Pečená makrela
Ingredience
- čerstvá makrela: 1
- máslo: 50 g
- cibule: {1}
- česnek: {5}
- citron: {0,5}
- sůl
- mletý pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Pečená makrela – recept
Makrelu očistíme, zbavíme hlavy, ocasních ploutví a důkladně omyjeme. Do kůže makrely pak uděláme několik jemných zářezů. Makrelu ze všech stran důkladně osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem. Koření roztíráme také do zářezů, makrela pak bude skvěle ochucená i pod kůži. Použít můžeme také libovolné oblíbené koření nebo čerstvé bylinky dle aktuální chuti. Na závěr pak makrelu pokapeme šťávou z půlky citronu.
Připravený pekáč vymažeme máslem. Cibuli nakrájíme na stejně velká kolečka a poklademe je na dno pekáče. Pokud nemáme cibuli rádi, můžeme ji vynechat. Následně přidáme připravenou makrelu a pečeme v troubě na 150 °C asi 30 – 40 minut dle velikosti ryby. Pečená makrela bude ještě lahodnější, když ji během pečení obrátíme a několikrát polijeme rozpuštěným máslem z pekáče.
Pečená makrela je vhodná jako lehká večeře se zeleninou i jako hlavní chod s brambory či bramborovou kaší.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.