Domácí hovězí hamburger
Ingredience
- Hamburger:
- mleté hovězí maso: 400 g
- vejce: 1 ks
- stroužky česneku: 2 ks
- petrželka: 2 PL
- mletý pepř
- sůl
- Housky:
- hladká mouka: 100 g
- mléko: 30 ml
- teplá voda: 30 ml
- malé vejce: 1 ks
- rostlinný olej: 1 PL
- sušené droždí: 1 KL
- třtinový cukr: 1 PL
- sůl
- sezamová semínka
- Náplň:
- čedar - plátky: 2 ks
- hlávkový salát - listy: 2 ks
- cibule: 1 ks
- dle chuti okurka, rajče,...)
- kečup
- domácí majonéza
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Domácí hovězí hamburger – recept
Droždí rozmícháme v teplé vodě, dokud se nerozpustí. Smícháme mléko, vejce (vejce nejdříve rozšleháme a necelou polovinu si necháme na potření bulek), olej, sůl a cukr. Promícháme obě směsi a přidáme asi polovinu mouky. Rozmícháme, přidáme zbytek mouky a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 1 hodinu. Z těsta vytvoříme bulky, které klademe na pečicí papír a necháme opět přikryté asi 30 minut kynout. Bulky na hamburgery potřeme zbytkem vajíčka, posypeme sezamem a pečeme na 180 °C asi 18 minut dozlatova.
Maso mícháme s vejcem, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, dochutíme pepřem a solí. Maso necháme chvíli odležet, aby se všechny chutě správně propojily. Vytvarujeme domácí hamburgery, které opečeme na grilu z každé strany asi 5 minut (podle tloušťky burgeru).
Housky rozkrojíme a dáme rozpéct na gril. Jednu polovinu potřeme kečupem, druhou domácí majonézou, na spodní část položíme list salátu, ugrilovaný burger, plátek čedaru, zeleninu a cibuli nakrájenou na kolečka.
Domácí hovězí hamburger můžeme podávat také s bramborovými hranolky.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.