Chybí vám po zimě vitamín D? 6 nejlepších zdrojů vitamínů D, které můžete snadno zařadit do jídelníčku
Vitamín D je totiž jednou z nejdůležitějších mikroživin, které naše tělo potřebuje, aby mohlo dobře a bez problémů fungovat. Přesto nedostatek právě vitamínu D je poměrně častým jevem. Drtivá většina lidí má nedostatečnou hladinu vitamínu D. Což má, mimo jiné, za následek oslabený imunitní systém.
Vitamín D má ostatně v lidském organismu mnoho funkcí. Například je schopen pomáhat předcházet riziku chronického zánětu v těle. Rovněž reguluje růst v těle, což podporuje správný vývoj mozku. Vitamín D také přispívá k lepšímu vstřebávání vápníku, čímž pečuje o pevné a silné kosti. A taktéž je vitamín D užitečný pro jedince s depresemi.
Vitamín D a respirační onemocnění
Během pandemie onemocnění covid-19 vědci zjistili, že nedostatek vitamínu D může být spojen se závažnějšími případy a vyšší úmrtností. A studie toto tvrzení jen podtrhují. Nedostatek vitamínu D může totiž způsobit, že buňky imunitního systému (cytokiny) budou až přehnaně reagovat. Což může vést k většímu poškození plic i horším respiračním problémům.
Moringa olejodárná, cenná směsice vitaminů, antioxidantů i aminokyselin
Vitamin D jako ochrana proti chřipce! Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminu D?
Domácí sirupy: tyto vitamínové lahůdky zvládne vyrobit i začátečník
Vitamín D pro pevné zdraví
Nejlepší možností, jak tělu nabídnout dostatek vitamínu D, je pobyt na přirozeném světle. Vitamín D se totiž tvoří v kůži díky slunečnímu záření. Tělo jej absorbuje a přeměňuje jej právě na vitamín D. Jestliže jsme neustále zavření a ven chodíme minimálně, což může být případ zimních měsíců, pak je vhodné vitamín D rozhodně suplementovat. Tedy dodat jej tělu prostřednictvím vhodných doplňků stravy. A dále pak pochopitelně je dobré jíst potraviny, které vitamín D obsahují.
Vitamín D a sluneční záření
Výhodu mají lidé se světlou pletí. Dokáží totiž efektivněji sluneční paprsky na vitamín D přeměnit. A jak často je vhodné se slunečním paprskům vystavovat? Záleží na mnoha faktorech, jako je denní doba, intenzita slunečních paprsků, roční období, věk… Značný vliv mají i opalovací krémy. Mnohé z nich totiž slunečním paprskům nedovolí, aby se pod kůži vůbec dostaly. V tomto případě mají výhodu čistě přírodní opalovací krémy.
Vitamín D v potravinách
Některé potraviny obsahují vitamín D přirozeně. I když jej není mnoho, rozhodně se vyplatí je konzumovat. A jsou i takové potraviny, které výrobci o vitamín D obohacují. Po čem tedy sáhnout?
Ryby: zejména tučné ryby jsou obřím zdrojem vitamínu D. Mezi ty nejkvalitnější v tomto ohledu patří losos či pstruh.
Konzervované ryby: především pak konzervovaný tuňák a sardinky. Ukrývají v sobě obrovské množství vitamínu D.
Olej z tresčích jater: mnoho olejů obsahuje vitamín D, avšak olej z tresčích jater jednoznačně vévodí. Už polovina polévkové lžíce oleje dokáže pokrýt denní potřebu vitamínu D.
Vejce: především pak žloutek, kde se ukrývá většina vitamínu D. Pochopitelně nejlepším zdrojem jsou vejce z domácího, případně volného chovu.
Obohacená mléka, cereálie či džusy: potraviny, do kterých bývá vitamín D hojně přidáván. Skvělým zdrojem jsou zejména některá rostlinná mléka, jako je sójové, mandlové nebo ovesné.
Houby: čerstvě nasbírané houby dokáží pečovat o to, abyste měli dostatek vitamínu D. Mají totiž schopnost stejnou jako člověk. Když jsou vystaveny ultrafialovému světlu, dokáží v sobě vitamín D “vyrobit”.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Chybí vám po zimě vitamín D? 6 nejlepších zdrojů vitamínů D, které můžete snadno zařadit do jídelníčku
RE: Chybí vám po zimě vitamín D? 6 nejlepších zdrojů vitamínů D, které můžete snadno zařadit do jídelníčku