Dýňová polévka s mrkví
Ingredience
- dýně (Hokkaidó, máslová,...): 250 g
- mrkev: 150 g
- cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 1 ks
- zeleninový vývar: 600 ml
- smetana ke šlehání: 50 ml
- olej: 1 KL
- máslo: 1 PL
- pažitka: 2 PL
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Dýňová polévka s mrkví - recept
Použijeme-li dýni Hokkaidó, pouze ji zbavíme semínek, u ostatních druhů dýní musíme i oloupat slupku. Dýni a mrkev nakrájíme na menší kostky, cibuli a česnek nahrubo, zeleninový vývar ohřejeme a smetanu necháme v pokojové teplotě.
Na troše oleje necháme rozpustit máslo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme česnek a po 1 minutě dýni a mrkev. Vše společně orestujeme, až začne zelenina hnědnout. Přilijeme horký vývar a vaříme asi 25 minut doměkka. Podle chuti osolíme a opepříme. Dýňovou polévku s mrkví rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, přidáme smetanu a už jen krátce povaříme.
Dýňová polévka s mrkví se na závěr dozdobí nadrobno nasekanou pažitkou a kdo má rád jemnější chuť, může přidat trochu smetany.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.