Velikonoční recepty podle babiček 7x jinak: Upečte si nadýchaný mazanec, jemného beránka nebo výtečné škvarkové placky!
Velikonoční recepty se zase po roce dostávají na paškál. Jak ale vybrat ten nejlepší v nekonečném množství tipů? Pokud vsadíte na osvědčené babičkovské pečení a vaření, je skvělý výsledek více méně zaručen. Upečete si s námi klasický mazanec, nebo dáte raději přednost na jazyku se rozplývajícímu piškotovému beránku?
Kromě sladkých velikonočních receptů jsme pro vás připravili i pár slaných v podobě škvarkových placek, vaječné tlačenky nebo plněných vajíček. A nebyly by to opravdové Velikonoce bez poctivé nádivky! I tu v našem výčtu najdete. Tak s chutí do kuchtění!
Velikonoční recepty podle babiček: NADÝCHANÝ MAZANEC
Když se řekne „velikonoční recepty“, jistě vás jako první napadne mazanec. Ten v dávných dobách pekly hospodyňky zejména na Bílou sobotu, následně s ním šly do kostela na „pomazání“ a až poté jej porcovaly pro rodinu (mazanec se obvykle snídal o Velikonoční neděli). Nyní si tedy můžete připravit nadýchaný babiččin mazanec, s kterým ovšem nemusíte hned běžet „na pomazání“ do kostela. Věřte, že jeho vůni odolá jen málokdo, a tak nezbude možná ani do dalšího dne.
Potřebné ingredience na nadýchaný mazanec (1 ks)
- krupicový cukr: ½ lžičky (na kvásek)
- vlažné mléko: ½ hrnku (na kvásek)
- droždí (čerstvé): 1 kostka (na kvásek)
- kvalitní polohrubá mouka: ½ kg
- plnotučné mléko: 250 ml
- krupicový cukr: 100 g
- máslo: 120 g
- sůl: 1 lžička
- vaječné žloutky: 2 ks
- vejce celé: 1 ks
- rozinky dle chuti
- vanilkový cukr
- trochu citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu)
- plátky mandlí dle chuti
RECEPT na nadýchaný mazanec
Mazanec patří mezi tradiční velikonoční recepty, tedy pokud ho máte v oblibě, pusťte se do pečení! Nejprve si umíchejte základ na kvásek – v hrnku ohřejte mléko (dejte do mikrovlnky) a jakmile bude vlažné, rozdrobte do něj droždí a přidejte trochu cukru (asi lžičku). Vše řádně promíchejte a nechte stranou na teplejším místě. Mezitím si ve větší míse promíchejte polohrubou mouku, vanilkový cukr, zbylý krupicový cukr, kůru z citronu, rozinky, plátky mandlí (trochu se ponechte na mazanec), změklé máslo, vaječné žloutky a sůl. Do hmoty pak vlijte také mléko pokojové teploty a vzešlý kvásek. Opět promíchejte a vypracujte polotuhé těsto. To vytvarujte do bochánku, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Po hodině opět prohněťte a nechte dokynout dalších 60 minut.
Po druhém kynutí vyjměte těsto z mísy, vytvarujte do bochánku a dejte na plech s pečícím papírem – zde by mělo těsto kynout ještě pár minut (asi 15 až 30 minut). Nakonec uprostřed mazance (nahoře) udělejte ostrým nožem křížek, pomašlujte rozšlehaným vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct do předehřáté trouby na 220 °C. Asi za 10 až 12 minut zmírněte teplotu na 170 až 180 °C a pozvolna dopékejte – propečené těsto zkontrolujete třeba špejlí. Hotový mazanec nechte zchladnout a poté podávejte třeba posypaný moučkovým cukrem a s kávou.
Velikonoční recepty podle babiček: JEMNÝ PIŠKOTOVÝ BERÁNEK
Beránek je také nedílnou součástí tradičních velikonočních receptů a jeho variací existuje více než dost. Natrefit můžete třeba na beránka s tvarohem, kakaem nebo s oříšky. My pro vás máme klasickou babičkovskou verzi z jemného piškotového těsta.
