Znáte všechny druhy chřestu? Důvody, proč byste tuhle zeleninu měli více jíst

img
15. 03. 2022 Přečteno: 1118x

Chřest je oblíbenou jarní zeleninou. Rozhodně ne nadarmo. Naše tělo dokáže nabít cennými látkami, zažene jarní únavu a postaví nás na nohy. V možná vám přijde vhod také informace, že jde o zeleninu, která pomáhá hubnout. Chřest je oblíbený na celém světě, připravují se z něj luxusní dobroty a skvěle poslouží i v oblasti alternativní medicíny.

Nejstarší zobrazení chřestu, a tedy nejstarší doklady o jeho pěstování, jsou v Egyptě ve stupňové pyramidě u Sakkary z dob 5. dynastie (2560–2420 před naším letopočtem). V některých odborných pojednáních se však nebere ohled na zprávy o jeho pěstování ve starém Egyptě a počátek se klade až do doby krátce před naším letopočtem.

Blahodárné účinky chřestu

Chřest má nízký obsah kalorií a je plný vitamínů (vitamín A, C, E, K, kyselina listová), minerálů (draslík, fosfor, železo, zinek) a antioxidantů. Obsahuje poměrně dost vlákniny. A nechybí ani antioxidanty, které pomáhají chránit naše buňky před škodlivými účinky volných radikálů a oxidačního stresu. Právě ten totiž může přispívat k rychlejšímu stárnutí, k chronickým zánětům a k mnoha dalším nemocem, včetně rakoviny. Navíc, v řadě studií, které byly provedeny, se zjistilo, že látky obsažené v chřestu prokazatelně snižují krevní tlak, působí protizánětlivě, antivirově a fungují i proti rakovině.

Čtěte také:

Jarní recepty - kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka

Ředkvičky jako nejlepší jarní zelenina: 4 důvody, proč byste je měli jíst

Jarní byliny vás nabijí vitamíny a zaženou jarní únavu. Vydejte se na sběr bylinek právě teď

Fialový druh chřestu navíc obsahuje ještě i antokyany, což jsou látky, které mu dodávají právě onu barvu. Antokyany snižují krevní tlak, riziko srdečních infarktů i eliminují riziko vzniku srdečních onemocnění. Chřest byl díky snadné stravitelnosti byl zařazen do šetřících diet. Říká se, že při časté konzumaci účinkuje též jako afrodiziakum – pro muže i pro ženy. A v neposlední řadě, hřest rovněž podporuje očistu organismu

Chřest pro rychlé hubnutí

Chcete-li se zbavit nadbytečných tukových polštářů, měli byste chřest rozhodně zařadit do svého jídelníčku. Jednak jde o zeleninu, která má skutečně nízký obsah kalorií. Tedy můžete ho sníst kolik chcete a nepřiberete. Navíc vás obsažená vláknina poměrně rychle a na dlouho zasytí. Chřest také obsahuje 94 procent vody. A výzkumy naznačují, že právě konzumace nízkokalorických potravin bohatých na vodu je spojena s hubnutím. 

Oblíbené druhy chřestu

Přesto, že existuje mnoho druhů chřestu, nejčastěji je k vidění varianta bílá, zelená nebo fialová. Ty jsou pěstovány především ve Francii, Itálii, Belgii či u nás v České republice. Přesto prý stejný druh chřestu chutná v každé zemi jinak. Nejjemnější je bílý chřest. Fialový chutná jako by byl lehce okořeněný a zelený chutná podobně jako zelený salát.  

Chřest bílý 

Je považován za nejlahodnější zeleninu. Řadí se mezi údajné elixíry mládí a působí prý i jako silné afrodiziakum. Díky obsahu kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy, zdravý spánek, kvalitní vlasy i pevné nehty. Podporuje detoxikaci organismu. Léčí kožní problémy, ekzémy i akné. 

Chřest lékařský 

Tento druh je hojně využíván v lidové medicíně. Je chuťově výraznější než chřest bílý.  I on je vitamínovou a minerální bombou. Má vysoký obsah kyseliny listové, takže je vhodný i pro těhotné ženy. Je také doporučován diabetikům, protože upravuje hladinu krevního cukru.

Chřest pichlavý 

Jde o šplhavý řídký polokeř, jenž je vysoký 50 až 220 centimetrů. Setkat se s ním můžeme hlavně na Kanárských ostrovech. Jeho pučící stonky je možné na jaře jíst obdobně jako odnože chřestu lékařského.

Chřest stébelnatý 

Pochází z jižní Evropy, ale lze ho pěstovat i na našich zahradách. Může být umístěný jak na slunci, tak v  polostínu. 

Chřest chutná skvěle téměř v jakékoliv úpravě

Chřest – recept

Chřestová polévka s řeřichou 

Přísady: 

  • 500 g zeleného chřestu
  • ½ l vody
  • sůl, cukr
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 200 g ušlehané smetany
  • hrst řeřichy

Příprava:

Chřest uvaříme podle základního receptu v půl litru vody se solí, cukrem a máslem. Uvařený chřest vyndáme, pokrájíme na kousky a vložíme do polévkové mísy. Vývar zahustíme moukou rozmíchanou v mléku a krátce povaříme. Hotovou polévku nalijeme do polévkové mísy na chřest, přidáme ušlehanou smetanu a ozdobíme nakrájenou řeřichou. Podáváme horké.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Znáte všechny druhy chřestu? Důvody, proč byste tuhle zeleninu měli více jíst

RE: Znáte všechny druhy chřestu? Důvody, proč byste tuhle zeleninu měli více jíst

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.