Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Velikonoční mazanec s ořechy Dezerty
05. 04. 2020 Přečteno: 2149x

Velikonoční mazanec s ořechy

Ingredience
- +
  • Na 1 mazanec:
  • špaldová mouka: 500 g
  • čerstvé droždí: 20 g
  • plnotučné mléko: 250 ml
  • hladká mouka: 1 PL
  • změklé máslo: 80 g
  • žloutky: 2 ks
  • sůl: 5 g
  • třtinový cukr: 50 g
  • mleté ořechy: 100 g
  • Na potření:
  • mandlové lupínky: 2 PL
  • vejce: 1 ks
  • máslo: 1 PL
  • rum: 1 PL
  • moučkový cukr

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Velikonoční mazanec s ořechy - recept

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi dvě lžíce cukru, přilejeme třetinu vlažného mléka a hladkou mouku. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.

Ve velké míse utřeme změklé máslo se žloutky a zbylým třtinovým cukrem. Přisypeme mouku, sůl, ořechy, vlijeme kvásek a zbytek mléka. Zpracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto vložíme do mísy vymazané olejem, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 hodinu kynout. Po vykynutí z těsta vypracujeme bochník. Položíme jej na plech s pečícím papírem, ostrým nožem vyřežeme na mazanci křížek. Potřeme rozšlehaným vejcemm, ozdobíme mandlemi a necháme ještě 20 minut kynout

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Mazanec pečeme 10 minut a poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dozlatova dalších asi 40 minut

Hotový velikonoční mazanec s ořechy potřeme směsí rozpuštěnéhoho másla s rumem a poprášíme moučkovým cukrem. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

ořechová buchta.jpg Dezerty

Ořechová buchta

Cukr utřeme dohladka s vejci. Přidáme kefír a promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a mletými vlašskými ořechy. Všechny suroviny promícháme, mělo by nám vzniknout řídké těsto. Troubu rozehřejeme na…

kefirovy-cokoladovy-dort.jpg Dezerty

Kefírový čokoládový dort

V míse rozmačkáme jeden banán, přidáme vejce a kefír. Ve vodní lázni roztopíme čokoládu s medem. Necháme chvíli vychladnout. Postupně přiléváme kefírovou směs. V další míse smícháme mouku s kakaem, mletými…

pernik-z-cukety.jpg Dezerty

Perník z cukety

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pečení použijeme mladou cuketu, kterou oloupeme, zbavíme jader a nastrouháme. Vejce rozšleháme s oběma cukry, mouku smícháme s práškem do perníku, kakaem a skořicí. Do mísy k…

jablecna-buchta-na-plech.jpg Dezerty

Jablečná buchta na plech

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mléko vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme. Do mísy k jablkům přidáme mouku, cukr, mléko, olej, vejce a…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Letní melounový salát

Saláty: Letní melounový salát

Meloun zbavený slupky a pecek nakrájíme na kostky. Přidáme baby špenát, nakrájenou okurku, olivy, kostičky sýra,…

Plněný perník

Vánoční cukroví: Plněný perník

Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.  Těsto si rozdělíme na 3 díly a rozválíme…

Kočičí tanec

Hlavní jídla: Kočičí tanec

Nejprve si uvařte zvlášť kroupy a zelenou čočku. Poté obě suroviny sceďte a promíchejte v hrnci. Dále si na pánvi…

Pečené kuře na zelenině

Hlavní jídla: Pečené kuře na zelenině

Kuře omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme ze všech stran (i zevnitř) a provázkem svážeme nohy k sobě. Kuře se tak…