Vitamíny podle abecedy: Proč je vitamín K pro lidské tělo zcela nepostradatelný?
Vitamín K je pro lidské tělo je absolutně nepostradatelný. Pečuje zejména o bezproblémovou srážlivost krve a také vytváří v zažívacím ústrojí vhodné prostředí pro přátelské bakterie. Vitamín K patří mezi ty, které jsou rozpustné v tucích.
Vitamín K je nezbytný pro mnoho pochodů v našem těle. To si dokáže poradit, pokud mu něco schází, avšak vitamín K je pro něj v mnoha ohledech klíčový. K čemu a proč jej tedy tak nutně potřebujeme?
Vitamín K a jeho funkce v lidském těle
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak je to možné, že nám po chvíli krev přestane sama téct? Ano, mohou za to speciální buňky, kterým se říká krevní destičky. S pomocí ještě několika bílkovin vytvoří v místě krvácení krevní sraženinu a tím zabrání tomu, abychom vykrváceli. Ovšem pokud bychom měli nedostatek vitamínu K nebo by nám prostě výrazně chyběl, zastavovalo by se krvácení jen obtížně. Nebo vůbec. Vitamín K (K1) má tedy přímý podíl na tvorbě těchto “srážecích faktorů”. Takže vlastně má přímý vliv i na samotné srážení krve. Krom toho rovněž ovlivňuje tvorbu bílkoviny, která je přímo zodpovědná zajištění pohybu vápníku v organismu (K2). A rovněž aktivuje bílkoviny, které mají na starosti kontrolovat růst buněk, čímž může být prevencí před vznikem nádorů.
Přírodní probiotika a prebiotika podporují imunitu a pomáhají s celou řadou zdravotních obtíží
Tempeh je výborný zdroj bílkovin! Připravte si domácí tempeh - je levný, chutný a zdravý
Objevte sílu fermentace. Naučte se vyrábět vlastní fermentované výrobky
Vitamín K a jeho přírodní zdroje
Vitamín K není vlastně jen jeden vitamín, ale rovnou skupina vitamínů rozpustných v tucích. Patří sem vitamíny K1, K2 a K3. Nejdůležitější je pro nás právě vitamín K1 a K2. K3 je syntetická forma vitamínu K. Vitamín K1 podporuje srážlivost krve a není problém získat jej z běžné stravy. Nalézá se především v listové zelenině a luštěninách, obsahují jej však také i květák, brokolice nebo kapusta. Vitamín K2 má v organismu odlišné funkce oproti K1. Vytváří totiž ve zdravém střevním prostředí bakterie. U vitamínu K2 už příjem stravou nemusí být dostatečný. Zvláště, pokud nejíte fermentované potraviny. Právě v nich se totiž hojně nachází. Nejlepším zdrojem jsou tak zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, kysané zelí, sójový sýr natto nebo tempeh. Ukrývá se i ve zrajících sýrech, vejcích, mase, vnitřnostech a kvalitních živočišných tucích.
Vitamín K a jeho nedostatek
Doporučená denní dávka vitamínu K je 75 mikrogramů. Je tedy jasné, že kvalitní a správně složenou stravou, tělu dodáme tolik vitamínu K, kolik ke svému fungování potřebuje. Suplementace tedy při pestré stravě není nutná. Nedostatek může způsobit problémy se srážlivostí krve (krvácení z nosu, tvorba podlitin, dlouhá a silná menstruace…). Velký nedostatek vitamínu K2 může způsobit i zlomeniny, řídnutí kostí a osteroporózu, také srdeční infarkt, mozkovou mrtvici, diabetes, ledvinové kameny nebo dokonce i nádorové onemocnění.
Vitamín K a jeho nadbytek
K předávkování může dojít pouze při umělém podání. Opravdu nadměrný přebytek může způsobit horečky, návaly horka, pocení, zimnici, nechutenství a dokonce vysoké předávkování i hemolýzu.
Vitamín K pracuje v týmu
Vitamín K2 je nutným doplňkem stravy v případě, že suplementujeme vitamín D nebo vápník. Jestliže bychom užívali déčko nebo vápník bez vitamínu K2, mohl by nám hrozit vznik srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Jakmile je totiž v těle málo K2 a doplňujeme vápník, nejsou aktivovány bílkoviny, které jej mají ukládat do těch správných míst. Snadno se tak může stát, že se vápník začne ukládat do měkkých tkání a do cév. Zde pak může napáchat mnoho škody. A naopak by se vápník neukládat do kostí, což by mohlo mít za následek postupný vznik osteoporózy.
Diskuse k článku
RE : Vitamíny podle abecedy: Proč je vitamín K pro lidské tělo zcela nepostradatelný?