Vepřová panenka Wellington
Ingredience
- vepřová panenka: 300 g
- vyválené listové těsto: 1 ks
- panceta nebo anglická slanina: 150 g
- žampiony: 200 g
- šalotka: 1 ks
- žloutek: 1 ks
- dijonská hořčice: 2 PL
- máslo
- tymián
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Vepřová panenka Wellington - recept
Vepřovou panenku odblaníme, žampiony a šalotku nakrájíme nadrobno nebo krátce promixujeme. Na pánvi rozpustíme trochu másla, necháme na něm zesklovatět šalotku, přidáme žampiony a společně s trochou soli, pepře a tymiánu orestujeme. Směs necháme vychladnout. Na troše oleje necháme zprudka opéct maso ze všech stran, následně ho osolíme, opepříme, necháme vychladnout a potřeme hořčicí.
Na potravinovou folii vyskládáme plátky pancety tak, aby se překrývaly, potřeme tenkou vrstvou žampionové směsi, položíme panenku, zarolujeme a pomocí folie utáhneme. Necháme půl hodiny i s folií v lednici.
Okraje listového těsta potřeme žloutkem, maso vyjmeme z folie a zabalíme do těsta tak, aby nezůstal nikde vzduch a těsto bylo pevně utěsněné. Necháme opět vychladit asi 20 minut v lednici.
Panenku Wellington potřeme žloutkem a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 190 °C asi 25 - 35 minut podle průměru masa a požadovaného propečení.
Vepřová panenka Wellington se nechá ještě 10 minut odpočinout a podává se se zeleninou nebo bramborovou kaší.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.