Žitný chléb z domácí pekárny
Ingredience
- žitná chlebová mouka: 600 g
- voda: 350 ml
- slunečnicový olej: 3 PL
- ocet: 1 PL
- sušené droždí: 2 KL
- drcený kmín: 2 KL
- sůl: 2.5 KL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Žitný chléb z domácí pekárny - recept
Do pekárny nalijeme vodu, olej a ocet. Přidáme žitnou mouku a do třech rohů nasypeme sůl, kmín a droždí. Ingredience v rozích zahrneme moukou (aby se sůl nesmíchala ihned s droždím).
Pokud chceme pouze těsto na žitný chléb, který budeme péct v troubě, zapneme program "Těsto". Checeme-li žitný chléb připravovat v pekárně, zapneme program "Základní" nebo "Basic". Po vykynutí můžeme do těsta přidat další ingredience (semínka, koření, bylinky atd.).
Pečení v troubě: Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál, několikrát přehneme těsto jako obálku a necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě. Troubu i s pekáčem rozehřejeme na 200 °C, na dno trouby dáme kastrolek s vodou. Žitný chléb potřeme vodou a pečeme asi 45 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.
Diskuse k receptu: 2 příspěvky.