Velikonoční beránek na tři způsoby, kterým neodoláte

Velikonoční beránek na tři způsoby, kterým neodoláte

Velikonoční beránek patří k Velikonocím jako cukroví k Vánocům. Dodává svátkům jara tu správnou atmosféru, oživuje tradice a skvěle chutná. Upečme si vlastního velikonočního beránka, není to nic složitého. Poradíme vám, jak na něj a řekneme vám, jak se k nám velikonoční beránek vlastně dostal. Dáme vám tři jednoduché, ale vynikající recepty, se kterými sklidíte úspěch u vašich nejbližších i u velikonočních koledníků. Budete vědět, jak se upeče ten nejlepší šlehačkový beránek, tvarohový beránek a piškotový beránek.

Čtěte také:

Bez mazance nejsou Velikonoce! Dokonalý velikonoční mazanec krok za krokem

Velikonoční beránek je jednou z našich nejdelších tradic. Původně křesťanský symbol se udržel až dodnes a patří k Velikonocím stejně jako kraslice anebo pomlázka.

Z Egypta až k nám

Kořeny má velikonoční beránek už ve starověkém Egyptě. Podle Starého zákona slíbil Bůh Židům vysvobození z egyptského otroctví. Předtím ale Bůh nařídil Židům obětovat beránka. Židé totiž vnímali Boha jako pastýře, který je vede a stará se o ně. Symbol beránka pokračoval i v křesťanství. O Ježíši Kristu se hovoří jako o beránku, který se obětoval a umřel za nás. Byl totiž poslušný, čistý a bez hříchu. Oba nábožensky významné svátky, židovský i křesťanský, vznikly právě o Velikonocích.

Síla tradice

S křesťanstvím se symbol velikonočního beránka dostal i k nám. Ačkoli nám přesné datum nikdo neřekne, s velikonočním beránkem jsme spjatí už dlouho.  Kromě toho, beránek pro nás nebyl neznámým zvířetem. Pastevectví bylo běžné. A tak se tento symbol ujal. Ve středověku byl právě beránek obřadním pokrmem. Ale už se neví, jestli to bylo jehněčí maso anebo pečivo tak, jak beránka známe dnes. Každopádně se předpokládá, že v chudších rodinách, které si jehněčí maso nemohly dovolit, slavily Velikonoce alespoň tím, že si upekly pečivo ve tvaru beránka. Dělal se na sladký i slaný způsob. Velikonoční beránek je tak jednou z našich nejdelších tradic.

Nejlepší velikonoční beránek - tipy, jak na něj

Velikonoční beránek není jen o skvělé chuti. Může zkrášlit naši velikonoční tabuli a provonět domov. Je symbolem české velikonoční kuchyně, což je samo o sobě důvodem, proč bychom si na něm měli dát záležet. Kromě dobrého receptu na těsto záleží také na polevě anebo zdobení.

Poleva

Kromě klasického posypání cukrem může velikonoční beránek dostat polevu. Zdůrazní chuť sladkého pečiva a velikonoční beránek bude díky ní i lépe vypadat. Polít ho můžeme klasickou čokoládovou polevou. Anebo si uděláme polevu cukrovou. Ušleháme 1 bílek se 100 gramy cukru, zamícháme do něj po kapkách citrónovou šťávu a máme hotovo. Velikonoční beránek dostane hustou bílou vlnu. Pokud chceme mít beránka netradičního, můžeme cukrovou polevu dobarvit. Anebo zkusme citrónovou polevu vyrobenou z 5 lžic moučkového cukru, 3 lžic mléka a 2 lžic citrónové šťávy. 

Přidejme něco navíc

Abychom velikonočního beránka trochu oživili, přidejme do jeho těsta ingredience navíc. Můžou to být nadrobno nasekané oříšky, tradiční rozinky anebo jiné sušené ovoce. Přidat do něj také můžeme želatinové kousky.

Zdobení

Velikonoční beránek by měl být na první pohled poznat. Jako očka mu můžeme přidat rozpůlené mandle, jiné oříšky, rozinky anebo koření hřebíček. Nos vytvoříme podobným způsobem. Pokud chceme mít našeho beránka co nejrealističtějšího, cukrovou polevou mu dodejme vlnu na hlavě a na těle, ale tvář a ouška ponechme bez polevy. Náš velikonoční beránek bude jako živý.

Na detailech záleží

Velikonoční beránek může být k jídlu a zároveň i k dekoraci. Položme ho na okrasný ubrousek. Uvažme mu kolem krku stuhu. Můžeme na ní přidat i rolničku. Vedle beránka také můžeme položit malou pomlázku, namalované kraslice anebo čokoládové zajíčky. Jarní atmosféru beránkovi dodáme cukrovými, marcipánovými anebo dokonce živými květinami

Velikonoční beránek 3x jinak (3)

Šlehačkový beránek

Co budeme potřebovat?

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 šlehačka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • Citrónová kůra

Jaký je postup?

Vezmeme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky a cukr utřeme. Mouku promícháme společně s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a práškem do pečiva a přidáme k utřeným žloutkům. Ke směsi dáme šlehačku a vše pečlivě mícháme, dokud nám nevznikne jednolitá směs. Vymažeme si formu na beránka a vysypeme ji moukou. Přelijeme do ní těsto. Pečeme v rozehřáté troubě na 170°C po dobu asi 50 minut. Šlehačkový beránek nám nezabere více jak 45 minut.

Tvarohový beránek

Co budeme potřebovat?

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 3 vajíčka
  • ½ prášku do pečiva
  • Citronová kůra

Jaký je postup?

Mouku prosejeme skrz síto a smícháme s kypřícím práškem. Poté pečlivě utřeme vejce, tvaroh, máslo a cukr. Do směsi přidáme mouku a citronovou kůru. Vymažeme formu na beránka a vysypeme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C. Upečený by měl být zhruba za 50 minut. Aby se těsto kvůli tvarohu nesrazilo, měly by mít všechny ingredience pokojovou teplotu. Tvarohový beránek nám zabere celkově něco málo přes hodinu.

Piškotový beránek

Co budeme potřebovat?

  • 200 g polohrubé mouky
  • 125 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce horké vody

Jaký je postup?

Vezmeme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem a horkou vodou. Do směsi postupně přidáváme olej. Bokem si smícháme mouku a kypřící prášek. Přidáme je do směsi. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně jej přimícháme do těsta. Vymažeme formu a poté ji vysypeme. Přidáme do ní těsto a pečeme na 180 °C. Piškotový beránek se peče po dobu zhruba 40 minut.

Velikonoční beránek 3x jinak (1)

Připravte si také velikonočního beránka v bezlepkové variantě.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...