Cizrnový hummus
Ingredience
- cizrna: 75 g
- česnek - stroužky: 2 ks
- vývar z cizrny: 50 ml
- olivový olej: 25 ml
- tahini pasta: 1 PL
- citronová šťáva: 1 PL
- římský kmín drcený
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Cizrnový hummus – recept
Cizrnu neboli římský hrách si musíme nachystat den před plánovanou přípravou hummusu. Propláchneme ji, dáme do hrnce, ve kterém ji budeme vařit a necháme přes noc namočenou ve vodě. Druhý den ji vaříme ve stejné (mírně osolené) vodě asi jednu hodinu. Cizrna musí být při přípravě pomazánky opravdu dostatečně uvařená, rozměklá na máslovou konzistenci.
Jakmile dosáhneme požadované konzistence, scedíme cizrnu a vývar a obojí necháme vychladit. Pak cizrnu promícháme s citronem, prolisovaným česnekem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí a rozmixujeme dohladka. Nakonec přidáváme pastu tahini, která všechny ingredience propojí. Je nutné ji přidat opravdu až na závěr, jinak se nám nepodaří umixovat tak jemná pasta.
Cizrnový hummus je možné dále kombinovat s dalšími přísadami – s červenou řepou, s dýní nebo s fazolkami mungo. Lze jej připravit také z naklíčených semínek cizrny, nikoliv z vařených.
Cizrnový hummus podáváme buď s pečivem nebo jako dip k zelenině nakrájené na proužky.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.