Kachna na pomerančích
Ingredience
- mladá kachna: 1 ks
- bio pomeranče: 3 ks
- cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 2 ks
- snítky tymiánu: 3 ks
- snítky rozmarýnu: 2 ks
- máslo: 1 PL
- suché bílé víno: 200 ml
- máslo: 1 PL
- bobkový list: 2 ks
- olivový olej
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kachna na pomerančích - recept
Kachnu zbavíme přebytečné tučné kůže na krajích, omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, potřeme olejem a důkladně osolíme a opepříme (i zevnitř). Jeden oloupaný a nakrájený pomeranč, polovinu tymiánu, polovinu rozmarýnu, na plátky nakrájený česnek a bobkový list smícháme, touto směsí naplníme kachnu a otvor zašijeme.
Pekáč potřeme olejem, vyskládáme do něj nahrubo nakrájenou cibuli, zbytek rozmarýnu a tymiánu, vložíme kachnu, podlijeme bílým vínem a šťávou z 1 pomeranče, přikryjeme a pečeme při teplotě 190 °C asi 1 - 1,5 hodiny (podle velikosti kachny). Do pekáče přidáme na kolečka nakrájený poslední pomeranč a odkrytou kachnu pečeme ještě asi 35 - 45 minut dozlatova. Úplně nakonec můžeme zapnout vrchní gril na propečenou kůrku.
Kachnu vyjmeme, odstraníme větvičky tymiánu a rozmarýnu, pomeranče a výpek rozmixujeme nebo propasírujeme. Pomeranče použijeme později jako oblohu na talíři. Omáčku zahřejeme a necháme v ní rozpustit máslo.
Kachna na pomerančích se může podávat s červeným zelím, knedlíkem nebo opékanými bramborami.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.