Nádivka do kuřete
Ingredience
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
- 3 rohlíky
- 4 vejce
- 70 g másla
- 100 g šunky
- 150 ml polotučného mléka
- sůl, pepř, petrželka, muškátový oříšek, majoránka
- ná
Nádivka do kuřete – recept
Na začátek je třeba zmínit, že dané množství surovin vystačí na naplnění jednoho velkého kuřete, Pokud chcete tedy nádivku dělat zvlášť v pekáči, popřípadě plnit kuřat víc, je třeba si úměrně tomu uzpůsobit i množství veškerých ingrediencí. Nádivka do kuřete pečením lehce nabobtná, s čímž je dobré počítat.
Pro přípravu nádivky do kuřete je vhodné použít takové rohlíky, které nejsou úplně čerstvé. Ideální jsou rohlíky z předchozího dne. Ty nakrájíme na kostičky a vložíme do směsi mléka, rozšlehaných žloutků a špetky soli. Necháme bobtnat přibližně jednu hodinu, dokud rohlíky pořádně nenasají žloutky i mléko. Následně do směsi přidáme rozehřáté máslo, na malé kostičky nakrájenou a na pánvičce lehce osmahnutou šunku, sníh z bílků, petrželku, majoránku, špetku soli, trošku pepře a trošku muškátového oříšku. Vše pořádně promícháme.
Vytvořenou nádivkou důkladně vycpeme kuře a vložíme do předehřáté trouby. Nádivka do kuřete se peče tak dlouho, dokud není upečené samotné kuře. Tato doba může být rozdílná v závislosti na použité troubě, velikosti kuřete. Dobré je zezačátku péct kuře na větší teplotu (220 stupňů) asi 10 minut, než se kuře pěkně zatáhne. Zůstane tak potom šťavnaté. Poté pečeme kuře asi hodinu na 180 stupňů a nakonec ještě pár minut na 250 stupňů, aby se vytvořila pěkná krusta.
Nádivka do kuřete se dá péct i zvlášť ve vedlejším pekáči. V tomto případě není na její upečení potřeba tolik času.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.