Využijte český chřest, dokud je k mání

Sezóna chřestu brzy skončí, užili jste si jej dosytosti? Připravili jsme vám recepty, které byste ještě měli rozhodně vyzkoušet

Chřest kraluje mezi ostatními druhy zeleniny. Skvěle chutná a tělu navíc dodává i široké spektrum živin a prospěšných látek. Můžete si dát chřest jako předkrm, uvařit z něj polévku, hlavní chod nebo osvěžující salát. Je jen na vás, čemu dát zrovna dnes přednost. Dobrou chut!

Chřest po maďarsku 

Přísady:

  • 1 kg vařeného chřestu
  • 50 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • ¼ l kysané smetany
  • sladká mletá paprika

Příprava: 

Čtěte také:

Kedlubny, nenápadný zázrak s obrovským účinkem na lidské zdraví

Zapečená cuketa podle horoskopu. Vylaďte si oblíbený recept dle znamení zvěrokruhu

Oblíbený chřest 12x jinak - v polévce, v rizotu či s holandskou omáčkou

Strouhanku opražíme na másle. Na dno pekáčku vymaštěného máslem nalejeme polovinu smetany, posypeme polovinou strouhanky a do strouhanky poklademe chřest. Zasypeme druhou polovinou strouhanky, zalijeme zbytkem smetany a posypeme paprikou. Chřest po maďarsku krátce zapečeme v předem vyhřáté troubě.

Chřestová polévka s řeřichou 

Přísady:

  • 500 g zeleného chřestu
  • ½ l vody
  • sůl, cukr
  • 2 lžíce másla
  • 1 a ½ lžíce hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 200 g ušlehané smetany
  • hrst řeřichy

Příprava: 

Chřest uvaříme v ½ litru vody se solí, cukrem a máslem. Uvařený chřest vyndáme, nakrájíme na kousky a vložíme do polévkové mísy. Vývar zahustíme moukou rozmíchanou v mléku, krátce povaříme. Hotovou polévku nalijeme do polévkové mísy na chřest, přidáme ušlehanou smetanu a ozdobíme nakrájenou řeřichou. 

Tofu s chřestem  

Přísady: 

Příprava: 

Tofu nakrájíme na kostky a marinujeme alespoň 12 hodin ve směsi vína, soli, zázvoru, kukuřičného škrobu, vody a nadrobno nakrájené cibule. Chřest oloupeme, nakrájíme na nudličky a na oleji asi tři minuty opékáme. Chřest vyndáme, vložíme tofu a rovněž chvíli opékáme. Přidáme zpět chřest a dohromady ještě dvě minuty opečeme. Podáváme teplé s rýží nebo jen se zeleninovou oblohou.

Chřest v sýrovém těstíčku 

Přísady:

  • 350 g bílého chřestu
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • 80 g tvrdého sýra
  • sůl
  • olej na smažení

Příprava: 

Oloupaný chřest osm minut povaříme v osolené vodě, scedíme. Z mléka, vajec, mouky, sýru a špetky soli připravíme těstíčko. Chřest obalujeme v těstíčku a smažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Chřestový závin se sýrem 

Přísady:

Příprava: 

Listové těsto rozválíme, potřeme čerstvým sýrem, poklademe chřest a posypeme ¾ strouhaného sýra. Těsto zavineme. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Pozvolna pečeme v mírně vyhřáté troubě. Závin můžeme jíst hned ještě horký, ale skvěle chutná i za studena.

Gratinovaný chřest

Přísady:

Příprava: 

Špenátové listy cca jednu minutu blanšírujeme ve vařící vodě, hned prudce zchladíme ve studené vodě, necháme okapat. Na části másla osmažíme šalotku nakrájenou na tenká kolečka, přidáme špenát, opět minut dusíme. Formu na pečení vymažeme máslem, vložíme do ní dušený špenát a chřest, pokryjeme sýrem, nakrájeným na plátky. Zapékáme cca 15 minut v předehřáté troubě.

Chřest je možné připravit na nespočet způsobů

Bramboráky s chřestem

Přísady:

Na bramboráky:

  • 600 g brambor
  • hladká mouka
  • sůl, mletý černý pepř
  • majoránka
  • 2 stroužky rozetřeného česneku
  • 1 vejce
  • olej na smažení

Příprava: 

Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme majoránku, špetku pepře, vejce a mouku, aby vzniklo polotuhé těsto. Běžným způsobem smažíme bramboráky. Každý bramborák potřeme tatarskou omáčkou smíchanou s jogurtem a poklademe chřestem. Bramboráky přeložíme, povrch přelijeme zbytkem omáčky a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Chřestový salát s červenou cibulí

Přísady:

  • 500 g vařeného chřestu
  • ½ hlávky salátu
  • 2 červené cibule
  • 2 rajčata
  • 150 g tvrdého sýra
  • 100 ml majonézy
  • 150 ml bílého jogurtu
  • sůl, mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce bílého vína

Příprava: 

Chřest nakrájíme na kousky, salát na proužky. Cibuli nasekáme nadrobno, rajčata nakrájíme na malé kostky, sýr nastrouháme. Z majonézy, jogurtu a vína připravíme zálivku, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. V míse smícháme zeleninu se sýrem a zalijeme zálivkou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 01. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Prostředky na naléhavé finanční potřeby lze získat do 24 hodin rychlou půjčkou, která...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.