Jehněčí kýta na zelenině
Ingredience
- jehněčí kýta - asi 1,5 kg: 1 ks
- brambory typu B: 5 ks
- mrkev: 2 ks
- petržel: 2 ks
- červená cibule: 2 ks
- stroužky česneku: 2 ks
- anglická slanina: 50 g
- hovězí vývar: 100 ml
- čerstvý rozmarýn: 1 PL
- čerstvý tymián: 1 PL
- šalvěj - lístky: 4 ks
- máslo: 1 PL
- petrželka
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Jehněčí kýta - recept
Smícháme na velmi drobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, polovinu rozmarýnu, tymiánu a šalvěje, trochu soli a pepře. Do masa uděláme několik zářezů a tuto směs do nich prsty vetřeme. Jehněčí kýtu potřeme mírně změklým máslem, osolíme a opepříme.
Oloupané brambory, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme nahrubo, osolíme, opepříme, smícháme se zbytkem rozmarýnu, tymiánu a šalvěje a zeleninou vyskládáme máslem vymazaný pekáč. Na zeleninu položíme jehněčí kýtu, zalijeme vývarem a pečeme na 220 °C asi 15 minut. Stáhneme teplotu na 170 °C a pečeme asi 1 - 1,5 hodiny podle velikosti kýty.
Jehněčí kýta se během pečení párkrát polije výpekem. Další vývar nepřidáváme, aby se zelenina ke konci pečení také opekla. Na závěr posypeme zeleninu petrželkou.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.