Zavináče
Ingredience
- filety sladkovodních ryb (např. candát, pstruh, cejn,...): 4 ks
- červená cibule: 2 ks
- mrkev: 2 ks
- nakládané okurky: 2 ks
- citron: 0.5 ks
- Na nálev 1:
- voda: 500 ml
- ocet: 500 ml
- sůl: 120 g
- Na nálev 2:
- voda: 1,2 l
- ocet: 300 ml
- sůl: 30 g
- cukr: 1 PL
- pepř: 1 KL
- nové koření: 4 ks
- bobkový list: 1 ks
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Zavináče – recept
Ingredience 1. nálevu dobře smícháme, aby se rozpustila sůl. Ryby opláchneme a naskládáme do skleněné nádoby. Zalijeme nálevem, fólií zakryjeme, zatížíme a necháme asi 5 dní odležet v chladu.
Ingredience 2. nálevu smícháme a dáme vařit. Přidáme cibuli nakrájenou na nudličky, očištěnou mrkev, povaříme a odstavíme z plotny. Nálev necháme vychladnout a přecedíme. Mrkev s cibulí a kořením necháme okapat a bobkový list odstraníme.
Ryby vyjmeme z nálevu, na filety naskládáme nakrájenou mrkev s cibulí a na nudličky nakrájené okurky. Půlky ryb i se zeleninou opatrně stočíme, spíchneme párátky a vložíme do větší sklenice. Zalijeme scezeným 2. nálevem a přidáme na kolečka nakrájené plátky citrónu. Zakryjeme pečicím papírem, převážeme provázkem a necháme v chladu 3 dny uležet.
K zavináčům můžeme přidat např. hořčičná semínka, kopr, nakládané cibulky apod.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.