Okurkové tzatziki
Ingredience
- salátová okurka {75} g
- citrónová šťáva {0,5} KL
- řecký jogurt {100} g
- olivový olej {1} KL
- kopr
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Okurkové tzatziki – recept
Okurky omyjeme a očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Řecký jogurt si přendáme do středně velké mísy, přimícháme k němu citronovou šťávu, olivový olej a promícháme. Dochutíme solí a pepřem, přidáme prolisovaný česnek. Jakmile máme řecký jogurt takto ochucený, můžeme se pustit do přípravy okurků. Papírovými ubrousky z nastrouhané okurky vymačkáme co nejvíce vody. Jakmile jsou okurky osušené, přidáme je do jogurtu a promícháme. Můžeme posypat koprem.
Před servírováním okurkové tzatziki uložíme do lednice, kde je necháme nejméně hodinu vychladit.
Pokud nemáme k dispozici originální řecký jogurt, můžeme smícháním klasického bílého jogurtu s tvarohem. Poměr se odvíjí od toho, jak řídký bude samotný tvaroh – čím řidší, tím méně ho musíme ředit bílým jogurtem. Okurkové tzatziki se hodí jako příloha ke grilovaným masitým pokrmům jako je gyros.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.