Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Kopřivový koláč Předkrmy a chuťovky
09. 02. 2023

Kopřivový koláč

Ingredience
- +
  • hladká mouka : 300 g
  • olej (do těsta) : 4 PL
  • olej (na restování) : 2 PL
  • čerstvé droždí : 20 G
  • teplá voda: 150 ml
  • sůl půl KL
  • mladé kopřivy : 150 g
  • pórek: 1 ks
  • česnekové stroužky : 3 ks
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • chilli koření dle chuti
  • smetana ke šlehání : 150 ml
  • sladká mletá paprika dle chuti

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zdravé, neuděláte chybu

Recept na kopřivový koláč

Nejprve se pusťte do těsta – tj. v míse si smíchejte hladkou mouku společně se čtyřmi lžícemi oleje, solí a také droždím, které jste před tím rozpustili v teplé vodě (150 ml). Vypracujte hladké a vláčné těsto, které nechte pod utěrkou kynout asi ¾ hodiny. Než vykyne, začněte si připravovat náplň do koláče. Na pánvi si tedy zahřejte dvě lžíce oleje a na něm orestujte omytý a na kolečka pokrájený pórek. Také přidejte lisované česnekové stroužky, sůl, pepř, chilli koření dle libosti a nezapomeňte samozřejmě na spařené kopřivy. Vše promíchejte a nechte krátce dusit. Ještě je potřeba připravit smetanovou zálivku ze smetany, sladké mleté papriky, trošky soli a mletého pepře.

Poté se vrhněte na kompletaci koláče. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválejte na přiměřeně vysoký plát a vložte jej na plech s pečícím papírem – okraje nechte vyšší. Povrch těsta pokapejte polovinou kořeněné smetany, poté rozprostřete dušenou směs z pórku a kopřiv a přelijte zbytkem smetany. Koláč pečte ve vyhřáté troubě po dobu 15 až 20 minut při teplotě cca 175 °C nebo dle zvyklostí. Podávejte vychladlé.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

chřestový.jpg Předkrmy a chuťovky

Chřestový koláč

Začněte tím, že si vypracujete těsto. Do mísy tedy vsypte prosátou hladkou mouku, přidejte měkké máslo, trochu mléka, čtvrt až polovinu vejce (pro 2 porce) a také špetku soli i cukru. Všechny suroviny řádně…

špenátový.jpg Předkrmy a chuťovky

Špenátový koláč s kozím sýrem

Začnete tím, že si omyjete cuketu a nakrájíte ji na tenčí plátky. Lilek pak též omyjte a pokrájejte na kostky. Cibulku najemno nasekejte. Všechny tyto suroviny vložte do pánve s rozehřátým olejem a opékejte…

slaninový.jpg Předkrmy a chuťovky

Slaninový koláč

Začněte tím, že si v míse připravíte náplň do slaného koláče. Oloupejte si vařené brambory a ty rozšťouchejte na pyré. Poté přidejte i na menší kousky nakrájené brokolicové růžičky, kousky očištěné papriky,…

šunka.jpg Předkrmy a chuťovky

Rychlý šunkový koláč se sýrem

K ruce si vezměte formu na koláč a vyložte ji pečícím papírem. Na něj pak poklaďte listové těsto. Dále si připravte náplň. V míse smíchejte vejce, smetanu ke šlehání, strouhaný sýr a také přidejte prosátou…

pastýřský.jpg Předkrmy a chuťovky

Pastýřský koláč

Začněte tím, že si ve vyšší pánvi rozpálíte malé množství oleje a na něm orestujete dozlatova hovězí maso. Po chvíli přidejte i nasekanou cibulku a strouhanou mrkev. Vše promíchejte a pokračujte v opékání...

Tip na recept

Bylinkové pesto

Bylinkové pesto

Všechny bylinky umyjeme a zbavíme stonků. Bylinky nahrubo nasekáme. Poté je rozdrtíme nebo rozmixujeme. Podle potřeby zalejeme olivovým olejem, přidáme prolisovaný česnek a řádně pesto osolíme.  Bylinkové…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Malinová pěna

Dezerty: Malinová pěna

Želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat, necháme okapat a v malinové šťávě pozvolna zahříváme, až se rozpustí.…

Červená čočka s uzeným tofu

Hlavní jídla: Červená čočka s uzeným tofu

Čočku zalejeme studenou vodou a dáme vařit. Když voda dosáhne varu, ztlumíme plamen, vodu osolíme a přidáme lžičku…

Domácí jahodová limonáda

Nápoje: Domácí jahodová limonáda

Začněte tím, že si jahody omyjete, očistíte od stopek, překrojíte a hodíte do mixéru. Zde je rozmělněte spolu se…

Batátové pyré

Přílohy: Batátové pyré

Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě společně s prolisovaným česnekem doměkka asi 15 - 20…