Retro dezerty: Připravte si sami doma nadýchané indiánky jako z cukrárny
05. 04. 2019
Přečteno: 9729x
Tradiční zákusek indiánek stále patří mezi nejoblíbenější. Stejně jako další retro dezerty si ho můžete připravit i doma. Indiánky vyžadují hodně šlehání, aby měly právě tu nadýchanou konzistenci, pro kterou je milujeme. Práce s cukrářským sáčkem ale není tak náročná, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Indiánek nemá své jméno podle indiánů
Stejně jako Kryštof Kolumbus pojmenovat americké domorodce „indiáni“, protože si myslel, že připlul do Indie, má i název „indiánek“ podobný původ. Na začátku 19. století pozval maďarský vévoda a intendant Pálfy do svého divadla ve Vídni indického kouzelníka. Aby byl zážitek pro návštěvníky ještě zajímavější, připravil pro ně vévodův kuchař na závěr představení nový zákusek, který měl kouzelníka připomínat. Původní vzhled měl indiánek jako dvě čokoládou polité části spojené šlehačkou. Jak přesně se z této varianty vyvinul klasický indiánek, jak ho známe, není zcela jasné.
K dalším zajímavostem patří informace, že piškotu ve spodní části indiánku se říká bufler. Indiánky také obsahují velké množství cukru, aby byl sníh v nich pevnější a stabilnější, a proto i když lehce vypadají, patří mezi kaloričtější retro dezerty.
Jak připravit bufler/piškot na indiánky
Na přípravu bufleru budeme potřebovat:
- 3 vejce
- 50 g cukru krupice
- 80 g hladké mouky
- ½ lžíce vody
Bufler na indiánky – postup
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Na plech si připravíme pečící papír. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme zvlášť s 1/3 cukru a vodou do pěny. Z bílků a 2/3 cukru vyšleháme pevný sníh a za stálého šlehání do něj postupně přidáme žloutkovou směs. Prosejeme mouku a opatrně ji vmícháme do připravené směsi. Hotovým těstem naplníme cukrářský sáček a tvoříme s ním na plechu kolečka o průměru 5-6 cm. Mezi kolečky necháváme rozestup. Buflery pečeme v předehřáté troubě 7-8 minut do lehce hnědé barvy.
Náplň na indiánky
Na přípravu náplně budeme potřebovat:
- 6 bílků
- 280 g cukru moučka
- 120 g vody
- 2 lžíce řidšího jahodového džemu
Náplň na indiánky – postup
Nejprve začneme připravovat cukrový rozvar. Polovinu cukru dáme do hrnce s vodou, nemícháme. Směs zahřejeme na 115 stupňů Celsia. Pokud nemáme teploměr, můžeme použít tzv. bublinový test. Při správné teplotě, když do směsi ponoříme drátěné očko, měla by nám jít vyfouknout bublina jako z bublifuku.
Hned vyšleháme z bílků a zbytku cukru hustý sníh. Když máme hotovo, snížíme rychlost šlehače. Cukrový rozvar by teď měl při bublinovém testu udělat několik bublin za sebou. Cukrový rozvar tenkým proudem všleháváme do připraveného sněhu až téměř vychladne. Na závěr vmícháme džem. Hotovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a na připravené buflery nastříkáme 4 vrstvy. Připravené indiánky necháme vychladnout v lednici.
Indiánek – závěrečná úprava
- Na polevu budeme potřebovat 300 g kvalitní čokolády nebo oblíbené polevy, kterou rozpustíme ve vodní lázni.
- Pokud je příliš hustá, naředíme ji malým množstvím kakaového másla nebo ztuženého tuku.
- Poleva by neměla být příliš horká.
- Ideální je mít polevu ve vyšší, ne příliš široké nádobě, abychom mohli indiánky do polevy ponořit celé.
- Bufler by měl zůstat čistý.
- Vychladnuté indiánky držíme za bufler a obrácené špičkou dolů je namáčíme do polevy.
- Rychle je otočíme zpět.
- Indiánky postavíme na odkapávací mřížku a necháme vychladnout.
- Hotové indiánky uchováváme v lednici.
Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Tiše a ochotně, purpura na plotně voní… Zpívá se v jedné z nejhezčích českých koled. A rozvonět se po vašem bytě či domě může taky. A dokonce si ji můžete i sami namíchat. Purpura totiž není nic jiného než směs...
Velikonoční ozdoby nesmí chybět v žádné domácnosti! Zajděte si koupit kvalitní vajíčka a vyrobte si, podle našich návodů, snadné a...
Barvení vajíček patří mezi symboly Velikonoc. Při barvení vajíček si mnoho z nás jistě vzpomene na vajíčko ozdobené nádhernými, al...
Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...
Vánoční svátky jsou za námi a vánoční věnec na dveřích, stejně jako vánoční výzdobu budeme odstrojovat na Tři krále. Ale co potom?...
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu.
velký starší hrnec
sůl
ocet
klacík nebo starou vařečku na…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...
Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
Indiánské oblečení fascinuje lidstvo už od nepaměti. Obzvlášť okouzlena je pak moderní společnost, a není divu. Tento druh oděvů je unikátní a má za sebou velmi zajímavou historii. Současně se také nedá srovnat...
Na kvalitní lůžkoviny bychom měli dbát, jelikož jsou naším každodenním společníkem. V průměru totiž prospíme až třetinu života, te...
Lapač snů je vlastně starý indiánský amulet. Původně pochází od indiánského kmene Ojibwe. Ti jej tehdy vyráběli z vrbového proutí a ze zvířecích šlach. Mezi širokou veřejnost se lapače snů dostávaly někdy v 60....
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...
Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...
Nahřívací polštářek je velkým pomocníkem, pokud vás pobolívají záda, svaly nebo břicho. Je to bezpečný prostředek, který pomůže bolestivé místo prohřát. Utrácet však za něj nemusíte – můžete si jej totiž jednod...
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…
Diskuse k článku
RE : Retro dezerty: Připravte si sami doma nadýchané indiánky jako z cukrárny
Poleva nikdy nebyla z cokollady, ale z něčeho cokoladoveho, co nevím, ale myslím, že asi cukrovy rozvor s kakaem.