![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![chřestový koláč](/img/clanky/41a3ef51b130017c353cfdeadef0a1bc/chřestový.jpg)
Chřestový koláč
Ingredience
- česnekový stroužek: 1 ks
- máslo: 1 PL
- malá červená cibule: 1 ks
- vajíčko: 1 ks
- sýr ricotta: 63 g
- čerstvý bílý nebo zelený chřest : 100 g
- zakysaná smetana : 63 g
- sůl dle potřeby
- mletý pepř dle potřeby
- máslo do těsta: 37 g
- mléko do těsta : 25 ml
- vejce do těsta : 1 ks
- hladká mouka do těsta: 100 g
- špetka cukru do těsta
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Chřestový koláč – recept
Začněte tím, že si vypracujete těsto. Do mísy tedy vsypte prosátou hladkou mouku, přidejte měkké máslo, trochu mléka, čtvrt až polovinu vejce (pro 2 porce) a také špetku soli i cukru. Všechny suroviny řádně promíchejte a hmotu poté zabalte do potravinové fólie. Nechte těsto chladit v lednici asi půl hodiny. Mezitím se pusťte do náplně. Čerstvý chřest si očistěte a odřízněte tuhé konce. Měly by vám zbýt jen delší špičky. Několik z nich si ponechte na zdobení koláče a zbytek chřestu nakrájejte na menší kusy. Ty pak vložte do hlubší pánve a restujte na troše másla. Nakonec chřest podlijte malým množstvím vody a duste do měkka.
K ruce si následně vezměte menší pánev a na ní rozpusťte zbylý kus másla. Také přidejte najemno nasekanou cibuli, česnek a opékejte. Až bude chřest měkký a cibulka s česnekem zlehka opečená, nasypte tyto ingredience do větší mísy a smíchejte spolu se zakysanou smetanou, ricottou, vejcem, pepřem a solí. Tak vznikne náplň do koláče. Přidat lze i nasekané bylinky dle obliby. Dále vyjměte těsto z chladničky, vyválejte v plát a ten umístěte na plech s pečícím papírem nebo do formy na koláč. Na těsto vlijte smetanovou směs, povrch přikryjte odloženým chřestem a dejte péct do vyhřáté trouby při 170 až 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Podávejte vychladlé třeba s oblíbeným suchým vínem. Dobrou chuť!
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.