Fazolové burgery s avokádovým dipem a zelím – vhodné pro diabetiky
Ingredience
- cca 425 g konzervovaných černých fazolí (ideálně bez přidané soli), opláchnuté
- 2 stroužky česneku, nasekané a rozdělené
- ½ KL mletého kmínu
- ½ KL soli, rozdělená
- ⅛ KL mletého pepře
- ¼ hrnku drcených tortillových lupínků (chips) nebo panko strouhanky
- ¼ hrnku instantní ovesné kaše (bez příchuti)
- 2 PL pražených dýňových semínek, nasekaných
- 2 PL nasekaného čerstvého koriandru, plus 1/2 hrnku (rozdělené množství)
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- ¼ hrnku nízkotučného řeckého jogurtu bez příchuti
- ½ avokáda
- 1 KL limetkové kůry
- 2 PL limetkové šťávy
- 2 PL vody
- 4 hrnky strouhaného zelí (zelené a/nebo červené)
- 2 KL olivového oleje
- 4 celozrnné housky, rozpůlené a opečené
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Fazolové burgery s avokádovým dipem a zelím – recept
Nejprve ve středně velké misce smíchejte konzervované fazole, polovinu nasekaného česneku, římský kmín a 1/4 lžičky soli i pepře. Fazole rozmačkejte vidličkou, dokud z nich nebude pyré. Dále k nim vmíchejte drcené tortillové lupínky nebo panko strouhanku, instantní ovesnou kaši bez příchuti, nasekaná a pražená dýňová semínka, 2 lžíce koriandru a vejce. Z výsledné směsi vytvořte cca 4 placky (burgery) a dejte na talíři do lednice – asi na půl hodiny.
Mezitím rozmixujte 1/2 hrnku koriandru, zbývající česnek, řecký jogurt, dužinu z avokáda, limetkovou šťávu a vodu v mixéru nebo kuchyňském robotu. Hladké pyré přemístěte do misky a vmíchejte do něj limetkovou kůru (z chemicky neošetřené limety) a zbývající čtvrt lžičku soli. Také přidejte nastrouhané zelí a důkladně promíchejte. Nyní si rozpalte olej ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu. Na něm pak opékejte z obou stran fazolové burgery. Z každé strany asi 5 až 6 minut. Burgery podávejte na celozrnných bocháncích (spodních částech) – každý z burgeru pokryjte asi 1/4 hrnkem avokádového dipu se zelím a přiklopte druhou částí housky. Zbývající salát podávejte bokem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.