Bylinky na Velikonoce? Ochutnejte netradiční velikonoční recepty s čerstvými bylinkami

Bylinky na Velikonoce? Ochutnejte netradiční velikonoční recepty s čerstvými bylinkami

Hledáte netradiční velikonoční recepty? Zkuste vytvořit velikonoční menu letos jinak. Z čerstvých bylinek. Venku všechno pučí a probouzí se k životu. A zároveň s tím se po zimě probírá také naše tělo. Pomozme mu, aby mu to šlo letos o něco lépe. Očistíme se, omládneme a budeme se cítit opravdu skvěle. S čerstvými bylinkami to půjde jedna radost.

Čtěte také:

Jarní únava může postihnout celou rodinu! Jak na ni vyzrát a užít si jaro?

Velikonoce jinak: Netradiční velikonoční recepty

Po zimě volá lidské tělo po doplnění chybějících vitamínů. Proto s sebou jarní oteplování zákonitě nese i změnu ve složení stravy. Nejčastěji se to děje právě na Velikonoce. Je to přesně čas, kdy se láme zima a jaro. A tělu bychom měli dopřát velikonoční recepty a dobroty. Výživu i ten správný "pohon". Tělo v tento čas po čerstvých ingrediencích prostě touží, takže nám to přijde přirozené.

Navíc venku lze už v době kolem Velikonoc nasbírat mnoho druhů zelených bylinek, které můžeme využít do jídla, na čaj, sirup, med nebo odvar či bylinnou koupel. Velikonoční recepty s čerstvými bylinkami vám udělají dobře na těle i na duši. A pokud byste neměli chuť sbírat bylinky na Velikonoce venku, můžete si zasadit nějaké sami doma – do truhlíku. Zvlášť ty jarní vám rychle vzejdou (pažitka, řeřicha, bazalka, dobromysl, kerblík, majoránka či saturejka) a budete mít navíc na parapetu pěknou ozdobu. A budete mít hned i ingredience pro vaše velikonoční recepty.

Suroviny na netradiční velikonoční recepty

  • Kolem Velikonoc se dá sbírat už poměrně dost druhů bylin a rostlin. Nejčastěji sbíráme pupeny, mladé lístky nebo první čerstvé květy. Začátkem dubna se můžete pustit do sběru břízy, dubu, anděliky, kostivalu, podbělu, prvosenky či puškvorce.
  • Po celý duben (především kolem letošních Velikonoc – na velikonoční recepty) je už k dispozici: borovice, bříza, dub, jírovec, řešetlák, vrba, andělika, čekanka, kokoška, kostival, mochna, podběl, prvosenka, puškvorec, sedmikráska, pampeliška, vlaštovičník.
  • V květnu je pak k dispozici borovice, bříza, hloh, jabloň, jírovec, meruzalka, vrba, heřmánek, hluchavka, jahodník, kakost, kokoška, kontryhel, mochna, podběl, prvosenka, řepík, sedmikráska, pampeliška, vachta, violka, vlaštovičník

Symbol jara i Velikonoc: Kopřiva pro velikonoční recepty

Netadiční velikonoční recepty s kopřivou? Proč ne? Kopřiva působí na celkové posílení organismu a snižuje hladinu cukru v krvi. Proto může sloužit jako podpůrný prostředek při cukrovce, jaterních nemocech a chorobách žaludečních a žlučníkových. V lidovém léčitelství je kopřiva známá jako prostředek močopudný, protikrvácivý, protirevmatický a protizánětlivý. Můžete ji vyzkoušet i při jarní únavě. Hodí se také na kožní potíže – ekzémy, akné a alergie. Mladé kopřivy posilují střevní činnost a také ve střevech potlačují růst nežádoucí mikroflóry. Pomáhají také při chudokrevnosti, protože mají vliv na tvorbu červených krvinek – přímo povzbuzují činnost kostní dřeně. Látky obsažené v kopřivách mají kladný vliv na žlázy s vnitřní i vnější sekrecí a celkově podporují látkovou výměnu a trávení.

Sběr: Nejlepší je sbírat kopřivu, než rozkvete, protože pak obsahuje větší množství dusičnanů. Nebo pokud je pokosíte před květem, vyrazí nové výhonky. Kvetoucí kopřivy však nesbírejte. Nejlepší pro sběr jsou listy a mladé výhonky, někdy se sbírá i nať, ale musí být mladá. Z ní si můžete vytvořit i svoje vlastní velikonoční recepty a netradiční dobroty.

Tip na jarní životabudič:

  • 40 mladých kopřiv
  • 1,5 l vody
  • 4 citróny
  • 1,5 kg cukru

Kopřivy krátce svaříme ve vodě s jedním celým omytým citrónem. Slijeme, přidáme cukr a necháme projít krátce varem. Do vychlazeného tonika přidáme šťávu ze 3 citrónů. Uchováváme v chladnu a užíváme jednou denně 4 lžíce jeden měsíc. Uvidíte, jak se vám po zimě tělo vyčistí a ožije. 

