

























Zapečený lilek s mletým masem
Ingredience
- menší lilky: 2 ks
- mleté maso (hovězí nebo směs hovězí a vepřové): 400 g
- cibule: 1 ks
- česnek - stroužky: 2 ks
- sůl
- pepř
- oregano
- sýr na posypání
- olivový olej
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Lilek rozpůlíme a vydlabeme z něj dužinu. Na drobno pokrájenou cibulku osmahneme na pánvi do zlatova, přidáme mleté maso a koření dle chuti. Smažíme, dokud se maso nezatáhne. Pokud chceme, můžeme do směsi přidat i vydlabanou dužinu z lilku.
Poloviny lilku naplníme masovou směsí a zakápneme olivovým olejem. Zapečený lilek s mletým masem pečeme v troubě na 180 °C tak, aby lilek změkl a maso se zcela dodělalo (přibližně 30 minut). Pár minut před koncem pečení posypeme lilek nastrouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.
Vytisknout stránku Stáhnout v PDF
Neoloupaný lilek nakrájíme na kolečka silná přibližně 1 cm. Osolíme a necháme 20 minut vypotit. Opláchneme a osušíme. Rajčata, cibuli a bazalku nakrájíme nadrobno a smícháme s trochou oleje, soli a pepře.…
Na olivovém oleji osmahneme na drobno pokrájenou cibuli a plátky česneku, přidáme mleté maso a necháme zatáhnout. Ochutíme solí, pepřem a oreganem.…
Troubu předehřejeme na 220 °C a připravíme si lilky. Odřízneme jim stopku a podélně je rozkrojíme na půlky. Na každé polovině vytvoříme ostrým nožem…
Lilek nakrájíme na tenké plátky, které z obou stran osolíme a necháme vypotit, abychom se zbavili hořkosti. Jakmile je lilek vypocený, omyjeme ho,…
Salátové okurky nastrouháme, osolíme, opepříme a necháme je na chvíli odležet, aby pustily vodu. Vmícháme prolisovaný česnek, cukr a ocet dle chuti. …
Na oleji/sádle v hrnci lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, vše chvíli restujeme. Maso očistíme, nakrájíme na menší kostky a přidáme do hrnce k…
DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU
POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ
V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...
to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku <br> <br>
Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...
Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...
Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...
Z fenyklu odstraníme zelené stonky a překrájíme ho na menší kousky. Na troše oleje necháme nakrájenou anglickou…
Růžičkovou kapustu očistíme, odkrojíme tvrdé konce, rozpůlíme a promícháme s olivovým olejem. Podle chuti osolíme,…
Vypeckované višně překrájíme na menší kousky, nebo je můžeme rozmixovat. Záleží, zda chceme mít v marmeládě kousky…
Hrášek dáme vařit do vroucí osolené vody na 2 minuty a ihned schladíme proudem studené vody, aby si zachoval…
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.