Vánočka z domácí pekárny
Ingredience
- polohrubá mouka: 500 g
- mléko: 200 ml
- vejce: 1 ks
- máslo: 50 g
- cukr krupice: 2 PL
- vanilkový cukr: 1 ks
- droždí - kostka: 0.5 ks
- kůra z citrónu: 0.5 ks
- rozinky a kandované ovoce
- ořechy
- vejce na potření
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Vánočka z domácí pekárny - recept
Do domácí pekárny dáme nejdříve tekuté ingredience, tedy mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Přisypeme mouku, do jednoho rohu dáme oba cukry, do druhého rozdrobené droždí a do třetího nastrouhanou kůru. Ingredience v rozích zahrneme moukou a zapneme program Těsto. Po pípnutí přidáme rozinky, kandované ovoce a oříšky. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku, kterou můžeme zajistit proti "rozjetí" špejlemi. Vánočku necháme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 45 minut kynout na teplém místě, poté ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme při teplotě 150 °C asi 50 minut.
Vánočka z domácí pekárny se potírá máslem a marmeládou nebo tekutým medem.
Diskuse k receptu: 1 příspěvky.