Potřebné ingredience na jemného piškotového beránka
- vajíčka: 5 ks
- krupicový cukr: 80 g
- rozpuštěné a zchladlé máslo: 150 g
- kypřící prášek: 1 balíček
- vlažné plnotučné mléko: 1 hrnek
- vanilkový cukr: ½ balíčku
- kapka rumu
- polohrubá mouka: 400 g
- kousek másla a mouky/strouhanky na vymazání a vysypání formy
RECEPT na jemného piškotového beránka
Než se pustíte do tohoto výtečného velikonočního receptu, oddělte si u vajec žloutky od bílků. Bílky pak v míse ušlehejte v tuhý sníh a žloutky utřete s krupicovým a vanilkovým cukrem. Ke žloutkům dále přilijte rozpuštěné a zchladlé máslo, vlažné plnotučné mléko, kapku rumu a také přisypte polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Jakmile umícháte homogenní těstíčko, pomalu do něj zakomponujte pomocí vařečky bílkový sníh. Těsto musí být ve výsledku nadýchané. V tento moment si zapněte troubu a předehřejte ji na cca 180 °C. Též si vymažte důkladně formu na beránka máslem a vysypte buď moukou nebo strouhankou. Do formy nakonec vlijte těsto a dejte péct pozvolna asi na hodinu. Stav upečení zkontrolujte špejlí například. Hotového beránka nechte zchladnout a až poté vyklopte na tác. Před podáváním jej posypte moučkovým cukrem – lze i polévat čokoládou.
Velikonoční recepty podle babiček: VELIKONOČNÍ LINECKÉ CUKROVÍ
Mezi sladké velikonoční recepty patří i oblíbené linecké cukroví, které zpravidla hospodyňky připravují na Vánoce. Tato sladkost ale skvěle zpestří i velikonoční stůl – koupit si však musíte před tvořením speciální vykrajovátka (ve tvaru vejce, zajíce a podobně).
Potřebné ingredience na velikonoční linecké cukroví
- polotuhé máslo: 200 g
- kůra z citronu (dle chuti)
- hladká mouka: 300 g
- vaječný žloutek: 2 ks
- moučkový cukr: 100 g
RECEPT na velikonoční linecké cukroví
Do mísy si prosejte hladkou mouku a přidejte k ní kůru z citronu, na kostičky nakrájené máslo, žloutky a moučkový cukr. Ze všech surovin vypracujte čistýma rukama hladké a poddajné těsto bez hrudek. To následně vytvarujte do válce, zabalte do potravinové folie a dejte do lednice chladit aspoň na 2 hodiny (ideálně přes noc). Následně si vál posypte trochou moučkového cukru a těsto vyválejte na plát. Z něj pak vykrajujte různé tvary. Kousky těsta vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby při 170 °C asi 6 minut (záleží na vašich zvyklostech). Pokud vsadíte na tento velikonoční recept v podobě lineckého cukroví, slepujte ho po zchladnutí tak, jak jste zvyklí z Vánoc. Ideální je linecká směs (marmeláda). Výtečné ale budou i domácí džemy nebo marmelády jakékoliv příchuti.
Velikonoční recepty podle babiček: ŠKVARKOVÉ PLACKY
Velikonoční recepty nemusí být jen o sladkých dobrotách. Máte-li v oblibě například škvarky, lze si na svátky připravit voňavé a křehké škvarkové placky. Inspirujte se následujícím babičkovským receptem a upečte si lahodnou svačinku.
Potřebné ingredience na škvarkové placky
- mleté vepřové škvarky: asi 300 g
- hladká mouka: 250 g
- polohrubá mouka: 250 g
- cukr: 1 kostička (nebo lžička)
- vajíčka: 2 ks
- sůl dle chuti
- čerstvé droždí: 1 kostka
- vlažné plnotučné mléko: cca 200 ml
RECEPT na škvarkové placky
Velikonoční recepty často obnáší pečení z kynutého těsta, a tak se neobejdete bez řádně připraveného kvásku. I tím tedy začnete v případě škvarkových placek. Do hrnku si nalijte trochu mléka, ohřejte jej tak, aby bylo vlažné a přidejte k němu cukr s droždím (to rozmělněte). Vše důkladně promíchejte a nechte kvásek vzejít na teplém místě – to se podaří řádově do několika minut. Mezitím si ve větší míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku, mleté škvarky, vajíčka, zbylé mléko i sůl (dle chuti). Nakonec přilijte kvásek a vypracujte hladké homogenní těsto, které nechte v teple kynout asi půl hodiny. Vykynuté těsto vyjměte z mísy, vyválejte na plát silný cca 2 cm a vykrajujte třeba sklenicí kolečka. Ta vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby na cca 20 minut při 180 °C.
Velikonoční recepty podle babiček: VAJEČNÁ TLAČENKA
Některé velikonoční recepty nejsou příliš zdravé – proč si však jednou za čas nedopřát něco kalorického? Mezi tučnější dobroty patří i tato vaječná tlačenka, kterou si můžete nyní připravit podle receptu jedné šikovné babičky. Budete se oblizovat.
