Velikonoční mini mazance
Ingredience
- polohrubá mouka: 250 g
- celozrnná mouka: 100 g
- vejce: 2 ks
- třtinový cukr: 65 g
- čerstvé droždí: 20 g
- špetka soli
- měkký tvaroh: 80 g
- plnotučné mléko: 100 g
- ořechy (vlašské, mandle): 1 hrst
- máslo: 55 g
- citronová kůra
- vanilkový lusk: 1 ks
- plátky mandlí
- vejce + lžíce rumu
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Velikonoční mini mazance - recept
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí smícháme s asi 50 ml vlažného mléka, 5 g cukru a 20 g čerstvého droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
V hluboké míse smícháme obě mouky, cukr a špetku soli. Uděláme uprostřed důlek a vyklepneme do něj vejce. Přidáme mléko, rozpuštěné máslo, kvásek, citronovou kůru asi z poloviny citronu a semínka vanilkového lusku. Pomocí robotu nebo ručně hněteme těsto. Uprostřed hnětení přidáme tvaroh a uhněteme lepivé těsto. Vypracování těsta trvá zhruba 15 minut. Nakonec můžeme do těsta zapracovat hrst nasekaných ořechů.
Předěláme ho do čisté hluboké mísy a necháme kynout na teplém místě asi 90 minut. Poté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme polohrubou mouku a propracujeme. Těsto rozdělíme na 6 dílů, ze kterých tvarujeme malé bochánky. Bochánky necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě chvíli nakynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 160 °C. Mazance potřeme vejcem rozšlehaným se lžící rumu, uprostřed nožem vytvoříme křížek a posypeme plátky mandlí.
Velikonoční mini mazance vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut do zlatova. Mazance skvěle chutnají s domácí marmeládou.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.