Zavařování třešní
Ingredience
- třešně
- voda: 1000 ml
- cukr: 300 g
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Zavařování třešní – recept
Třešně odstopkujeme a omyjeme, zkažené vyhodíme. Pokud máme podezření na červíky, namočíme je na 1 - 2 hodiny do vody s trochou octa – červíci vylezou a klesnou ke dnu. Třešňový kompot tím nezmění chuť a budou ho jíst i zapřisáhlí odpůrci proteinu v třešních.
Pořádně vymyjeme a osušíme sklenice, které naplníme třešněmi. Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem, množství podle množství třešní v poměru 300 gramů cukru na 1 litr vody. Nálev necháme vychladnout, nalijeme k třešním (musí být všechny ponořené) a zavíčkujeme. Dále postupujeme podle návodu k zavařovacímu hrnci. Obvykle zavařujeme třešně 25 minut na 80 °C. Pokud bychom chtěli použít méně cukru, musíme třešně sterilovat déle.
Zavařování třešní je jednou z možností, jak třešně dlouhodobě uchovat pro další použití. Můžeme je také odpeckovat a zamrazit. Třešně pak můžeme použít do bublaniny (zavařené odpeckujeme) nebo různých kaší.
Třešňový kompot se hodí jako příloha k obědu, skvělý je i jen tak samotný.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.