![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![Dýňová polévka s mrkví](/img/clanky/1e0e6a90ebce7de2109e630e603f0724/dynova-polevka-s-mrkvi.jpg)
Dýňová polévka s mrkví
Ingredience
- dýně (Hokkaidó, máslová,...): 250 g
- mrkev: 150 g
- cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 1 ks
- zeleninový vývar: 600 ml
- smetana ke šlehání: 50 ml
- olej: 1 KL
- máslo: 1 PL
- pažitka: 2 PL
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Dýňová polévka s mrkví - recept
Použijeme-li dýni Hokkaidó, pouze ji zbavíme semínek, u ostatních druhů dýní musíme i oloupat slupku. Dýni a mrkev nakrájíme na menší kostky, cibuli a česnek nahrubo, zeleninový vývar ohřejeme a smetanu necháme v pokojové teplotě.
Na troše oleje necháme rozpustit máslo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme česnek a po 1 minutě dýni a mrkev. Vše společně orestujeme, až začne zelenina hnědnout. Přilijeme horký vývar a vaříme asi 25 minut doměkka. Podle chuti osolíme a opepříme. Dýňovou polévku s mrkví rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, přidáme smetanu a už jen krátce povaříme.
Dýňová polévka s mrkví se na závěr dozdobí nadrobno nasekanou pažitkou a kdo má rád jemnější chuť, může přidat trochu smetany.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.