Jablečný koláč s pudinkovou náplní
Ingredience
- měkké máslo (na těsto): 250 g
- polohrubá mouka : 600 g
- kypřící prášek do pečiva: 1 balíček
- vanilkový cukr : 2 balíčky
- moučkový cukr : 80 g
- vajíčka : 2 ks
- polotučné mléko (na krém): 500 ml
- vanilkový pudink v prášku (na krém): 2 balíčky
- měkké máslo (na krém): 250 g
- vaječné žloutky (na krém): 2 ks
- cukr krystal (na krém): 150 g
- jablka: 1 kg
- měkké máslo (na jablkovou náplň) : 2 PL
- mletá skořice dle chuti
- cukr dle chuti (do jablek)
- voda : 250 ml
- vanilkový pudink v prášku (do jablkové náplně) : 2 balíčky
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Jablečný koláč s pudinkovou náplní – recept
Z měkkého másla, mouky, vajec, vanilkového i moučkového cukru a kypřícího prášku vypracujte hladké homogenní těsto. To rozdělte na tři stejně velké bochánky. Každý z nich vyválejte na plát a upečte ve vyhřáté troubě (cca 15 minut, při 180 °C). Až budou korpusy hotové, vyjměte je a nechte zchladnout. Mezitím si uvařte pudink z mléka, vaječných žloutků a cukru. Až trochu vychladne, zapracujte do něj pomocí mixéru měkké máslo – tak vznikne vanilkový pudinkový krém. Dále si připravte i jablečnou náplň, a to tak, že v hrnci povaříte loupaná a nahrubo strouhaná jablíčka spolu s cukrem, skořicí a vodou, v které jste rozmíchali vanilkové pudinky v prášku.
Nakonec se pusťte do kompletování koláče. Na spodní plát naneste jablečnou náplň, tu pak přikryjte druhým plátem a na něj naneste pudinkový krém. Nakonec vše završte třetím plátem a máte hotovo. Nechte v chladu ztuhnout a podávejte posypané moučkovým cukrem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.