Využijte český chřest, dokud je k mání

Sezóna chřestu brzy skončí, užili jste si jej dosytosti? Připravili jsme vám recepty, které byste ještě měli rozhodně vyzkoušet

Chřest kraluje mezi ostatními druhy zeleniny. Skvěle chutná a tělu navíc dodává i široké spektrum živin a prospěšných látek. Můžete si dát chřest jako předkrm, uvařit z něj polévku, hlavní chod nebo osvěžující salát. Je jen na vás, čemu dát zrovna dnes přednost. Dobrou chut!

Chřest po maďarsku 

Přísady:

  • 1 kg vařeného chřestu
  • 50 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • ¼ l kysané smetany
  • sladká mletá paprika

Příprava: 

Čtěte také:

Kedlubny, nenápadný zázrak s obrovským účinkem na lidské zdraví

Zapečená cuketa podle horoskopu. Vylaďte si oblíbený recept dle znamení zvěrokruhu

Oblíbený chřest 12x jinak - v polévce, v rizotu či s holandskou omáčkou

Strouhanku opražíme na másle. Na dno pekáčku vymaštěného máslem nalejeme polovinu smetany, posypeme polovinou strouhanky a do strouhanky poklademe chřest. Zasypeme druhou polovinou strouhanky, zalijeme zbytkem smetany a posypeme paprikou. Chřest po maďarsku krátce zapečeme v předem vyhřáté troubě.

Chřestová polévka s řeřichou 

Přísady:

  • 500 g zeleného chřestu
  • ½ l vody
  • sůl, cukr
  • 2 lžíce másla
  • 1 a ½ lžíce hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 200 g ušlehané smetany
  • hrst řeřichy

Příprava: 

Chřest uvaříme v ½ litru vody se solí, cukrem a máslem. Uvařený chřest vyndáme, nakrájíme na kousky a vložíme do polévkové mísy. Vývar zahustíme moukou rozmíchanou v mléku, krátce povaříme. Hotovou polévku nalijeme do polévkové mísy na chřest, přidáme ušlehanou smetanu a ozdobíme nakrájenou řeřichou. 

Tofu s chřestem  

Přísady: 

Příprava: 

Tofu nakrájíme na kostky a marinujeme alespoň 12 hodin ve směsi vína, soli, zázvoru, kukuřičného škrobu, vody a nadrobno nakrájené cibule. Chřest oloupeme, nakrájíme na nudličky a na oleji asi tři minuty opékáme. Chřest vyndáme, vložíme tofu a rovněž chvíli opékáme. Přidáme zpět chřest a dohromady ještě dvě minuty opečeme. Podáváme teplé s rýží nebo jen se zeleninovou oblohou.

Chřest v sýrovém těstíčku 

Přísady:

  • 350 g bílého chřestu
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • 80 g tvrdého sýra
  • sůl
  • olej na smažení

Příprava: 

Oloupaný chřest osm minut povaříme v osolené vodě, scedíme. Z mléka, vajec, mouky, sýru a špetky soli připravíme těstíčko. Chřest obalujeme v těstíčku a smažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Chřestový závin se sýrem 

Přísady:

Příprava: 

Listové těsto rozválíme, potřeme čerstvým sýrem, poklademe chřest a posypeme ¾ strouhaného sýra. Těsto zavineme. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Pozvolna pečeme v mírně vyhřáté troubě. Závin můžeme jíst hned ještě horký, ale skvěle chutná i za studena.

Gratinovaný chřest

Přísady:

Příprava: 

Špenátové listy cca jednu minutu blanšírujeme ve vařící vodě, hned prudce zchladíme ve studené vodě, necháme okapat. Na části másla osmažíme šalotku nakrájenou na tenká kolečka, přidáme špenát, opět minut dusíme. Formu na pečení vymažeme máslem, vložíme do ní dušený špenát a chřest, pokryjeme sýrem, nakrájeným na plátky. Zapékáme cca 15 minut v předehřáté troubě.

Chřest je možné připravit na nespočet způsobů

Bramboráky s chřestem

Přísady:

Na bramboráky:

  • 600 g brambor
  • hladká mouka
  • sůl, mletý černý pepř
  • majoránka
  • 2 stroužky rozetřeného česneku
  • 1 vejce
  • olej na smažení

Příprava: 

Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme majoránku, špetku pepře, vejce a mouku, aby vzniklo polotuhé těsto. Běžným způsobem smažíme bramboráky. Každý bramborák potřeme tatarskou omáčkou smíchanou s jogurtem a poklademe chřestem. Bramboráky přeložíme, povrch přelijeme zbytkem omáčky a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Chřestový salát s červenou cibulí

Přísady:

  • 500 g vařeného chřestu
  • ½ hlávky salátu
  • 2 červené cibule
  • 2 rajčata
  • 150 g tvrdého sýra
  • 100 ml majonézy
  • 150 ml bílého jogurtu
  • sůl, mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce bílého vína

Příprava: 

Chřest nakrájíme na kousky, salát na proužky. Cibuli nasekáme nadrobno, rajčata nakrájíme na malé kostky, sýr nastrouháme. Z majonézy, jogurtu a vína připravíme zálivku, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. V míse smícháme zeleninu se sýrem a zalijeme zálivkou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...