Citronová tráva neboli voňatka citronová: Použít se dá nejen do asijských jídel!
Citronová tráva by se dala zařadit do kategorie tropických rostlin. Hojně se pěstuje například na Srí Lance, ve střední Africe, v Brazílii, Guatemale, USA, jižní Indii a západní Indii. Již samotný název napovídá, že tato rostlina oplývá svěžím aroma, které je podobné všem známému citronu.
Nejen v tropických a subtropických oblastech je citronová tráva oblíbená. Své místo si našla na mnoha místech světa. Rostlině se taktéž říká voňatka citronová, možná právě kvůli osvěžující vůni. Uplatnění má v gatronomii i v lidovém léčitelství. Objevte toto nezaměnitelné koření, bez kterého by leckteré asijské pokrmy byly nijaké!
Citronová tráva neboli voňatka citronová: Její pěstování a historie
Citronová tráva nebo také voňatka citronová se latinsky nazývá Cymbopogon a řadí se do čeledi trav označovaných jako lipnicovité (Poaceae). Rostlina jako taková se skládá ze stonku, který je vláknitý a obsahuje esenciální oleje s aroma citronu. Proto je citronová tráva s oblibou užívána i k výrobě kosmetických produktů a parfémů. Voňatce citronové se velmi daří v subtropických a tropických oblastech. Sklizeň se provádí zhruba 6 až 9 měsíců po vysazení. Historie této aromatické rostliny je sáhodlouhá. Již před stovkami let se používala například na Srí Lance k přípravě polévek a léčivých čajů na horečnaté stavy, průjmy, nevolnosti a nepravidelnou menstruaci.
Citronová tráva neboli voňatka citronová a její využití v gastronomii
V Malajsii, na Srí Lance, v Indii anebo také v Indonésii si nedokážou představit to, že by v jejich pokrmech citronová tráva chyběla (alespoň tedy z větší části). Často je užívána k vaření slaných pokrmů, tj. polévek, omáček i k ochucení masa drůbežího. Harmonizuje dokonale s kokosovým mlékem a kuřecím masem. S mořskými plody úžasně vynikne. Stonky se leckdy využívají k přípravě čajů, nakládaných okurek a marinád. Z rostliny se v čerstvém stavu zpracovává spodní „baňatá“ část stonku. Možné je užít tento kousek vcelku anebo nakrájený na menší kousky. Někteří kuchaři doporučují rostlinu před vařením namočit na dvě hodiny do vody. V lednici vám pak v papírovém sáčku vydrží až 3 týdny. Rostlinu lze i zamrazovat, avšak odděleně od ostatních potravin, kvůli silnému aroma. Velmi známá je ovšem voňatka citronová i v sušené podobě.
Citronová tráva neboli voňatka citronová a její využití v lidovém léčitelství
Již víte, že citronová tráva má široké užití v kulinářském odvětví. To ale není zdaleka vše. I v lidovém léčitelství najde své uplatnění. To ostatně věděli i naši předkové. Rostlina působí jako diuretikum (na odvodnění organismu), tonikum a stimulant. Hodí se rovněž k podpoření lepšího trávení a k úlevě od menstruačních obtíží. A jaké má voňatka citronová obecné účinky? Zde je jejich výčet:
-
antidepresivní a sedativní
-
antioxidační a detoxikační
-
analgetické
-
protizánětlivé
-
antiseptické a antibakteriální
Citronová tráva neboli voňatka citronová a domácí směsi koření
A na samý závěr si představme pár směsí domácího koření, v kterých je obsažena citronová tráva neboli voňatka citronová. Osvěžte svá jídla voňavou rostlinou!
Pikantní thajské koření
Na tuto kořenící směs, jejíž součástí je taktéž citronová tráva, potřebujete následující ingredience:
-
mletý a sušený česnek: 2 lžíce
-
mletý a sušený zázvor: 2 lžíce
-
sušená citronová tráva: 2 lžíce
-
strouhaná limetová kůra (sušená): 2 lžíce
-
sušená a nadrcená máta: 2 lžíce
-
sušený a jemně mletý kokos: 2 lžíce
-
thajský mletý pepř: 1 lžíce
-
mořská sůl: 1 lžíce
-
mletý bílý pepř: 1 lžíce
-
mletý černý pepř: 1 lžíce
-
hnědý cukr: 1 lžíce
-
mletý kmín: 1 lžička
Pikantní thajské koření lze využít na drůbeží masa, marinády anebo i do polévek a omáček s kokosovým mlékem. Voňatka citronová propůjčí vašim pokrmům skutečně delikátní chuť!
Domácí koření k ochucení dušených mas, zeleniny i rýže
Další směsí je také koření s thajským nádechem, které rovněž obsahuje rostlinu s názvem citronová tráva. Potřebovat budete tyto ingredience:
-
sušený a mletý česnek: 2 lžíce
-
sušená a mletá cibule: 2 lžíce
-
sušený a mletý zázvor: 1 lžíce
-
mletá paprika: 1 lžíce
-
sušená a drcená bazalka: 1 lžíce
-
sušená a strouhaná citronová kůra: 2 lžičky
-
sušená citronová tráva: 2 lžičky
-
mletý koriandr: ½ lžičky
-
kajenský pepř: 1/8 lžičky
-
mletý bílý pepř: 1/8 lžičky
Až domácí směs koření s citronovou trávou namícháte, umístěte ji do uzavíratelné nádoby (na suché, chladné a temné místo). Zde vám vydrží k vaření až půl roku.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : Citronová tráva neboli voňatka citronová: Použít se dá nejen do asijských jídel!