![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![Domácí mozzarella](/img/clanky/048f3d82307baf8b27fbc98c413df528/domaci-mozzarella.jpg)
Domácí mozzarella
Ingredience
- čerstvé nepasterizované mléko: 2 l
- syřidlo: 0.5 KL
- kyselina citronová: 1 KL
- sůl: 1 PL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Domácí mozzarella - recept
V hrnci smícháme mléko s kyselinou citronovou a necháme rozpustit. Pozvolna zahřejeme mléko na 38 °C (použijeme kuchyňský teploměr). Odstavíme, přidáme syřidlo a mícháme tak dlouho, až se začne mléko srážet a bude se oddělovat syrovátka. Zakryjeme pokličkou a necháme několik minut stát. Doba, kdy se mléko vysráží, se může lišit, proto kontrolujeme vždy po několika minutách, zda už je hmota připravená. Syrovátku scedíme přes čisté plátýnko a necháme důkladně vykapat.
Scezenou hmotu dáme na 1 minutu zahřát do mikrovlnné trouby a vylijeme nově oddělenou syrovátku. Prohněteme v rukách a dáme na dalších 30 sekund ohřát do mikrovlnné trouby. Opět prohněteme a vytvoříme bochánky mozzarelly.
Odměříme 250 ml syrovátky, kterou smícháme se stejným množstvím vody a solí. Do tohoto nálevu vložíme domácí mozzarellu a skladujeme v lednici.
Domácí mozzarella je výborná s rajčaty a bazalkou nebo jako přísada do různých pokrmů (pizza, slané náplně, saláty,...)
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.