Fajitas
Ingredience
- kuřecí řízky: 2
- žlutá paprika: {0,5}
- červená paprika: 1
- zelená paprika: 1
- červená cibule: 1
- Marináda:
- limetková šťáva: 1 PL
- nastrouhaná kůra z limetky: 1
- česnek: 1 stroužek
- sůl: 1 lžičky
- oregano: 1 KL
- mletý kmín: {1/4} lžičky
- kajenský pepř: {1/4} lžičky
- olivový olej: 1 PL
- Rajčatová salsa:
- datlová rajčata: 240 g
- bílá cibule: {0,5}
- jalapeňo paprička: 1
- limetková šťáva: 1 PL
- nasekaný koriandr: 1 KL
- sůl
- třtinový cukr
- Guacamole:
- datlová rajčátka: 35 g
- zralé avokádo: {0,5}
- limetková šťáva: 1 KL
- česnek: 1 stroužek
- sůl
- nasekaný koriandr: 1 KL
- Tortilla:
- hladká mouka: 60 g
- sůl
- vepřové sádlo: 1 PL
- teplá voda
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Fajitas – recept
Kuřecí maso nakrájíme na proužky. V uzavřené misce smícháme všechny ingredience pro marinádu kromě soli, přidáme proužky kuřecího masa a dobře promícháme a necháme hodinu v pokojové teplotě marinovat.
Připravíme si rajčatovou salsu tak, že opečeme jalapeňo papričky na slunečnicovém oleji. Když nám začne slupka papriček hnědnout až černat, vložíme je do igelitového pytlíku, uzavřeme a necháme 15 minut zapařit. Poté papričky oloupeme, očistíme od semínek a najemno nakrájíme.
Datlová rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme. Oloupaná rajčátka lehce zmáčkneme a odstraníme z nich semínka. Nakrájíme na malé kostičky a přidáme k papričkám jalapeňo. Přidáme najemno nakrájenou cibuli s koriandrem. V misce smícháme limetkovou kůru s limetkovou šťávou, třtinový cukr a sůl. Přilijeme k rajčátkům, promícháme a necháme v lednici uležet. Oloupeme avokáda, zbavíme pecek a nakrájíme na kostičky. Dáme do misky, pokapeme limetkovou šťávou a vidličkou avokáda rozmačkáme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, dochutíme solí a necháme v lednici uležet.
Tortilly připravíme smícháním hladké mouky se solí a přidáme na kostičky nakrájené sádlo. Rukou zapracujeme sádlo co nejvíce do mouky, aby nám v mouce nezůstaly kusy sádla. Pomalu přiléváme horkou vodu, kdy vznikne měkké těsto, nesmí se lepit na ruce. Těsto přesuneme na vál a hněteme asi 5 minut. Zabalíme do potravinářské fólie a na 30 minut uložíme do lednice. Poté těsto rozdělíme na 8 dílů a z každého vyválíme na pomoučeném plátu nejtenčí placku. Zbylé těsto musí být přikryté potravinářskou fólií nebo utěrkou. Tortilly pečeme na rozpáleném oleji asi 30-40 sekund z obou stran. Upečené tortilly skládáme na sebe a přikryjeme utěrkou.
Červené a žluté papriky očistíme a nakrájíme i s červenou cibulí na proužky. Kuřecí maso zbavíme přebytečné marinády, posolíme a prudce osmažíme na oleji dozlatova. Osmahnuté maso vytáhneme z pánve, zabalíme do alobalu. Na stejné pánvi orestujeme nakrájené papriky s červenou cibulí a dochutíme solí. Kuřecí proužky zabalíme do tortill společně upečenými paprikami, posypeme koriandrem a fajitas podáváme se salsami.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.