Cuketový quiche [kiš] s uzeným lososem
Ingredience
- Na těsto:
- hladká mouka: 300 g
- máslo: 150 g
- studená voda: 125 ml
- špetka soli
- Na náplň:
- mladé cukety: 4 ks
- uzený losos: 100 g
- vejce: 3 ks
- smetana ke šlehání: 250 ml
- gouda: 200 g
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Cuketový quiche s uzeným lososem - recept
Cukety i se slupkou nakrájíme na tenké plátky nebo nudličky, osolíme a v cedníku necháme vykapat alespoň 1 hodinu. Cuketu opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a ještě se snažíme vymačkat co nejvíce vody.
Hladkou mouku smícháme se solí, přidáme máslo a rukama uhněteme těsto, do kterého postupně po lžících přidáváme studenou vodu. Těsto na quiche musí být pevné, vláčnéa nesmí se drobit. Těsto necháme 30 minut v lednici. Těsto vyválíme do kruhového tvaru, přesuneme ho do kruhové koláčové formy (okraje musí být zvednuté) a na několika místech propícháme vidličkou. Formu odložíme do lednice.
Vejce rozšleháme v misce, přidáme smetanu, polovinu nastrouhaného sýru a pepř. Sůl nepřidáváme, protože losos a sýr už jsou dostatečně slané ingredience.
Na připravené těsto nasypeme polovinu strouhaného sýra, který nám zbyl, poklademe ho cuketami a na nudličky nakrájeným lososem, zalijeme směsí vajec a smetany. Navrch nasypeme zbytek sýra.
Cuketový quiche s uzeným lososem se peče na 170 °C asi 45 minut dozlatova. Quiche je výborný teplý i studený.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.