Bylinky na Velikonoce? Ochutnejte netradiční velikonoční recepty s čerstvými bylinkami
Hledáte netradiční velikonoční recepty? Zkuste vytvořit velikonoční menu letos jinak. Z čerstvých bylinek. Venku všechno pučí a probouzí se k životu. A zároveň s tím se po zimě probírá také naše tělo. Pomozme mu, aby mu to šlo letos o něco lépe. Očistíme se, omládneme a budeme se cítit opravdu skvěle. S čerstvými bylinkami to půjde jedna radost.
Velikonoce jinak: Netradiční velikonoční recepty
Po zimě volá lidské tělo po doplnění chybějících vitamínů. Proto s sebou jarní oteplování zákonitě nese i změnu ve složení stravy. Nejčastěji se to děje právě na Velikonoce. Je to přesně čas, kdy se láme zima a jaro. A tělu bychom měli dopřát velikonoční recepty a dobroty. Výživu i ten správný "pohon". Tělo v tento čas po čerstvých ingrediencích prostě touží, takže nám to přijde přirozené.
Navíc venku lze už v době kolem Velikonoc nasbírat mnoho druhů zelených bylinek, které můžeme využít do jídla, na čaj, sirup, med nebo odvar či bylinnou koupel. Velikonoční recepty s čerstvými bylinkami vám udělají dobře na těle i na duši. A pokud byste neměli chuť sbírat bylinky na Velikonoce venku, můžete si zasadit nějaké sami doma – do truhlíku. Zvlášť ty jarní vám rychle vzejdou (pažitka, řeřicha, bazalka, dobromysl, kerblík, majoránka či saturejka) a budete mít navíc na parapetu pěknou ozdobu. A budete mít hned i ingredience pro vaše velikonoční recepty.
Suroviny na netradiční velikonoční recepty
- Kolem Velikonoc se dá sbírat už poměrně dost druhů bylin a rostlin. Nejčastěji sbíráme pupeny, mladé lístky nebo první čerstvé květy. Začátkem dubna se můžete pustit do sběru břízy, dubu, anděliky, kostivalu, podbělu, prvosenky či puškvorce.
- Po celý duben (především kolem letošních Velikonoc – na velikonoční recepty) je už k dispozici: borovice, bříza, dub, jírovec, řešetlák, vrba, andělika, čekanka, kokoška, kostival, mochna, podběl, prvosenka, puškvorec, sedmikráska, pampeliška, vlaštovičník.
- V květnu je pak k dispozici borovice, bříza, hloh, jabloň, jírovec, meruzalka, vrba, heřmánek, hluchavka, jahodník, kakost, kokoška, kontryhel, mochna, podběl, prvosenka, řepík, sedmikráska, pampeliška, vachta, violka, vlaštovičník
Symbol jara i Velikonoc: Kopřiva pro velikonoční recepty
Netadiční velikonoční recepty s kopřivou? Proč ne? Kopřiva působí na celkové posílení organismu a snižuje hladinu cukru v krvi. Proto může sloužit jako podpůrný prostředek při cukrovce, jaterních nemocech a chorobách žaludečních a žlučníkových. V lidovém léčitelství je kopřiva známá jako prostředek močopudný, protikrvácivý, protirevmatický a protizánětlivý. Můžete ji vyzkoušet i při jarní únavě. Hodí se také na kožní potíže – ekzémy, akné a alergie. Mladé kopřivy posilují střevní činnost a také ve střevech potlačují růst nežádoucí mikroflóry. Pomáhají také při chudokrevnosti, protože mají vliv na tvorbu červených krvinek – přímo povzbuzují činnost kostní dřeně. Látky obsažené v kopřivách mají kladný vliv na žlázy s vnitřní i vnější sekrecí a celkově podporují látkovou výměnu a trávení.
Sběr: Nejlepší je sbírat kopřivu, než rozkvete, protože pak obsahuje větší množství dusičnanů. Nebo pokud je pokosíte před květem, vyrazí nové výhonky. Kvetoucí kopřivy však nesbírejte. Nejlepší pro sběr jsou listy a mladé výhonky, někdy se sbírá i nať, ale musí být mladá. Z ní si můžete vytvořit i svoje vlastní velikonoční recepty a netradiční dobroty.
Tip na jarní životabudič:
- 40 mladých kopřiv
- 1,5 l vody
- 4 citróny
- 1,5 kg cukru
Kopřivy krátce svaříme ve vodě s jedním celým omytým citrónem. Slijeme, přidáme cukr a necháme projít krátce varem. Do vychlazeného tonika přidáme šťávu ze 3 citrónů. Uchováváme v chladnu a užíváme jednou denně 4 lžíce jeden měsíc. Uvidíte, jak se vám po zimě tělo vyčistí a ožije.