Netradiční velikonoční recepty: Naslano

Bylinková polévka – ingredience:

  • 100 g másla
  • 1 litr vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • čerstvé bylinky
  • sůl

Bylinková polévka – příprava:

Z části másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou, promícháme, osolíme a povaříme. Na zbylém másle podusíme zhruba tři hrsti lístků chudobky, fialky, popence, jahodníku, pampelišky, kopřiv, pažitky a petrželky, přidáme jíšku a jen krátce necháme přejít varem. Do hotové polévky vmícháme vajíčko rozkvedlané v trošce mléka a čerstvou posekanou pažitku. Můžeme do ní vložit i osmažené kostičky chleba nebo žemle a polévku zjemnit lžící kysané smetany nebo másla.

Řeřichová pomazánka – ingredience:

  • 100 g másla
  • 3 velké obdélníky smetanového taveného sýra
  • 3 hrsti řeřichy
  • 1/2 lžičky hořčice
  • sůl
  • podle chuti lze přidat i natvrdo uvařené a nadrobno nakrájené vejce

Řeřichová pomazánka – příprava:

Vše smícháme, namažeme na chlebíčky a zdobíme řeřichou, plátky ředkviček apod. Jistě tenhle návod zařadíte mezi své oblíbené velikonoční recepty.

Omelety s kopřivovou náplní – ingredience:

  • 1 talíř čerstvě natrhaných kopřiv
  • 8 vajec
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžíci hrubé mouky
  • 2 malé cibule nebo mladé cibulky i s natí
  • 50 g ementálu nebo parmazánu
  • sůl
  • zelený pepř
  • olej

Omelety s kopřivovou náplní  příprava:

Nakrájené kopřivy podusíme na oleji a cibulce, směs zaprášíme moukou, osolíme, posypeme tlučeným zeleným pepřem a zalijeme lžící mléka. Z rozšlehaných vajec, zbylého mléka, mouky a soli připravíme omelety, potřeme je připravenou kopřivovou směsí a přeložíme napůl. Můžeme je posypané sýrem hned konzumovat, nebo rovněž posypané sýrem krátce zapéci ve vymazaném pekáči.

kopriva nettle

Kopřivový špenát – ingredience:

  • 1 kg kopřivových listů
  • 80 g sádla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 vařená vejce
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce mléka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl

Kopřivový špenát  příprava:

Kopřivové listy důkladně omyjeme a nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme, povaříme asi 10 minut a scedíme. Na sádle zpěníme nasekanou cibuli, přisypeme mouku a připravíme zlatavou jíšku. Vmícháme kopřivy a krátce podusíme. Přidáme česnek utřený se solí, nastrouháme uvařená vajíčka a zjemníme mlékem.

Netradiční velikonoční recepty: Domácí chléb

Zvlášť dnes, když si mnoho lidí peče vlastní pečivo doma, jistě přijde vhod osvědčený recept na velikonoční domácí chléb. Patří mezi netradiční velikonoční recepty. Je rychlý, skvěle chutná a navíc je plný čerstvých bylinek.

Velikonoční bylinkový chléb – ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • 1 dl mléka
  • 2 lžíce másla
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 300 g hladké mouky
  • 2 hrsti kopřiv
  • 3 ks jarní cibulky
  • 1 lžíce petrželky
  • 2 lžíce kopru
  • trošku majonézy
  • půl vaničky tvarohu
  • zeleninový bujón (kostku)
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • vejce na potření

Velikonoční bylinkový chléb – příprava:

Těsto z jednoho stroužku česneku, mléka, másla, kypřicího prášku a mouky zpracujeme v míse a dáme do chladna na hodinu odpočinout. Bylinky nakrájíme nadrobno. Zbylý česnek utřeme se solí. Náplň ochutíme zeleninovým bujónem (je ale nutno kostku rozdrobit na velmi malé kousíčky). Všechny bylinky smícháme s majonézou a tvarohem. Těsto vyválíme na pomoučené utěrce, naplníme bylinkovou směsí a pomocí utěrky stočíme jako závin. Do povrchu těsta píchneme několikrát vidličkou. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, kde těsto necháme ještě 10 minut odpočívat. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Netradiční velikonoční recepty: Povzbuzující čaj z pampelišky a kopřivy

Jednu polévkovou lžíci listů kopřivy a lžíci listů pampelišky zalijeme teplou vodou a necháme vyluhovat. Nebo můžeme stejné množství listů rozmixovat v 1/2 litru studené vody a nechat několik hodin, nejlépe přes noc, odstát a pak scedit a vypít.

MÁTE CHUŤ I NA NĚCO SLADKÉHO? VYBERTE SI:

Velikonoční cupcakes jsou hravé a barevné! Upečte dezert s motivy vajíček i zajíčků

Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení

Velikonoční beránek na tři způsoby, kterým neodoláte



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...