Červená řepa s křenem
Ingredience
- červená řepa: 500 g
- čerstvý křen dle chuti
- ocet: 60 ml
- cukr krystal: 1 PL
- sůl: 1 KL
- voda: 250 ml
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Červená řepa s křenem – recept
Červenou řepu ve slupce umyjeme, zbavíme ji kořínků nebo zbytků stonků. Vložíme do studené vody a téměř doměkka uvaříme. Vodu vylijeme a řepu necháme vychladnout, poté ji teprve oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme nahrubo či najemno podle chuti. Čerstvý křen očistíme a umyjeme, nastrouháme najemno a smícháme s řepou.
Připravíme si nálev. Vodu smícháme s octem, solí a cukrem, přivedeme k varu a poté necháme vychladnout. Červenou řepu s křenem zalijeme vlažným nálevem, vše důkladně promícháme a necháme odstát. Poté podle potřeby dochutíme cukrem, octem nebo křenem. Červená řepa s křenem musí mít sladkokyselou chuť.
Řepu s křenem naložíme do zavařovacích sklenic a nakonec dolijeme tekutinou, která nám zůstala v nádobě. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Skladujeme v chladu i několik měsíců. Pokud bychom červenou řepu s křenem nesterilovali, vydrží nám jen několik týdnů. V tomto případě ji však do sklenic musíme dávat studenou.
Červená řepa s křenem se podává jako salát k různým pokrmům podobně jako čalamádu nebo nakládané okurky.
Tip: Do červené řepy s křenem můžeme přidat také fenykl, který chuť salátu ozvláštní. Přidává se do nálevu při vaření.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.