Netradiční velikonoční recepty: Naslano
Bylinková polévka – ingredience:
- 100 g másla
- 1 litr vody
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- čerstvé bylinky
- sůl
Bylinková polévka – příprava:
Z části másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou, promícháme, osolíme a povaříme. Na zbylém másle podusíme zhruba tři hrsti lístků chudobky, fialky, popence, jahodníku, pampelišky, kopřiv, pažitky a petrželky, přidáme jíšku a jen krátce necháme přejít varem. Do hotové polévky vmícháme vajíčko rozkvedlané v trošce mléka a čerstvou posekanou pažitku. Můžeme do ní vložit i osmažené kostičky chleba nebo žemle a polévku zjemnit lžící kysané smetany nebo másla.
Řeřichová pomazánka – ingredience:
- 100 g másla
- 3 velké obdélníky smetanového taveného sýra
- 3 hrsti řeřichy
- 1/2 lžičky hořčice
- sůl
- podle chuti lze přidat i natvrdo uvařené a nadrobno nakrájené vejce
Řeřichová pomazánka – příprava:
Vše smícháme, namažeme na chlebíčky a zdobíme řeřichou, plátky ředkviček apod. Jistě tenhle návod zařadíte mezi své oblíbené velikonoční recepty.
Omelety s kopřivovou náplní – ingredience:
- 1 talíř čerstvě natrhaných kopřiv
- 8 vajec
- 1/8 l mléka
- 1 lžíci hrubé mouky
- 2 malé cibule nebo mladé cibulky i s natí
- 50 g ementálu nebo parmazánu
- sůl
- zelený pepř
- olej
Omelety s kopřivovou náplní – příprava:
Nakrájené kopřivy podusíme na oleji a cibulce, směs zaprášíme moukou, osolíme, posypeme tlučeným zeleným pepřem a zalijeme lžící mléka. Z rozšlehaných vajec, zbylého mléka, mouky a soli připravíme omelety, potřeme je připravenou kopřivovou směsí a přeložíme napůl. Můžeme je posypané sýrem hned konzumovat, nebo rovněž posypané sýrem krátce zapéci ve vymazaném pekáči.
Kopřivový špenát – ingredience:
- 1 kg kopřivových listů
- 80 g sádla
- 50 g hladké mouky
- 3 vařená vejce
- 1 velká cibule
- 2 lžíce mléka
- 3 stroužky česneku
- sůl
Kopřivový špenát – příprava:
Kopřivové listy důkladně omyjeme a nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme, povaříme asi 10 minut a scedíme. Na sádle zpěníme nasekanou cibuli, přisypeme mouku a připravíme zlatavou jíšku. Vmícháme kopřivy a krátce podusíme. Přidáme česnek utřený se solí, nastrouháme uvařená vajíčka a zjemníme mlékem.
Netradiční velikonoční recepty: Domácí chléb
Zvlášť dnes, když si mnoho lidí peče vlastní pečivo doma, jistě přijde vhod osvědčený recept na velikonoční domácí chléb. Patří mezi netradiční velikonoční recepty. Je rychlý, skvěle chutná a navíc je plný čerstvých bylinek.
Velikonoční bylinkový chléb – ingredience:
- 4 stroužky česneku
- 1 dl mléka
- 2 lžíce másla
- kypřicí prášek do pečiva
- 300 g hladké mouky
- 2 hrsti kopřiv
- 3 ks jarní cibulky
- 1 lžíce petrželky
- 2 lžíce kopru
- trošku majonézy
- půl vaničky tvarohu
- zeleninový bujón (kostku)
- špetka soli
- špetka kmínu
- vejce na potření
Velikonoční bylinkový chléb – příprava:
Těsto z jednoho stroužku česneku, mléka, másla, kypřicího prášku a mouky zpracujeme v míse a dáme do chladna na hodinu odpočinout. Bylinky nakrájíme nadrobno. Zbylý česnek utřeme se solí. Náplň ochutíme zeleninovým bujónem (je ale nutno kostku rozdrobit na velmi malé kousíčky). Všechny bylinky smícháme s majonézou a tvarohem. Těsto vyválíme na pomoučené utěrce, naplníme bylinkovou směsí a pomocí utěrky stočíme jako závin. Do povrchu těsta píchneme několikrát vidličkou. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, kde těsto necháme ještě 10 minut odpočívat. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Netradiční velikonoční recepty: Povzbuzující čaj z pampelišky a kopřivy
Jednu polévkovou lžíci listů kopřivy a lžíci listů pampelišky zalijeme teplou vodou a necháme vyluhovat. Nebo můžeme stejné množství listů rozmixovat v 1/2 litru studené vody a nechat několik hodin, nejlépe přes noc, odstát a pak scedit a vypít.
MÁTE CHUŤ I NA NĚCO SLADKÉHO? VYBERTE SI:
Velikonoční cupcakes jsou hravé a barevné! Upečte dezert s motivy vajíček i zajíčků
Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení
Diskuse k článku