Kroupové rizoto
Ingredience
- kroupy: 200 g
- žampiony: 100 g
- mrkev: 1 ks
- hrášek: 3 PL
- cibule: 1 ks
- česnek – stroužek: 1 ks
- bílé víno: 200 ml
- olej
- máslo
- sůl
- pepř
- majoránka
- bobkový list
- nové koření
- petrželka
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kroupové rizoto – recept
Do hrnce s vroucí osolenou vodou dáme kroupy s bobkovým listem a několika kuličkami nového koření a vaříme doměkka cca 20 - 30 minut. Ještě lepší chuti dosáhneme, pokud místo vody použijeme zeleninový vývar.
Cibuli nakrájíme najemno, mrkev na nudličky, žampiony na plátky. Na pánvi nejprve na oleji a kousku másla zesklovatíme cibuli, pak přidáme mrkev, krátce ji orestujeme, dále žampiony, osolíme, opepříme, přidáme hrášek, majoránku a prolisovaný česnek a opět orestujeme. Poté vše podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří.
Kroupy scedíme a společně s nasekanou petrželkou přidáme k zelenině. Vše promícháme a případně dosolíme. Kroupové rizoto můžeme podávat jako přílohu ke kuřecímu masu či lososovi.
Žampiony můžeme nahradit sušenými houbami, které předem namočíme v horké vodě. Místo majoránky můžeme použít oregano nebo tymián. Kroupové rizoto můžeme také zjemnit několika lžícemi smetany.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.