Potřebné ingredience na vaječnou tlačenku
- majonéza: 100 g
- plnotučná hořčice: 1 lžíce
- měkký salám (např. gothaj/lze použít i šunku): 100 g
- vajíčka vařená natvrdo a loupaná: 5 ks
- želatina v prášku (přímo na vaječnou tlačenku): 1 balíček
- zeleninová směs Moravanka: 1 sklenice (cca 330 g)
- studená voda: cca 300 ml
- sůl a mletý pepř dle chuti
RECEPT na vaječnou tlačenku
Preferujete-li takové hezky české a lidové velikonoční recepty, pak mezi ně jistě patří tato babičkovská vaječná tlačenka. Díky ní aspoň částečně zužitkujete vykoledovaná vajíčka (jestli máte doma nějaké koledníky). Začněte tedy nejdříve tím, že si pokrájíte natvrdo vařená vejce na kostičky a stejně tak učiňte i s nakládanou zeleninou směsi Moravanka. Lák pak sceďte a zřeďte 300 ml vody vedle v misce. K ruce si dále vezměte měkký salám a pokrájejte jej též na kostky. Veškerou zeleninu, salám a vejce posléze vložte do větší mísy a promíchejte s majonézou a hořčicí (také osolte a opepřete dle chuti). Nakonec směs přelijte želatinou, kterou jste připravili dle návodu na balíčku, přilijte lák zředěný s vodou, promíchejte a směs na tlačenku máte hotovou. Nyní ji vlijte do formy na srnčí hřbet, kterou jste vystlali potravinovou folií a dejte vaječnou tlačenku tuhnout do lednice aspoň na 2 až 3 hodiny. Z uvedeného množství získáte asi 2 tlačenky – ve formě na srnčí hřbet. Vlít směs ale můžete samozřejmě i do koláčové formy nebo misek.
Velikonoční recepty podle babiček: PLNĚNÁ VEJCE
Klasickým velikonočním receptem našich babiček jsou i plněná vejce. Jejich přípravu zvládne i naprostý kulinářský začátečník. Výsledný pokrm je velmi chutný a hodí se k němu třeba čerstvá domácí houska nebo rohlík.
Potřebné ingredience na plněná vejce
- vajíčka uvařená natvrdo: 6 ks
- kvasný ocet: 1 lžička
- majonéza: 60 g
- sůl a mletý pepř dle chuti
- mletá sladká paprika dle chuti
- plnotučná hořčice: 1 lžička
RECEPT na plněná vejce
Pokud vsadíte na tento velikonoční recept, můžete použít buďto vykoledovaná vejce nebo svá vlastní domácí od slepiček (lze použít samozřejmě i ta kupovaná). Ať tak jako tak, vajíčka musí být uvařená natvrdo a oloupaná. Poté je přepulte ostrým nožem (podélně) a vyjměte žloutky. Ty následně utřete do jakési pomazánky společně s octem, majonézou, hořčicí, solí a pepřem. Výslednou směs napěchujte do cukrářského sáčku a nastříkejte do bílků – lze plnit i lžičkou, pokud nemáte cukrářský sáček. Před podáváním posypte plněná vejce mletou sladkou paprikou/lze vynechat (použijte skutečně jen špetku) a vychlaďte v lednici.
Velikonoční recepty podle babiček: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
Sedmero velikonočních receptů završíme výtečnou velikonoční nádivkou, která je obohacená o zdravé jarní kopřivy. Použít ale můžete i jakékoliv jiné bylinky a zelené ingredience, jako třeba petrželku a pažitku.
Potřebné ingredience na velikonoční nádivku
- uzené vepřové maso: cca 250 g
- čerstvá vejce oddělená na žloutky a bílky: 6 ks
- dva dny staré housky: 7 ks
- jarní kopřivy: 4 hrstky
- jarní cibulka: 2 stonky
- mléko: cca 150 ml
- sůl a mletý pepř dle chuti
- mletý muškátový oříšek: špetka
RECEPT na velikonoční nádivku
Než se pustíte do tohoto tradičního velikonočního receptu na nádivku, spařte si natrhané kopřivy horkou vodou. Poté se zbavte přebytečné vody, nakrájejte je najemno a dejte stranou do misky. Následně si nakrájejte starší housky na kostičky, vložte je do mísy a přidejte k nim mléko, vaječné žloutky (oddělené bílky dejte stranou zatím) a ochuťte solí, pepřem i muškátovým oříškem. Vše promíchejte a nechte pečivo nasáknout vlhkými surovinami, aby bylo vláčné (pár minut počkejte). V dalším kroku přidejte na kostičky pokrájené uzené maso, nasekané spařené kopřivy, nakrájenou jarní cibulku a opět promíchejte. Z bílků nakonec vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej zapracujte do těstíčka, aby bylo nadýchané. Nyní si k ruce vezměte menší plech s pečícím papírem (může mít jakýkoliv tvar) a vlijte do něj těsto. To pak pečte asi půl hodiny ve vyhřáté troubě – asi při 200 °C. Hotovou velikonoční nádivku nechte zchladnout a podávejte třeba s vařeným bramborem a kyselou okurkou.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : Velikonoční recepty podle babiček 7x jinak: Upečte si nadýchaný mazanec, jemného beránka nebo výtečné škvarkové placky!