratrol či další typy antioxidantů produkují, tak částečně činí jako ochranný mechanismus a odpověď na stresory ve svém prostředí. Včetně nežádoucího záření, přítomnosti hmyzu nebo jiných predátorů, poranění nebo plísňových infekcí. Právě bobule červeného vína obsahují prokazatelně nejvyšší množství resveratrolu. A toto množství se ještě zvyšuje díky fermentačnímu procesu, který mění hroznovou šťávu na alkohol. Při výrobě červeného vína totiž kvasí hroznová semena a slupky ve šťávě z hroznů a právě to má pozitivní vliv na hladinu a dostupnost resveratrolu.
Resveratrol pro zdraví
Díky tomu, že funguje resveratrol jako antioxidant, má silné účinky proti stárnutí, ale i proti rakovině. Přičemž právě u této látky byly tyto účinky nesčetnými studiemi opakovaně prokázány. Stejně tak to platí i pro kardiovaskuární zdraví. Resveratrol nabízí ochranu proti aterokleróze, likviduje zánět v těle a srovnává hladiny cholesterolu. Ve výsledku pomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin a infarktu myokardu. Vzhledem k tomu, že resveratrol zvyšuje průtok krve do mozku, pomáhá chránit mozek a duševní zdraví i kognitivní funkce. Ze studií vyšlo najevo i to, že resveratrol pomáhá předcházet ukládání tuku a reguluje hladinu inzulínu. U obézních zvířat pak velmi pomáhá snížit tělesnou hmotnost.
Resveratrol ve stravě
Rozhodně je tedy resveratrol látkou, kterou se vyplatí užívat. Problém u červeného vína je však ten, že nevýhody obsaženého alkoholu mohou převyšovat výhody resveratrolu. Mnohem lepší je tak sáhnout po vínu dealkoholizovaném nebo po doplňcích stravy s resveratrolem z červeného vína. Zároveň je žádoucí konzumace nejen červených hroznů, ale i dalších potravin, které resveratrol přirozeně obsahují.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku
RE : Užijte si období vína naplno. Obsažený resveratrol funguje jako elixír mládí