Bylinky na Velikonoce? Ochutnejte netradiční velikonoční recepty s čerstvými bylinkami

Bylinky na Velikonoce? Ochutnejte netradiční velikonoční recepty s čerstvými bylinkami

Hledáte netradiční velikonoční recepty? Zkuste vytvořit velikonoční menu letos jinak. Z čerstvých bylinek. Venku všechno pučí a probouzí se k životu. A zároveň s tím se po zimě probírá také naše tělo. Pomozme mu, aby mu to šlo letos o něco lépe. Očistíme se, omládneme a budeme se cítit opravdu skvěle. S čerstvými bylinkami to půjde jedna radost.

Čtěte také:

Jarní únava může postihnout celou rodinu! Jak na ni vyzrát a užít si jaro?

Velikonoce jinak: Netradiční velikonoční recepty

Po zimě volá lidské tělo po doplnění chybějících vitamínů. Proto s sebou jarní oteplování zákonitě nese i změnu ve složení stravy. Nejčastěji se to děje právě na Velikonoce. Je to přesně čas, kdy se láme zima a jaro. A tělu bychom měli dopřát velikonoční recepty a dobroty. Výživu i ten správný "pohon". Tělo v tento čas po čerstvých ingrediencích prostě touží, takže nám to přijde přirozené.

Navíc venku lze už v době kolem Velikonoc nasbírat mnoho druhů zelených bylinek, které můžeme využít do jídla, na čaj, sirup, med nebo odvar či bylinnou koupel. Velikonoční recepty s čerstvými bylinkami vám udělají dobře na těle i na duši. A pokud byste neměli chuť sbírat bylinky na Velikonoce venku, můžete si zasadit nějaké sami doma – do truhlíku. Zvlášť ty jarní vám rychle vzejdou (pažitka, řeřicha, bazalka, dobromysl, kerblík, majoránka či saturejka) a budete mít navíc na parapetu pěknou ozdobu. A budete mít hned i ingredience pro vaše velikonoční recepty.

Suroviny na netradiční velikonoční recepty

  • Kolem Velikonoc se dá sbírat už poměrně dost druhů bylin a rostlin. Nejčastěji sbíráme pupeny, mladé lístky nebo první čerstvé květy. Začátkem dubna se můžete pustit do sběru břízy, dubu, anděliky, kostivalu, podbělu, prvosenky či puškvorce.
  • Po celý duben (především kolem letošních Velikonoc – na velikonoční recepty) je už k dispozici: borovice, bříza, dub, jírovec, řešetlák, vrba, andělika, čekanka, kokoška, kostival, mochna, podběl, prvosenka, puškvorec, sedmikráska, pampeliška, vlaštovičník.
  • V květnu je pak k dispozici borovice, bříza, hloh, jabloň, jírovec, meruzalka, vrba, heřmánek, hluchavka, jahodník, kakost, kokoška, kontryhel, mochna, podběl, prvosenka, řepík, sedmikráska, pampeliška, vachta, violka, vlaštovičník

Symbol jara i Velikonoc: Kopřiva pro velikonoční recepty

Netadiční velikonoční recepty s kopřivou? Proč ne? Kopřiva působí na celkové posílení organismu a snižuje hladinu cukru v krvi. Proto může sloužit jako podpůrný prostředek při cukrovce, jaterních nemocech a chorobách žaludečních a žlučníkových. V lidovém léčitelství je kopřiva známá jako prostředek močopudný, protikrvácivý, protirevmatický a protizánětlivý. Můžete ji vyzkoušet i při jarní únavě. Hodí se také na kožní potíže – ekzémy, akné a alergie. Mladé kopřivy posilují střevní činnost a také ve střevech potlačují růst nežádoucí mikroflóry. Pomáhají také při chudokrevnosti, protože mají vliv na tvorbu červených krvinek – přímo povzbuzují činnost kostní dřeně. Látky obsažené v kopřivách mají kladný vliv na žlázy s vnitřní i vnější sekrecí a celkově podporují látkovou výměnu a trávení.

Sběr: Nejlepší je sbírat kopřivu, než rozkvete, protože pak obsahuje větší množství dusičnanů. Nebo pokud je pokosíte před květem, vyrazí nové výhonky. Kvetoucí kopřivy však nesbírejte. Nejlepší pro sběr jsou listy a mladé výhonky, někdy se sbírá i nať, ale musí být mladá. Z ní si můžete vytvořit i svoje vlastní velikonoční recepty a netradiční dobroty.

Tip na jarní životabudič:

  • 40 mladých kopřiv
  • 1,5 l vody
  • 4 citróny
  • 1,5 kg cukru

Kopřivy krátce svaříme ve vodě s jedním celým omytým citrónem. Slijeme, přidáme cukr a necháme projít krátce varem. Do vychlazeného tonika přidáme šťávu ze 3 citrónů. Uchováváme v chladnu a užíváme jednou denně 4 lžíce jeden měsíc. Uvidíte, jak se vám po zimě tělo vyčistí a ožije. 

