Domácí mozzarella
Ingredience
- čerstvé nepasterizované mléko: 2 l
- syřidlo: 0.5 KL
- kyselina citronová: 1 KL
- sůl: 1 PL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Domácí mozzarella - recept
V hrnci smícháme mléko s kyselinou citronovou a necháme rozpustit. Pozvolna zahřejeme mléko na 38 °C (použijeme kuchyňský teploměr). Odstavíme, přidáme syřidlo a mícháme tak dlouho, až se začne mléko srážet a bude se oddělovat syrovátka. Zakryjeme pokličkou a necháme několik minut stát. Doba, kdy se mléko vysráží, se může lišit, proto kontrolujeme vždy po několika minutách, zda už je hmota připravená. Syrovátku scedíme přes čisté plátýnko a necháme důkladně vykapat.
Scezenou hmotu dáme na 1 minutu zahřát do mikrovlnné trouby a vylijeme nově oddělenou syrovátku. Prohněteme v rukách a dáme na dalších 30 sekund ohřát do mikrovlnné trouby. Opět prohněteme a vytvoříme bochánky mozzarelly.
Odměříme 250 ml syrovátky, kterou smícháme se stejným množstvím vody a solí. Do tohoto nálevu vložíme domácí mozzarellu a skladujeme v lednici.
Domácí mozzarella je výborná s rajčaty a bazalkou nebo jako přísada do různých pokrmů (pizza, slané náplně, saláty,...)
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.