Zelený, bílý nebo fialový chřest? Nepropásněte sezónu nejzdravější zeleniny
Chřest je doslova nabitý cennými látkami a je i vynikajícím zdrojem folátu čili kyseliny listové. Vitamínu nezbytného pro těhotné a kojící ženy. Navíc antioxidanty, které chřest obsahuje, pomáhají tělu předcházet mnoha nemocem.
Chřest patří mezi jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Je bohatý na vlákninu, ukrývá v sobě vitamín B9 i K, pomáhá čistit tělo, je skvělou potravinou při detoxikaci a přispívá k dobrému trávení. Mezi další cenné látky, které je rozhodně vhodné zmínit, patří měď, železo, mangan, fosfor, selen a zinek, dále pak vitamíny skupiny B, vitamín A či vitamín E.
Chřest pohledem expertů
Ač o samotném chřestu pojednává velice málo studií, je spousta těch, které uvádí, že vysoká konzumace a zeleniny a ovoce snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, některých druhů rakoviny i dalších takzvaných civilizačních nemocí. Chřest v sobě ukrývá doslova koncentrát blahodárných látek a je pokládán za nejzdravější zeleninu, kterou můžeme v sezóně konzumovat.
Chřest jako lék: Nejlepší recepty z chřestu
Čerstvá jarní zelenina. Které druhy zeleniny se nejvíce vyplatí pěstovat?
Ředkvičky jako nejlepší jarní zelenina: 4 důvody, proč byste je měli jíst
Co se účinných látek týče, chřest obsahuje několik fenolických sloučenin. Mezi ty hlavní patří flavonoidy (zejména pak rutin) a fenolové kyseliny. Tyto sloučeniny jsou považovány za jedny z nejsilnějších antioxidantů. Tedy snižují poškození způsobené volnými radikály. Navíc dokáží zpomalovat proces stárnutí. V tomto směru je, podle odborníků, účinnější chřest zelený a fialový. Nejméně těchto látek pak ukrývá chřest bílý. A dobrou zprávou je rozhodně i to, že loupání chřestu neovlivňuje obsah fenolických sloučenin.
Chřest versus ostatní druhy zeleniny
Antioxidanty obsahují i další druhy zeleniny, proč je tedy chřest tolik vyzdvihován? Údajně má antioxidanty mnohem lepší kvality než například cibule, červená cibule, česnek, papriky nebo brokolice. Je tedy škoda, že chřest patří mezi zeleninu, která je z uvedených druhů konzumována nejméně. Odborníci proto rozhodně doporučují, abychom v sezóně chřest jedli co nejvíce.
Tajemné karotenoidy a chřest
Kromě dalších zajímavých látekv sobě ukrývá chřest i karotenoidy. Především jde o beta-karoten, lutein, zeaxantin a kapsanthin. Jde o sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi. Ostatně právě konzumace potravin, které jsou na karotenoidy bohaté, je spojena s nižším rizikem vzniku některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Během procesu zrání chřestu mají koncentrace luteinu a beta-karotenu tendenci klesat, zatímco množství zeaxantinu a kapsanthinu se naopak zvyšuje.
Chřest a další cenné látky
Jak již bylo zmíněno, chřest obsahuje vysoký obsah folátu čili kyseliny listové. Pouhých pět kusů vařených chřestů pokryje čtvrtinu doporučené denní dávky dospělého jedince a čtvrtinu doporučené denní dávky pro těhotnou ženu. Skvělé je i to, že konzervovaný chřest (v plechu či ve skle) obsahuje to samé množství folátu jako chřest čerstvý. Chřest také patří na první místo mezi potravinami, které mají vysoký obsah thiolů. Konkrétně jde o glutathion a acetylcystein. Glutathion působí pozitivně na hladinu cholesterolu. Acetylcystein zase chrání naše plíce, mozek a srdce. Zároveň pak bojuje proti infekcím a zánětům. A zvyšuje hladinu glutathionu. Tím i chrání tělo před oxidačním stresem a tedy i před vznikem chronických onemocnění.
Vyberte si ten nejlepší chřest
Chřest se v tento čas objevuje poměrně hojně na pultech běžných obchodů. Jak tedy poznat ten nejlepší? Vybírejte si chřest, který má špičky kompaktní a dobře uzavřené. Po nákupu jej pak ihned spotřebujte. Čím déle ho budete uchovávat, tím více dřevitých vláken se v něm vytvoří. Pokud koupíte skutečně čerstvý chřest, nemusíte jej ani loupat. Tedy v případě zeleného a fialového. Bílý je nutný loupat vždy. A věděli jste, že chřest nemusíte nutně upravovat jen na slano? Chřest je báječný například kandovaný v cukrovém sirupu a ozdobený pomerančovou nebo citrónovou pěnou. Případně je možné použít jej jako základ pro výrobu smetanové zmrzliny. Okuste a sami uvidíte.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Zelený, bílý nebo fialový chřest? Nepropásněte sezónu nejzdravější zeleniny
RE: Zelený, bílý nebo fialový chřest? Nepropásněte sezónu nejzdravější zeleniny