Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Lilková pomazánka Pomazánky
04. 09. 2017 Přečteno: 3130x

Lilková pomazánka

Ingredience
- +
  • lilek: 1 ks
  • česnek - stroužky: 2 ks
  • chilli paprička
  • olivový olej 
  • čerstvé bylinky 
  • sezamové semínko
  • citron
  • sůl
  • pepř

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zdravé, neuděláte chybu

Lilková pomazánka – recept

Lilek nakrájíme na kostky, osolíme a necháme asi 20 minut odležet, aby pustil vodu. Poté propláchneme a osušíme papírovou utěrkou. na rozehřátém oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek, přidáme lilek a chilli a společně opečeme. Přimícháme bylinky, sezamová semínka a ochutíme čerstvě umletým pepřem a trochou soli.

Směs podusíme asi 10 - 15 minut, necháme vychladnout a rozmixujeme. Lilkovou pomazánku podáváme dobře vychlazenou s pečivem.

Lilková pomazánka nemusí být připravena z podušeného lilku – pokud dáváte přednost pečení, můžete celý lilek péct v troubě při 200 °C asi půl hodiny. Pečeme, dokud lilek není měkký, popraskaný a tmavý. Následně jej necháme vychladnout, rozpůlíme a lžící vydlabeme dužinu. Dále postupujeme stejně, jako u původního receptu na lilkovou pomazánku.

Lilková pomazánka se při servírování můžeme dle chuti zakápnout citronem.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

lilek-s-testovinami.jpg Pomazánky

Lilek s těstovinami

Těstoviny uvaříme, scedíme a zakápneme olivovým olejem. Lilek umyjeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata rozpůlíme, chilli papričku nakrájíme na kolečka a česnek nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej,…

pomazanka-z-peceneho-lilku.jpg Pomazánky

Pomazánka z pečeného lilku

Lilek rozpůlíme, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a upečeme při teplotě 200 °C asi 30 - 40 minut doměkka. Necháme vychladnout. Dužinu rozmačkáme vidličkou. Máme-li mladý lilek, můžeme ho rozmačkat i…

lilkovy-salat.jpg Pomazánky

Lilkový salát

Lilky i se slupkou nakrájíme na proužky a z obou stran osolíme. Necháme asi 20 minut "vypotit", opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Lilky potřeme olivovým olejem a z obou stran je opečeme na rozehřátém…

zapeceny-lilek.jpg Pomazánky

Zapečený lilek

Neoloupaný lilek nakrájíme na kolečka silná přibližně 1 cm. Osolíme a necháme 20 minut vypotit. Opláchneme a osušíme. Rajčata, cibuli a bazalku nakrájíme nadrobno a smícháme s trochou oleje, soli a pepře.…

Tip na recept

Houbové kyselo

Houbové kyselo

Houby očistíme, nakrájíme na menší kostky a podusíme v hrnci na troše oleje. Přilijeme horký vývar, smetanu a mléko a povaříme. Přidáme nakrájené vařené brambory a kmín, dochutíme solí a pepřem. Podle potřeby…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Doporučené recepty

Přepuštěné máslo ghí

Ostatní: Přepuštěné máslo ghí

Máslo dáme do hrnce a necháme při střední teplotě rozpustit. Máslo se nesmí přehřát, mělo by pouze mírně…

Dýňová buchta

Dezerty: Dýňová buchta

Dýni zbavíme semínek, nastrouháme a smícháme s cukrem, mlékem, rozšlehaným vajíčkem, olejem a trochou skořice. Po…

Cuketové hranolky z trouby

Přílohy: Cuketové hranolky z trouby

Omyté a osušené cukety i se slupkou nakrájíme na hranolky. Parmezán promícháme se strouhankou, vejce rozšleháme se…

Hovězí nudličky na žampionech

Hlavní jídla: Hovězí nudličky na žampionech

Na pánvi s trochou oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hovězí nudličky a zprudka ze…