Netradiční velikonoční recepty: Naslano

Bylinková polévka – ingredience:

  • 100 g másla
  • 1 litr vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • čerstvé bylinky
  • sůl

Bylinková polévka – příprava:

Z části másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou, promícháme, osolíme a povaříme. Na zbylém másle podusíme zhruba tři hrsti lístků chudobky, fialky, popence, jahodníku, pampelišky, kopřiv, pažitky a petrželky, přidáme jíšku a jen krátce necháme přejít varem. Do hotové polévky vmícháme vajíčko rozkvedlané v trošce mléka a čerstvou posekanou pažitku. Můžeme do ní vložit i osmažené kostičky chleba nebo žemle a polévku zjemnit lžící kysané smetany nebo másla.

Řeřichová pomazánka – ingredience:

  • 100 g másla
  • 3 velké obdélníky smetanového taveného sýra
  • 3 hrsti řeřichy
  • 1/2 lžičky hořčice
  • sůl
  • podle chuti lze přidat i natvrdo uvařené a nadrobno nakrájené vejce

Řeřichová pomazánka – příprava:

Vše smícháme, namažeme na chlebíčky a zdobíme řeřichou, plátky ředkviček apod. Jistě tenhle návod zařadíte mezi své oblíbené velikonoční recepty.

Omelety s kopřivovou náplní – ingredience:

  • 1 talíř čerstvě natrhaných kopřiv
  • 8 vajec
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžíci hrubé mouky
  • 2 malé cibule nebo mladé cibulky i s natí
  • 50 g ementálu nebo parmazánu
  • sůl
  • zelený pepř
  • olej

Omelety s kopřivovou náplní  příprava:

Nakrájené kopřivy podusíme na oleji a cibulce, směs zaprášíme moukou, osolíme, posypeme tlučeným zeleným pepřem a zalijeme lžící mléka. Z rozšlehaných vajec, zbylého mléka, mouky a soli připravíme omelety, potřeme je připravenou kopřivovou směsí a přeložíme napůl. Můžeme je posypané sýrem hned konzumovat, nebo rovněž posypané sýrem krátce zapéci ve vymazaném pekáči.

kopriva nettle

Kopřivový špenát – ingredience:

  • 1 kg kopřivových listů
  • 80 g sádla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 vařená vejce
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce mléka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl

Kopřivový špenát  příprava:

Kopřivové listy důkladně omyjeme a nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme, povaříme asi 10 minut a scedíme. Na sádle zpěníme nasekanou cibuli, přisypeme mouku a připravíme zlatavou jíšku. Vmícháme kopřivy a krátce podusíme. Přidáme česnek utřený se solí, nastrouháme uvařená vajíčka a zjemníme mlékem.

Netradiční velikonoční recepty: Domácí chléb

Zvlášť dnes, když si mnoho lidí peče vlastní pečivo doma, jistě přijde vhod osvědčený recept na velikonoční domácí chléb. Patří mezi netradiční velikonoční recepty. Je rychlý, skvěle chutná a navíc je plný čerstvých bylinek.

Velikonoční bylinkový chléb – ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • 1 dl mléka
  • 2 lžíce másla
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 300 g hladké mouky
  • 2 hrsti kopřiv
  • 3 ks jarní cibulky
  • 1 lžíce petrželky
  • 2 lžíce kopru
  • trošku majonézy
  • půl vaničky tvarohu
  • zeleninový bujón (kostku)
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • vejce na potření

Velikonoční bylinkový chléb – příprava:

Těsto z jednoho stroužku česneku, mléka, másla, kypřicího prášku a mouky zpracujeme v míse a dáme do chladna na hodinu odpočinout. Bylinky nakrájíme nadrobno. Zbylý česnek utřeme se solí. Náplň ochutíme zeleninovým bujónem (je ale nutno kostku rozdrobit na velmi malé kousíčky). Všechny bylinky smícháme s majonézou a tvarohem. Těsto vyválíme na pomoučené utěrce, naplníme bylinkovou směsí a pomocí utěrky stočíme jako závin. Do povrchu těsta píchneme několikrát vidličkou. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, kde těsto necháme ještě 10 minut odpočívat. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Netradiční velikonoční recepty: Povzbuzující čaj z pampelišky a kopřivy

Jednu polévkovou lžíci listů kopřivy a lžíci listů pampelišky zalijeme teplou vodou a necháme vyluhovat. Nebo můžeme stejné množství listů rozmixovat v 1/2 litru studené vody a nechat několik hodin, nejlépe přes noc, odstát a pak scedit a vypít.

MÁTE CHUŤ I NA NĚCO SLADKÉHO? VYBERTE SI:

Velikonoční cupcakes jsou hravé a barevné! Upečte dezert s motivy vajíček i zajíčků

Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení

Velikonoční beránek na tři způsoby, kterým neodoláte



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 21. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Jak zhubnout? Vsaďte na pravidelné běhání a výsledky se brzy dostaví

Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ PŮJČKY BEZ PODVODU, Dobrý den, hledáte legálního a spolehlivého věřitele?...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

EXPRESNÍ PŮJČKY BEZ PODVODU Dobrý den, hledáte legálního a spolehlivého věřitele? ...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.