Využijte český chřest, dokud je k mání

Sezóna chřestu brzy skončí, užili jste si jej dosytosti? Připravili jsme vám recepty, které byste ještě měli rozhodně vyzkoušet

Chřest kraluje mezi ostatními druhy zeleniny. Skvěle chutná a tělu navíc dodává i široké spektrum živin a prospěšných látek. Můžete si dát chřest jako předkrm, uvařit z něj polévku, hlavní chod nebo osvěžující salát. Je jen na vás, čemu dát zrovna dnes přednost. Dobrou chut!

Chřest po maďarsku 

Přísady:

  • 1 kg vařeného chřestu
  • 50 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • ¼ l kysané smetany
  • sladká mletá paprika

Příprava: 

Čtěte také:

Kedlubny, nenápadný zázrak s obrovským účinkem na lidské zdraví

Zapečená cuketa podle horoskopu. Vylaďte si oblíbený recept dle znamení zvěrokruhu

Oblíbený chřest 12x jinak - v polévce, v rizotu či s holandskou omáčkou

Strouhanku opražíme na másle. Na dno pekáčku vymaštěného máslem nalejeme polovinu smetany, posypeme polovinou strouhanky a do strouhanky poklademe chřest. Zasypeme druhou polovinou strouhanky, zalijeme zbytkem smetany a posypeme paprikou. Chřest po maďarsku krátce zapečeme v předem vyhřáté troubě.

Chřestová polévka s řeřichou 

Přísady:

  • 500 g zeleného chřestu
  • ½ l vody
  • sůl, cukr
  • 2 lžíce másla
  • 1 a ½ lžíce hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 200 g ušlehané smetany
  • hrst řeřichy

Příprava: 

Chřest uvaříme v ½ litru vody se solí, cukrem a máslem. Uvařený chřest vyndáme, nakrájíme na kousky a vložíme do polévkové mísy. Vývar zahustíme moukou rozmíchanou v mléku, krátce povaříme. Hotovou polévku nalijeme do polévkové mísy na chřest, přidáme ušlehanou smetanu a ozdobíme nakrájenou řeřichou. 

Tofu s chřestem  

Přísady: 

Příprava: 

Tofu nakrájíme na kostky a marinujeme alespoň 12 hodin ve směsi vína, soli, zázvoru, kukuřičného škrobu, vody a nadrobno nakrájené cibule. Chřest oloupeme, nakrájíme na nudličky a na oleji asi tři minuty opékáme. Chřest vyndáme, vložíme tofu a rovněž chvíli opékáme. Přidáme zpět chřest a dohromady ještě dvě minuty opečeme. Podáváme teplé s rýží nebo jen se zeleninovou oblohou.

Chřest v sýrovém těstíčku 

Přísady:

  • 350 g bílého chřestu
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • 80 g tvrdého sýra
  • sůl
  • olej na smažení

Příprava: 

Oloupaný chřest osm minut povaříme v osolené vodě, scedíme. Z mléka, vajec, mouky, sýru a špetky soli připravíme těstíčko. Chřest obalujeme v těstíčku a smažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Chřestový závin se sýrem 

Přísady:

Příprava: 

Listové těsto rozválíme, potřeme čerstvým sýrem, poklademe chřest a posypeme ¾ strouhaného sýra. Těsto zavineme. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Pozvolna pečeme v mírně vyhřáté troubě. Závin můžeme jíst hned ještě horký, ale skvěle chutná i za studena.

Gratinovaný chřest

Přísady:

Příprava: 

Špenátové listy cca jednu minutu blanšírujeme ve vařící vodě, hned prudce zchladíme ve studené vodě, necháme okapat. Na části másla osmažíme šalotku nakrájenou na tenká kolečka, přidáme špenát, opět minut dusíme. Formu na pečení vymažeme máslem, vložíme do ní dušený špenát a chřest, pokryjeme sýrem, nakrájeným na plátky. Zapékáme cca 15 minut v předehřáté troubě.

Chřest je možné připravit na nespočet způsobů

Bramboráky s chřestem

Přísady:

Na bramboráky:

  • 600 g brambor
  • hladká mouka
  • sůl, mletý černý pepř
  • majoránka
  • 2 stroužky rozetřeného česneku
  • 1 vejce
  • olej na smažení

Příprava: 

Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme majoránku, špetku pepře, vejce a mouku, aby vzniklo polotuhé těsto. Běžným způsobem smažíme bramboráky. Každý bramborák potřeme tatarskou omáčkou smíchanou s jogurtem a poklademe chřestem. Bramboráky přeložíme, povrch přelijeme zbytkem omáčky a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Chřestový salát s červenou cibulí

Přísady:

  • 500 g vařeného chřestu
  • ½ hlávky salátu
  • 2 červené cibule
  • 2 rajčata
  • 150 g tvrdého sýra
  • 100 ml majonézy
  • 150 ml bílého jogurtu
  • sůl, mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce bílého vína

Příprava: 

Chřest nakrájíme na kousky, salát na proužky. Cibuli nasekáme nadrobno, rajčata nakrájíme na malé kostky, sýr nastrouháme. Z majonézy, jogurtu a vína připravíme zálivku, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. V míse smícháme zeleninu se sýrem a zalijeme zálivkou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.