Minerály v kostce: Sodík je pro správné fungování těla nezbytný. Většinou jej však máme nadbytek, což je spíše na škodu

Minerály v kostce: Sodík je pro správné fungování těla nezbytný. Většinou jej však máme nadbytek, což je spíše na škodu

Sodík patří mezi minerály, které jsou pro náš organismus potřebné i nebezpečné zároveň. Sodík hraje klíčovou roli při udržování vodní bilance těla, ovlivňuje také nervosvalové funkce i elektrickou aktivitu. Žít se bez něj nedá, ale jeho nadbytek může napáchat velké škody.

Aby tělo dobře fungovalo, potřebuje jen malé množství sodíku. Ovšem většina lidí jej organismu dodává ve velkém množství. Aniž by si to uvědomovali. A to už je problém. Vysoká spotřeba sodíku může stát za vyšším krevním tlakem a je také rizikovým faktorem pro srdeční choroby a mrtvici. Většina sodíku, který konzumujeme, je ve formě soli. Takzvané "skryté soli" především.

Sodík: Natrium, Na

Chemicky patří mezi alkalické kovy. Hlavní úloha sodíku v lidském těle spočívá v zadržování vody, čímž nás chrání před velkými ztrátami tekutin. V organismu je v rovnovážném stavu s dalším minerálem – s draslíkem. Oba dva společně se podílejí na udržení acidobazické rovnováhy. Tedy na takovém stavu těla, aby nedošlo k jeho překyselení, přenosu nervových signálů a činnosti svalů a srdce. Sodík také patří mezi minerály, které jsou nepostradatelné při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku (bez ní by nebylo možné trávit). Prvek dále stimuluje činnost ledvin a brání tvorbě ledvinových kamenů.

Čtěte také:

Epsomská neboli hořká sůl - do koupele i k vnitřnímu užití s mnoha blahodárnými účinky

Sůl v potravinách může při nadměrném užívání způsobit velké problémy

Himalájská sůl a černá sůl - poklady nejen veganské kuchyně

Minerály: Sodík versus sůl

Více než 90 procent sodíku, který konzumujeme, je právě ve formě soli. Provedené výzkumy jasně prokazují silnou vazbu mezi množstvím spotřebované soli a zvýšenou hladinou krevního tlaku. Jakmile snížíme spotřebu soli, krevní tlak začne u většiny lidí klesat během několika týdnů. Toto potvrzuje i fakt, že v zemích, kde lidé konzumují stravu s nízkým obsahem soli, mají lidé krevní tlak v normě. Mimochodem vysoký krevní tlak mívá úzkou souvislost s infarktem a mrtvicí. 

Minerály: Sodík a jeho výskyt v potravinách

Mezi potraviny s nízkým obsahem sodíku se řadí například brambory, zelenina, ovoce, maso, ryby, rýže, ovesné vločky, těstoviny. Naopak potravinám s vysokým obsahem sodíku je lepší se vyhýbat. Jde především o fast food, chipsy, uzeniny a grilované maso, slaninu, instantní polévky či uzené ryby.

Minerály: Sodík a jeho nedostatek

V dnešní době je nedostatek sodíku poměrně vzácný jev, ke kterému téměř nedochází. Pokud ano, pak se to může stát při skutečně silném pocení – tedy například při práci v horku (ve slévárně, sklárně, ocelárně…) či po extrémně náročné fyzické aktivitě spojené s nadměrným sluněním (například sportovci). Tyto stavy jsou pak spojeny se svalovými křečemi, bušením srdce, bolestmi hlavy a průjmy. Zvýšená spotřeba sodíku je také při nadměrném nervovém vypětí (stres).

Sůl se skrývá v mnoha potravinách

Minerály: Sodík a jeho nadbytek

Vzhledem k tomu, že nejdostupnějším zdrojem sodíku je kuchyňská sůl (NaCl – chlorid sodný), je předávkování v našich podmínkách naopak jev velmi častý. Nejde ani tak o to, že bychom záměrně používali ve velkém sůl, i když ani to není v naší zemi žádnou výjimkou. Nicméně největší problém je v tom, že sůl je skryta v mnoha potravinách, aniž bychom u nich cítili onu jasně slanou chuť na jazyku. Jde o takzvaně “skrytou sůl”. Absolutně přesolené jsou uzeniny, konzervované a trvanlivé potraviny, kečupy nebo hořčice.

Opatrní bychom měli být i při příjmu minerálních vod, které často bývají bohaté právě na sodík. Citlivými osobami na tento chemický prvek jsou zejména těhotné ženy a malé děti. Zatímco těhotné by si na složení svého jídelníčku měly v tomto směru dávat pozor, u dětí bychom měli být velmi striktní a přisolovat jídlo bychom jim neměli vůbec, případně nejdříve od věku 2–3 let. Nicméně nutno podotknout, že jakékoliv přisolování je i v tomto věku v podstatě zbytečné. Sůl je svým způsobem návyková – pokud tedy potomky nenaučíme na příliš slanou chuť, nebudou ji vyžadovat. Předávkování sodíkem s sebou nese zejména zvýšení krevního tlaku a vyšší zátěž pro ledviny.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.