Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Těsto na jidášky Dezerty
09. 02. 2023

Jidášky

Ingredience
- +
  • polohrubá mouka : 200 g
  • hladká mouka : 300 g
  • vaječné žloutky : 2 ks
  • celé vejce : 1 ks
  • čerstvé droždí (kostka) : 30 g
  • trochu medu
  • rozinky dle chuti (lze namočit v rumu)
  • měkké máslo : 100 g
  • mléko: 170 ml
  • krupicový cukr : 70 g
  • citronová kůra (strouhaná) : 1 KL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Recept na jidášky

Začněte přípravou kvásku do těsta, tj. do hrníčku si nalijte trochu mléka (asi polovinu z uvedeného množství) a mírně jej zahřejte (aby bylo vlažné). Poté do něj rozdrobte droždí, vsypte asi lžíci cukru a 2 až 3 lžíce mouky (jedno jaké). Vše dobře promíchejte a kvásek nechte nabobtnat. Mezitím si do velké mísy vsypte zbylé množství hladké i polohrubé mouky, přidejte rozpuštěné/ale zchladlé máslo, vaječné žloutky, zbytek mléka, zbytek cukru a citronovou kůru. Nakonec vlijte kvásek a těsto čistýma rukama vypracujte. Na závěr lze také přidat okapané rozinky předem máčené v rumu.

Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte aspoň hodinu kynout na teplém místě. Jakmile tato doba uplyne, vyjměte těsto z mísy na pomoučený vál a oddělte jej na cca dvacet kousků, z těch pak vypracujte bochánky a nechte asi pět minut v klidu. Nakonec z bochánků vytvarujte válečky asi 15 až 20 cm dlouhé a každý z nich smotejte do tvaru „šneka“ anebo písmene S. Polotovary pečiva nechte ještě pod fólií krátce nakynout, a nakonec je přeskládejte na plech s pečícím papírem. Nyní ještě pomažte povrch rozšlehaným vejcem a následně pečte v předehřáté troubě asi 15 minut při teplotě 170 až 180 °C. Jakmile se jidášky upečou, ještě horké je můžete pomazat rozpuštěným máslem s medem (dle preferencí).  Podávejte po vychladnutí dle libosti.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

velikonocni-bezlepkovy-beranek.jpg Dezerty

Velikonoční bezlepkový beránek

Formu na velikonočního beránka vymažeme kokosovým olejem a vysypeme hladkou moukou. Žloutky vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Za stálého šlehání přidáme olej a po lžících…

velikonocni-mazanec-s-orechy.jpg Dezerty

Velikonoční mazanec s ořechy

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi dvě lžíce cukru, přilejeme třetinu vlažného mléka a hladkou mouku. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Ve velké míse utřeme změklé…

velikonocni-tvarohove-babovky.jpg Dezerty

Velikonoční tvarohové bábovky

V míse utřeme změklé máslo s cukrem a citronovou kůrou. Postupně zašleháváme vejce a tvaroh. Poté vmícháme do těsta mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Tekuté těsto nalejeme do vymazaných bábovkových…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Doporučené recepty

Dýňový koláč

Dezerty: Dýňový koláč

Dýni omyjeme a zbavíme jader, to samé provedeme i s jablky. Obě dvě suroviny nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce…

Obrácené řízky

Hlavní jídla: Obrácené řízky

Omyté vepřové řízky lehce naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Lehce pokapeme olejem a…

Hrášková pomazánka

Pomazánky: Hrášková pomazánka

Hrášek dáme vařit do vroucí osolené vody na 2 minuty a ihned schladíme proudem studené vody, aby si zachoval…

Švestkový koláč s tvarohem

Dezerty: Švestkový koláč s tvarohem

Smícháme vejce s cukry, přidáme olej, mouku, prášek do pečiva a podle potřeby mléko. Důkladně promícháme a…