Kuře na víně
Ingredience
- kuřecí maso (paličky, křídla, stehna,...): 750 g
- kuřecí vývar: 250 ml
- červené víno: 350 ml
- rajčatový protlak: 1 KL
- cibule: 1 ks
- mrkev: 1 ks
- petržel: 1 ks
- pórek: 15 cm
- bobkový list: 1 ks
- celý pepř: 3 ks
- nové koření: 3 ks
- máslo: 1 PL
- hladká mouka: 1 KL
- olej
- mořská sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kuře na víně - recept
Kuře společně s bobkovým listem, černým pepřem a novým kořením naložíme do červeného vína a necháme jej přes noc marinovat. Druhý den marinované maso nejdříve osušíme v papírové utěrce, rozpálíme pánev a na oleji z obou stran orestujeme.
Až je maso dozlatova osmažené, odložíme ho stranou a na pánev dáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Chvíli restujeme, přidáme cibuli, pórek a nakonec lžičku protlaku. Směs promícháme a zalijeme marinádou, společně povaříme. Osolíme a podlijeme horkým vývarem.
Tekutinu přivedeme k varu a vložíme do ní kousky orestovaného kuřete. Pod pokličkou pozvolna dusíme kuře na víně doměkka asi 30 minut. Kuře vyjmeme, základ zahustíme jíškou z másla a mouky. Necháme ji povařit asi 15 minut a přecedíme. Do omáčky vložíme zpět kuře a necháme provařit, aby se chutě navzájem propojily.
Kuře na víně podáváme například s bramborovými šiškami nebo rýží.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.