Kopřivový koláč
Ingredience
- hladká mouka : 300 g
- olej (do těsta) : 4 PL
- olej (na restování) : 2 PL
- čerstvé droždí : 20 G
- teplá voda: 150 ml
- sůl půl KL
- mladé kopřivy : 150 g
- pórek: 1 ks
- česnekové stroužky : 3 ks
- sůl a mletý pepř dle chuti
- chilli koření dle chuti
- smetana ke šlehání : 150 ml
- sladká mletá paprika dle chuti
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Recept na kopřivový koláč
Nejprve se pusťte do těsta – tj. v míse si smíchejte hladkou mouku společně se čtyřmi lžícemi oleje, solí a také droždím, které jste před tím rozpustili v teplé vodě (150 ml). Vypracujte hladké a vláčné těsto, které nechte pod utěrkou kynout asi ¾ hodiny. Než vykyne, začněte si připravovat náplň do koláče. Na pánvi si tedy zahřejte dvě lžíce oleje a na něm orestujte omytý a na kolečka pokrájený pórek. Také přidejte lisované česnekové stroužky, sůl, pepř, chilli koření dle libosti a nezapomeňte samozřejmě na spařené kopřivy. Vše promíchejte a nechte krátce dusit. Ještě je potřeba připravit smetanovou zálivku ze smetany, sladké mleté papriky, trošky soli a mletého pepře.
Poté se vrhněte na kompletaci koláče. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválejte na přiměřeně vysoký plát a vložte jej na plech s pečícím papírem – okraje nechte vyšší. Povrch těsta pokapejte polovinou kořeněné smetany, poté rozprostřete dušenou směs z pórku a kopřiv a přelijte zbytkem smetany. Koláč pečte ve vyhřáté troubě po dobu 15 až 20 minut při teplotě cca 175 °C nebo dle zvyklostí. Podávejte vychladlé.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.