Chřest jako lék: Nejlepší recepty z chřestu
Chřest je považovan za gastronomický symbol jara a je jedním z nejlepších přírodních omlazujících prostředků. Tato lahodná plodina má blahodárné účinky na naše zdraví a je navíc velmi jednoduchá na přípravu. Čerstvý chřest je plný šťávy a chuťově může připomínat hrášek. Nenechejte si ujít sezónu českého chřestu, která právě nyní vrcholí. Vyzkoušejte ověřené recepty, díky kterým si chřest zamilujete. Jak chřest připravit? A jaký vliv má na naše zdraví?
Bílý i zelený chřest nabízí v kuchyni pestré využití. Zelený chřest je chuťově výraznější a skvěle chutná i samotný jako příloha. Aby byl chřest ale opravdovou delikatesou, musí být čerstvý. Ideální je chřest konzumovat co nejdříve po jeho sběru. Pokud chřest kupujeme v obchodě, měli bychom jej ihned spotřebovat. Při nákupu bychom měli dbát na to, aby chřestové výhonky byly tvrdé a hlavičky pevně zavřené. Chřest uchováváme zabalený do vlhké utěrky, tak může v chladničce vydržet i několik dní.
Jak připravit chřest?
Nejprve chřest umyjeme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat na čisté utěrce. Před každou přípravou chřest nejprve zbavíme dřevnatých konců. Můžete je zlomit nebo jednoduše odříznout. Bílý chřest před vařením vždycky celý oloupeme. Slupka je totiž plná vlákniny a mohla by pokazit pokrm. Zelený chřest stačí oloupat pouze u konce, kde je stonek dřevnatější. Mladé stonky zeleného chřestu není potřeba loupat vůbec.
Základní tepelnou úpravou je vaření. Chřest vložíme do vroucí osolené vody s máslem a uvaříme jej na skus. Abychom zachovali krásně zelenou barvu chřestu, prudce jej po uvaření zchladíme ve vodě s ledem. Předvařený chřest můžeme i zamrazit.
Tipy na nejlepší recepty z chřestu
Míchaná vejce s chřestem
Chřest si s vejci výborně rozumí. Vajíčka s chřestem se připravují na všechny způsoby. Oblíbená je nadýchaná omeleta, ale taky chřestová frittata. Do vaječných pokrmů můžeme přidat zbytky tvrdých sýrů, které podtrhnou chuť. Omeleta s chřestem je zdravou a chutnou snídaní, oslní ale taky jako lehká večeře.
Míchaná vejce s chřestem - recept
Chřestové rizoto
Krémové rizoto a lahodný chřest tvoří dokonalý pár. Chřest dokáže dodat krémovému rizotu jedinečnou chuť a jemnou křupavost. Vynikající je taky kombinace s bílým vínem, která rizoto pozvedne o stupeň výš. Bílé víno a chřest k sobě totiž neodmyslitelně patří.
Krémové chřestové rizoto - recept
Chřest s lososem
Tipem na zdravý oběd je chřest s lososem, který je chuťově jedinečnou kombinací. Nejčastěji je tento pokrm servírován s holandskou omáčkou.
Pečený losos s chřestem - recept
Chřest se slaninou
Chřest obalený ve slanině patří mezi jednoduché chuťovky. Příprava tohoto předkrmu zabere jen pár minut a stojí za to. Hodí se jako lehká a lahodná příloha k masu.
Zelený chřest ve slanině - recept
Chřestová polévka
Populární jsou taky krémové chřestové polévky, do kterých se většinou využívá bílý chřest nebo kombinace bílého a zeleného chřestu. Chřestové polévky skvěle chutnají i zastudena.
Chřestový krém se smetanou - recept
Chřest jako lék
Chřest bychom si v jeho sezóně rozhodně měli dopřát. Má totiž úžasný vliv na náš organismus a vyniká širokou paletou zdraví prospěšných látek. Chřest je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny. Jedna porce chřestu obsahuje denní potřebu vitaminu E, který posiluje náš imunitní systém a je nejlepší ochranou buněk proti volným radikálům. Časná jarní lahůdka má také rekordní obsah kyseliny listové a mnoho draslíku.
Jaké účinky má chřest na naše zdraví?
- pomáhá při zrakových potížích
- posiluje sliznice
- posiluje nervy
- zvyšuje vitalitu
- omlazuje buňky a osvěžuje organismus
- podporuje krvetvorbu a zásobování kyslíkem
- posiluje imunitní systém
- pomáhá při poklesu libida
- podporuje vylučování vody z těla
Diskuse k článku