Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Žitný chléb z domácí pekárny Přílohy
16. 01. 2018 Přečteno: 43520x

Žitný chléb z domácí pekárny

Ingredience
- +
  • žitná chlebová mouka: 600 g
  • voda: 350 ml
  • slunečnicový olej: 3 PL
  • ocet: 1 PL
  • sušené droždí: 2 KL
  • drcený kmín: 2 KL
  • sůl: 2.5 KL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Žitný chléb z domácí pekárny - recept

Do pekárny nalijeme vodu, olej a ocet. Přidáme žitnou mouku a do třech rohů nasypeme sůl, kmín a droždí. Ingredience v rozích zahrneme moukou (aby se sůl nesmíchala ihned s droždím).  

Pokud chceme pouze těsto na žitný chléb, který budeme péct v troubě, zapneme program "Těsto". Checeme-li žitný chléb připravovat v pekárně, zapneme program "Základní" nebo "Basic". Po vykynutí můžeme do těsta přidat další ingredience (semínka, koření, bylinky atd.).

Pečení v troubě: Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál, několikrát přehneme těsto jako obálku a necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě. Troubu i s pekáčem rozehřejeme na 200 °C, na dno trouby dáme kastrolek s vodou. Žitný chléb potřeme vodou a pečeme asi 45 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 217 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 2 příspěvky.

  • Iva
    27. 7. 2018 | 12:57
    Delam stejny pravielne. Je pravda, ze neni tak nadychany, jako kdyby se pouzila cast hladke psenicne mouky, je spis podobny chlebu moskva. Ale mne tento typ peciba chutna.
  • Josef
    26. 7. 2018 | 23:29
    Při tomto složení ingrediencí není domácí pekárna schopna ani vytvořit těsto.

Podobné recepty

banánový chlebíček s arašídy.jpg Přílohy

Banánový chlebíček s arašídy

Banány rozmačkáme vidličkou, přidáme arašídové máslo, řecký jogurt, vejce, olej a lžíci medu. Přidáme prosátou špaldovou mouku, ovesné vločky a jedlou sodu. Všechny ingredience důkladně promixujeme, aby nám…

domaci-foccacia.jpg Přílohy

Domácí Focaccia

Mouku promícháme s lžičkou soli. Smícháme půl litru vlažné vody, olivový olej a rozdrobené droždí, zamícháme a necháme droždí rozpustit. Postupně naléváme do mouky, lehce mícháme. Mělo by nám vzniknout řídší…

domaci-celozrnny-chleb.jpg Přílohy

Domácí celozrnný chléb

Všechny suroviny smícháme a uhněteme těsto. Formu na chleba vymažeme máslem a můžeme vysypat semínky. Těsto nalejeme do formy. Dáme kynout na teplé místo. Chléb kyne asi 3 hodiny. Občas jej pokropíme trochou…

Tip na recept

Croquembouche

Croquembouche

Vodu dáme do hrnce, přidáme sůl, máslo a přivedeme k varu. Když začne voda vřít, přidáváme hladkou mouku za stálého míchání, aby se nám netvořily hrudky. Na mírném ohni těsto za stálého míchání spaříme, až se…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Doporučené recepty

Sambal oelek

Ostatní: Sambal oelek

Chilli papričky opláchneme, rozpůlíme, dáme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 6 - 8 minut. Poté chilli papričky…

Thajské kari

Hlavní jídla: Thajské kari

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, lilek na kostky, mrkev na kolečka nebo nudličky, citrónovou trávu, chilli…