Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Rajčatový protlak Ostatní
20. 09. 2017 Přečteno: 9789x

Rajčatový protlak

Ingredience
- +
  • rajčata (podle potřeby)
  • voda

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujeme

Rajčatový protlak – recept

Jestliže máme doma nadúrodu rajčat, vyplatí se nám je použít na výrobu domácího rajčatového protlaku. Rajčata nejdříve prohlédneme, špatná a nahnilá vyhodíme. Takové suroviny nepatří ani do rajčatového protlaku. Důkladně všechna rajčata omyjeme a nakrájíme je na menší kousky a přendáme do kastrolu. Podlijeme je asi jedním decilitrem vody, aby se nám nepřipalovala.

Rajčata postupně začnou pouštět vlastní šťávu, přikryjeme je pokličkou a dusíme je, dokud nejsou úplně rozvařená. Během dušení obsah občas zamícháme, aby se nám nepřichytávaly ke dnu. Pak kastrol odstavíme a necháme rajčata vychládnout. Vzniklou směs propasírujeme přes husté sítko, čímž efektivně oddělíme jádra, slupky a části rajčat, které v protlaku nechceme.

Takto připravená rajčata přendáme znovu do hrnce a přivedeme je k varu. Vaříme na mírném plamenu, aby se odpařila přebytečná tekutina. Jakmile rajčatový protlak dosáhne požadované hustoty, pomocí trychtýře jej můžeme přelít do připravených zavařovacích sklenic. Rajčatový protlak je třeba nakonec sterilizovat, aby se nám nekazil. Je také dobré zvolit k uskladnění různé velikosti sklenic, abychom při otevření vždy spotřebovali protlak všechen.

Rajčatový protlak využijeme při vaření omáček, polévek nebo k potření různých druhů slaných koláčů.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 18 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta

Do hrnce dáme vařit vodu, tuk na pečení a sůl. Když je vše horké, zasypeme směs moukou a za stálého míchání spojíme v těsto. V míchání těsta pokračujeme do vlažna, pak přidáme vejce a těsto vyšleháme. Troubu…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Doporučené recepty

Tortilly s kuřecím masem

Hlavní jídla: Tortilly s kuřecím masem

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, olejem, vodou a solí a hněteme tak dlouho, dokud nám nevznikne krásně…

Hovězí jazyk s křenovou omáčkou

Hlavní jídla: Hovězí jazyk s křenovou omáčkou

Hovězí jazyk dáme vařit do vody, přidáme sůl, cibuli, bobkový list a další koření. Poté uvařený jazyk opláchneme…

Halušky s brynzou

Hlavní jídla: Halušky s brynzou

Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, smícháme je s moukou, vejcem, osolíme. Těsto nesmí téct, aby se…

Burrito

Hlavní jídla: Burrito

Kuřecí prsa nakrájíme na proužky, orestujeme je na oleji. Osolíme, opepříme a posypeme kořením na tacos. Rýži…