Kynuté buchty
Ingredience
- hladká mouka: 500 g
- krupicový cukr: 50 g
- vanilkový cukr: 20 g
- mléko: 250 ml
- máslo: 60 g
- droždí: 20 g
- vejce: 1 ks
- žloutek: 1 ks
- kůra z citronu: 1 ks
- rum: 1 PL
- špetka soli
- máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
- moučkový cukr na posypání
- Povidlová náplň:
- švestková povidla: 200 g
- rum dle chuti
- mletý hřebíček
- mletá skořice
- Tvarohová náplň:
- tvaroh: 200 g
- rozinky: 10 g
- žloutek: 1 ks
- vanilkový cukr
- cukr krystal nebo med na doslazení
- kůra a šťáva z půlky citronu
- rum dle chuti
- Maková náplň:
- mletý mák: 150 g
- mléko: 300 ml
- krystalový cukr: 60 g
- mletý hřebíček
- mletá skořice
- rum dle chuti
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kynuté buchty – recept
Droždí rozdrobíme a zalijeme přibližně polovinou vlaženého mléka. Přidáme lžičku cukru, důkladně promícháme a droždí necháme chvilku vzejít na teplém místě. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, vejce, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbytek vlahého mléka a zpracujeme hladké těsto. Správně vypracované těsto by se nemělo lepit na mísu. Těsto pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň na dvojnásobnou velikost. Během kynutí těsto alespoň 2x promísíme.
Zatímco těsto kyne, připravíme si jednotlivé náplně. Na povidlovou náplň smícháme povidla s kořením a dle chuti doplníme rumem. Tvarohovou náplň vytvoříme tak, že smícháme tvaroh, žloutek, rozinky vanilkový cukr a citronovou kůru. Dosladíme dle chuti cukrem nebo medem a zakápneme šťávou z citronu. Pro výraznější chuť můžeme přidat trochu rumu. Maková náplň vznikne, když svaříme mléko s cukrem a kořením, přisypeme mák a dochutíme rumem. Makovou náplň poté odstavíme a necháme vychladnout.
Z vykynutého těsta vyválíme hada, kterého rozdělíme na jednotlivé porce. Z těsta tvarujeme placičky, naplníme libovolnou náplní a dobře je zabalíme. Kynuté buchty pak klademe na máslem nebo sádlem vymazaný pekáče jednu vedle druhé vždy spojem dolu. Jednotlivé buchty ještě před tím potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem, aby se nám při pečení neslepily. Buchty necháme ještě zhruba 20 minut kynout v pekáči, poté je dáme do trouby předehřáté na 180 °C upéct dozlatova. Ještě horké kynuté buchty potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu. Před podáváním je ještě poprášíme moučkovým cukrem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.