Sezóna chřestu brzy skončí, užili jste si jej dosytosti? Připravili jsme vám recepty, které byste ještě měli rozhodně vyzkoušet
Chřest kraluje mezi ostatními druhy zeleniny. Skvěle chutná a tělu navíc dodává i široké spektrum živin a prospěšných látek. Můžete si dát chřest jako předkrm, uvařit z něj polévku, hlavní chod nebo osvěžující salát. Je jen na vás, čemu dát zrovna dnes přednost. Dobrou chut!
Chřest po maďarsku
Přísady:
- 1 kg vařeného chřestu
- 50 g másla
- 2 lžíce strouhanky
- ¼ l kysané smetany
- sladká mletá paprika
Příprava:
Kedlubny, nenápadný zázrak s obrovským účinkem na lidské zdraví
Zapečená cuketa podle horoskopu. Vylaďte si oblíbený recept dle znamení zvěrokruhu
Oblíbený chřest 12x jinak - v polévce, v rizotu či s holandskou omáčkou
Strouhanku opražíme na másle. Na dno pekáčku vymaštěného máslem nalejeme polovinu smetany, posypeme polovinou strouhanky a do strouhanky poklademe chřest. Zasypeme druhou polovinou strouhanky, zalijeme zbytkem smetany a posypeme paprikou. Chřest po maďarsku krátce zapečeme v předem vyhřáté troubě.
Chřestová polévka s řeřichou
Přísady:
- 500 g zeleného chřestu
- ½ l vody
- sůl, cukr
- 2 lžíce másla
- 1 a ½ lžíce hladké mouky
- 125 ml mléka
- 200 g ušlehané smetany
- hrst řeřichy
Příprava:
Chřest uvaříme v ½ litru vody se solí, cukrem a máslem. Uvařený chřest vyndáme, nakrájíme na kousky a vložíme do polévkové mísy. Vývar zahustíme moukou rozmíchanou v mléku, krátce povaříme. Hotovou polévku nalijeme do polévkové mísy na chřest, přidáme ušlehanou smetanu a ozdobíme nakrájenou řeřichou.
Tofu s chřestem
Přísady:
- 500 g chřestu
- balení neochuceného nebo bylinkového tofu
- 125 ml bílého vína
- sůl
- ½ lžičky zázvoru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- ½ l vody
- 1 cibule
- olej
Příprava:
Tofu nakrájíme na kostky a marinujeme alespoň 12 hodin ve směsi vína, soli, zázvoru, kukuřičného škrobu, vody a nadrobno nakrájené cibule. Chřest oloupeme, nakrájíme na nudličky a na oleji asi tři minuty opékáme. Chřest vyndáme, vložíme tofu a rovněž chvíli opékáme. Přidáme zpět chřest a dohromady ještě dvě minuty opečeme. Podáváme teplé s rýží nebo jen se zeleninovou oblohou.
Chřest v sýrovém těstíčku
Přísady:
- 350 g bílého chřestu
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- 60 g hladké mouky
- 80 g tvrdého sýra
- sůl
- olej na smažení
Příprava:
Oloupaný chřest osm minut povaříme v osolené vodě, scedíme. Z mléka, vajec, mouky, sýru a špetky soli připravíme těstíčko. Chřest obalujeme v těstíčku a smažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Chřestový závin se sýrem
Přísady:
- 500 g uvařeného zeleného chřestu
- 1 balení listového těsta
- 200 g tvrdého sýra
- 300 g čerstvého sýra
- 1 vejce
- sůl
Příprava:
Listové těsto rozválíme, potřeme čerstvým sýrem, poklademe chřest a posypeme ¾ strouhaného sýra. Těsto zavineme. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Pozvolna pečeme v mírně vyhřáté troubě. Závin můžeme jíst hned ještě horký, ale skvěle chutná i za studena.
Gratinovaný chřest
Přísady:
- 1 kg vařeného chřestu
- 50 g másla
- 400 g čerstvého špenátu
- 1 šalotka
- 300 g jemného plísňového sýra
Příprava:
Špenátové listy cca jednu minutu blanšírujeme ve vařící vodě, hned prudce zchladíme ve studené vodě, necháme okapat. Na části másla osmažíme šalotku nakrájenou na tenká kolečka, přidáme špenát, opět minut dusíme. Formu na pečení vymažeme máslem, vložíme do ní dušený špenát a chřest, pokryjeme sýrem, nakrájeným na plátky. Zapékáme cca 15 minut v předehřáté troubě.
Bramboráky s chřestem
Přísady:
- 1 kg vařeného chřestu
- 100 ml tatarské omáčky
- 100 ml bílého jogurtu
- 100 g tvrdého sýra
Na bramboráky:
- 600 g brambor
- hladká mouka
- sůl, mletý černý pepř
- majoránka
- 2 stroužky rozetřeného česneku
- 1 vejce
- olej na smažení
Příprava:
Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme majoránku, špetku pepře, vejce a mouku, aby vzniklo polotuhé těsto. Běžným způsobem smažíme bramboráky. Každý bramborák potřeme tatarskou omáčkou smíchanou s jogurtem a poklademe chřestem. Bramboráky přeložíme, povrch přelijeme zbytkem omáčky a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.
Chřestový salát s červenou cibulí
Přísady:
- 500 g vařeného chřestu
- ½ hlávky salátu
- 2 červené cibule
- 2 rajčata
- 150 g tvrdého sýra
- 100 ml majonézy
- 150 ml bílého jogurtu
- sůl, mletý černý pepř
- muškátový oříšek
- 1 lžíce bílého vína
Příprava:
Chřest nakrájíme na kousky, salát na proužky. Cibuli nasekáme nadrobno, rajčata nakrájíme na malé kostky, sýr nastrouháme. Z majonézy, jogurtu a vína připravíme zálivku, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. V míse smícháme zeleninu se sýrem a zalijeme zálivkou.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku